UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 31 oktober 2022

IGJ, stop Mies Kloos en haar verderfelijke Germaanse Geneeskunde!

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.

IGJ, stop Mies Kloos en haar verderfelijke Germaanse Geneeskunde!

Foto: Mies Kloos. Screenshot uit Cafe Weltschmertz op Youtube. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=4MrdVVt-t2k

Mies Kloos heet ze. Ze is gelovige in de verderfelijke Germaanse Geneeskunde-leer, aanhangers geloven dat een opgelopen trauma een ernstige ziekte kan veroorzaken zoals kanker en dat inherent hieraan deze kwaadaardigheid zou zijn terug te draaien door het trauma te herkennen en aan te pakken.

Deze onzinnige leer, veertig jaar geleden geïntroduceerd, is nog steeds springlevend, schreven we vorig jaar op deze website. Kloos’ geloof in ‘zelfgenezing’ gaat zover dat ze kwetsbare mensen, met tumoren en uitzaaiingen zichtbaar op scans, haar leer inpraat en hen van de noodzakelijke chemokuur afhoudt omdat die juist averechts zou werken.

De lijst van onzinnigheden die Kloos tijdens het gesprek met een tumorpatiënt uitkraamt, is meer dan stuitend. De patiënt maakte een bandopname van dat gesprek. In het gesprek is Kloos veel aan het woord, en haalt ze uit naar de reguliere artsen die de patiënt hebben behandeld. Ze gebruikt termen als ‘hun diagnose fout is, hun tumor- en uitzaai-diagnose is ook maar een interpretatie, de gevonden tumor is niet gevaarlijk etc.’

Kloos heeft de scans nooit gezien. Niet dat dit wat had uitgemaakt, Kloos heeft hydrogeologie gestudeerd aan de toenmalige WUR in Wageningen en heeft geen (serieuze) medische opleiding gehad. Ze werkte jaren in het buitenland waaronder Bolivia en Nepal.

De patiënt, door kwakzalvers onder wie Kloos tijdens diverse informatiedagen op het pad gezet van de Germaanse Geneeskunde, stopte na de eerste chemokuur en is inmiddels overleden aan de vele uitzaaiingen, na maanden van onnodige pijn. De rol van Kloos in het overlijden is duidelijk, ze hield de patiënt af van een serieuze, effectieve behandeling.

Bandopname

We hebben het in dit artikel over kanker, zonder in detail te treden om herkenning van de patiënt te voorkomen. De bandopname van het gesprek met Kloos is in het bezit van de webredactie.

‘Leven in vertrouwen, levensbewustzijn’, het zijn nietszeggende kreten die Mies Kloos van de daken schreeuwt en op haar website heeft gezet. En ook in interviews zoals recentelijk bij de warhoofdenwebsite Café Weltschmerz. Kloos kwalificeert zich als ‘bètafiguur die logisch denkt en alles wil begrijpen.’

Ze zal wel gelijk hebben met die bètaknobbel maar dertig jaar geleden moet ze erg de weg zijn kwijtgeraakt.

Ze kwam in aanraking met de wereld van de kwakzalverij toen ze basisarts Roy Martina ontmoette. Op deze website zijn verschillende artikelen over deze Martina te vinden.

Kloos is vervolgens jarenlang gaan shoppen in de wereld van de kwakzalverij. In 2005 kwam ze in aanraking met de biologische wetten van Ryke Geerd Hamer. Haar Germaanse gekte was geboren, gelooft niet meer in de dood maar in reïncarnatie.

‘Vergeet de diagnose’

In het gesprek met de kankerpatiënt druipt deze dwaze gekte er vanaf, is op de bandopname te horen. De patiënt vertelt Kloos over de eerste klachten als heftig bloedverlies en vermoeidheid en vertelt Kloos dat op een scan kanker is te zien. Kloos reageert als een gebeten hond: ‘Ik denk dat het een foute diagnose is. Die vermoeidheid doet me meer denken aan een ander proces: angst. Vergeet de diagnose, ga plezier maken.’

Deze beslistheid levert schrik op bij de patiënt die Kloos vervolgens aanbiedt naar de scan te kijken op een laptop, de patiënt heeft de scan digitaal meegekregen van haar oncoloog. Maar Kloos vindt dit niet nodig. ’Er is niets aan de hand. Het gaat om hun interpretatie’, zegt ze. ‘Wil je dat die tumor weggaat?’, vraagt ze. En dan: ’Misschien gaat ie wel nooit meer weg. Je kunt er echter wel 300 mee worden. Het is niet gevaarlijk.’

De patiënt meldt dat ze zich heeft verdiept in de vijf biologische wetten van de Germaanse Geneeskunde en dat ze die wil volgen. Ze vertelt heel veel vertrouwen te hebben in het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De heftige pijnen verwarren de patiënt, er komen twijfels bovendrijven of de goede weg wel wordt bewandeld.

Angstig zijn mag niet

Het idee dat angst en stress juist klachten veroorzaken, zet de patiënt mentaal totaal klem. Wat je voelt, mag je niet voelen omdat het je ziek maakt waardoor de patiënt loskomt van de werkelijkheid en van zijn emoties. Angstig zijn mag niet, over de dood praten ook niet. De patiënt ontkent de werkelijkheid, ook tegenover de omgeving terwijl pijn en artsen aan de hand van scans hem/haar iets geheel anders vertellen. Ook heel verwarrend, traumatiserend voor de omgeving: die ziet iemand die meldt dat het goed gaat komen, maar ziet het tegendeel, een pijn lijdende persoon die steeds verder achteruit gaat, zichtbaar. Loyaliteit dwingt de omgeving de patiënt te geloven, maanden achtereen. Voor afscheid nemen is geen plaats.

Kloos zegt het proces te begrijpen. ‘Met al die stress, de reactie van familie en vrienden die zich zorgen maken over de bewandelde weg en artsen die het over kankerdiagnose hebben, blijf je klachten houden’, zegt Kloos. Waarna een regen van wartaal volgt. We citeren er enkele: ‘Je hangt in angst, je voelt je niet begrepen. Pijn, tumorgroei: het lichaam wil overleven, genezing wordt op een laag pitje gezet. Het is een bestaansconflict, bestaansangst is het belangrijkste. Je moet op zoek gaan naar een warm thuis. Voor een chemo moet je naar het ziekenhuis, dat is geen warme omgeving. Het is die stress en angst die genezing remt.’

De wartaal houdt niet op: ‘Het een proces van transformatie, zolang die angsten erin zitten, die stress er is, blijf je klachten houden. Het is een bestaansconflict. Het woord kanker is een bedreiging, een doodvonnis. Je lijf schiet in de stress daardoor. Paniek. Dit kan gemeen pijn doen. Jouw onderbewustzijn moet ervaren dat het ok is, moet aan den lijve ervaren dat er geen gevaar is. Het lost zich wel weer op. Gaat over. Als je eenmaal het trucje kent om die angsten, de stress er onder te krijgen dan kom je er doorheen. Iedere keer verbaast dit me weer’, vertelt Kloos. Zij zegt bij die transformatie de patiënt te kunnen helpen.

Kwakzalvermethode

Een van de trucjes van Kloos is de bizarre MIR (Mentale en Intuïtieve Reset)- kwakzalversmethode. Een jaar geleden is op deze website over deze bewustwordingstraining geschreven. Het basale is rondjes aaien over de rug van je hand en het lichaam hardop toespreken met wat zinnen; dit zou voldoende zijn om het zelfherstellende vermogen van het lichaam te activeren. ‘Het liefdevol aaien is nodig om het brein af te leiden waardoor woorden gemakkelijk het onderbewuste binnendringen’, is het idee van uitvinder Mireille Mettes, een ex-lerares Engels uit Apeldoorn. Zelfheling in een handomdraai, is de onbewezen claim die ze hangt aan de MIR-methode.

Kloos trekt een uur uit om de patiënt de handigheid van het strijken en van het leren zinnen zeggen. Het zijn handelingen die thuis gedaan kunnen worden. Twee maal daags, is het advies van Kloos. Het gaat om zinnen als ‘hersenstam, zeg dat ik het op orde heb’ of ‘beschermingsmechanisme, controle houden, optimaliseren.’ Het is tamelijk simpel om te achterhalen of de methode werkt, zegt Kloos. ‘Als je plas stinkt dan weet je dat het bestaansconflict zich aan het oplossen is, het lichaam is bezig stinkende foute bacteriën af te voeren.’ Mies Kloos heeft meer adviezen: ‘’Maak je hoofd leeg, maak het vrij van dogma’s. Neem zoutbaden, terug in de geborgenheid. Het maakt je hoofd leeg. Ga weet roken, zoek hogere sferen op.’

Er moet verder het een en ander worden geslikt waaronder een mengsel van Schussler-celzouten, driemaal daags een paar tabletjes’. In alternatieve kringen worden deze zouten vaker geadviseerd bij kanker; enige bewijsvoering dat het spul werkt, is er niet.

De patiënt vertelt Kloos er vertrouwen in te hebben, maar zoekt vanwege de heftige pijnen enig houvast, een bevestiging de goede weg te zijn ingeslagen. De patiënt vraagt Kloos of ze kankerpatiënten kent die in eenzelfde vergaande fase een vergelijkbare aanpak hebben gekozen en de transformatie hebben overleefd. Kloos twijfelt geen moment en antwoordt: ‘Bosjes’.

Kloos stelt dat reguliere geneeskunde niet deugt

Kloos houdt in het gesprek een retirade over wat er in de reguliere geneeskunde niet deugt. Zo zouden screeningsmethoden naar kanker één groot bedrog zijn, ze zijn bedacht om artsen aan het werk te houden, zegt ze. Wanneer de patiënt Kloos vertelt dat de artsen hebben gezegd niet méér te kunnen doen dan een palliatieve aanpak, antwoordt ze: ‘Dat is fijn dan bemoeien ze er niet meer mee wat je verder doet.’

Kloos uit het Brabantse Roosendaal hangt dezelfde leer aan als de recent ontmaskerde ‘zelfgenezer’ Froucke van der Lijn, organisator van een jaarlijks online-congres over zelfgenezing. Van der Lijn is een ex-marketing medewerker, ook zonder enige medische opleiding. De sleutel tot zelfgenezing zit in jou, schrijft ze op haar congreswebsite. Is het toeval dat een zoon van Van der Lijn vroegtijdig is overleden, net als de zoon van de uitvinder van de Germaanse geneeskunde, Geerd Hamer? Is hier sprake van een verwerkingsmechanisme/trauma?

Een jaar geleden hebben we op deze website een artikel geschreven over Van der Lijn en over haar gratis Germaanse Geneeskunde-congres, via internet te volgen. Mies Kloos was vorig jaar een van de sprekers op dit internetcongres, net als de beruchte ex-basisarts Henk Fransen, over wie we op deze website ook met enige regelmaat hebben geschreven.

Vlak voor de zomer – dinsdag 12 tot en met zondag 17 juli – was er nog een internetcongres. Als we Van der Lijn mogen geloven dan was de belangstelling groot. De video’s van de congressen op haar website zouden meer dan 41.500 keer zijn bekeken, meldt ze op haar Facebook-pagina.

Verborgen camera

Eind september ging de redactie (Tim Hofman) van het VARABNN YouTube-programma BOOS bij Van der Lijn thuis in het Friese Gaast op bezoek met een verborgen camera om verhaal te halen over een videogesprek – telefonisch consult – dat een van de redactieleden met Van der Lijn heeft gevoerd. Hij vertelde haar teelbalkanker te hebben en op te zien tegen de benodigde chemokuur.

In het gesprek gaat Van der Lijn direct op zoek naar een schokkende gebeurtenis/trauma in het leven van de journalist en in dat van zijn moeder. De journalist meldt in het gesprek dat zijn relatie vorig jaar is uitgegaan. Kwakzalver Van der Lijn hapt onmiddellijk, ze zegt dat de diagnose en de voorgestelde behandeling van de reguliere artsen niet goed is; de teelbalkanker zou veroorzaakt zijn door de hiermee gepaard gaande stress/angst.

Voor het ontstaan van de kanker ben je 100 procent zelf verantwoordelijk, zegt ze. Blijft de angst, doe je niets aan het trauma dan blijft de kanker, zegt Van der Lijn. Ze schreef in 2020 een inleiding biologisch decoderen. De titel van dit e-book: “De sleutel tot zelfgenezing zit in jou“. Biologisch decoderen is een van de aanduidingen die adepten van Ryke Geerd Hamer, de Duitse ‘uitvinder’ van de Germaanse Geneeskunde gebruiken. De inmiddels overleden Duitse internist/arts werd uit zijn artsenambt gezet vanwege zijn bizarre kwakzalverij.

‘Om te genezen moet de angst worden verwerkt, moet een bewustzijnsproces in gang worden gezet’, schrijft Van der Lijn. In een e-mail aan potentiële deelnemers aan haar komende internetcongres beschrijft ze haar geloof nog eens. ‘Ontdekken wat de oorzaak is, deze erkennen dan heb je de keuze om het los te laten. Als dat gebeurt, is het niet meer nodig dat je lichaam nog steeds het overlevingsmechanisme (wat kanker is) in stand houdt.’

Een arts van het Amsterdamse ziekenhuis Antoni van Leeuwenhoek/NKI vat eind september in de BOOS-video op YouTube het optreden van kwakzalver Van der Lijn in enkele woorden samen. ‘Misleiding, heel kwalijk, stress veroorzaakt geen kanker, je jaagt zo mensen de dood in’, zegt ze.

Inspectie voor de Gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) is naast OM en rechter, de enige instantie in Nederland met juridische handvatten om dit soort ernstige kwakzalveractiviteiten met wortel en tak uit te roeien. De IGJ doet inmiddels onderzoek naar de kwakzalver Froucke van der Lijn. De aanleiding is een klacht; de hieraan gekoppelde uitzending van het NPO-programma BOOS heeft hier ongetwijfeld een zet aan gegeven.  De inspectie bekijkt of Van der Lijn mensen weghoudt van de reguliere zorg, zoals in de BOOS-uitzending te zien is.

Het zou de inspectie sieren ook de in dit artikel genoemde gedragingen van collega-gelovige van Van der Lijn, Mies Kloos tegen het licht te houden, om haar vervolgens flink aan te pakken. Er is recentelijk een klacht tegen Kloos in behandeling genomen, dus waar wachten ze bij de IGJ nog op.

Ook Kloos houdt kankerpatiënten, met een redelijke tot goede kans op genezing, weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit een telefoongesprek van haar met een ernstig zieke kankerpatiënt. Uit het BIG-register verwijderen kan niet, beiden – Van der Klijn en Kloos – hebben geen medische opleiding genoten en dus geen BIG-registratie. Dus: IGJ verzin een list om beiden te stoppen.

Er is werk aan de winkel, de Germaanse Geneeskunde lijkt nog welig te tieren. Froucke van der Lijn probeert via haar internetcongressen deze verderfelijke leer verder te verspreiden. Eenzelfde doel zit achter het Nederlandstalige webinar over de basisprincipes van de Germanische Heilkunde, elke 3e donderdag van de maand, als het Journaal begint. Het webinar zal geleid worden door Casper Rutten.

Electrotechnicus Casper Rutten uit het Belgische Sankt Vith doet al meer dan twintig jaar verwoede pogingen de Germaanse Geneeskunde grotere bekendheid te geven. Hij geeft het webinar vanuit Portugal. In zijn vrije tijd is hij complotdenker, blijkt uit een recent YouTube-filmpje.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 oktober 2023

Er zijn aanwijzingen dat de Vlaamse Johan Denis en de Nederlandse Hellen van Rooijen, behandelaars in de Germaanse Geneeskunde, patiënten van een reguliere behandeling af kunnen houden en zijn daarom rijp voor een bezoek van de inspectie IGJ.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 26 oktober 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket.