UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 augustus 2014

Wonderdokter Roy Martina plaatst maagbandjes op afstand

Roy Martina is niet uit kwakzalverland weg te slaan en is het levende bewijs van de bekende stelling´eens kwakzalver, altijd kwakzalver´. Martina, in een ver verleden opgeleid als basisarts, trok vroeger vaak volle zalen met honderden mensen die geloofden in zijn `healing´-geklets.

Wonderdokter Roy Martina plaatst maagbandjes op afstand

Als een soort sekteleider, BIG-geregistreerd dat wel, sleepte hij de afgelopen jaren familieleden als zussen, broers, neefjes en echtgenotes het land door in zijn gezondheidscircus. Hij richtte bedrijfjes met hen op, die meestal na een tijdje weer failliet gingen.

Het nieuwste speeltje van de Martina-familie, om goedgelovige mensen met een probleem geld te ontfutselen, is de virtuele maagband. De nepmaagband wordt met hypnose-hocuspocus `aangebracht´, als alternatief voor een operatief geplaatste maagband. Dit gebeurt, is de claim, zonder wond, pijn, ongemak, littekens en complicaties. `Slaap je slank; in honderd dagen blijvend slank zonder honger, dieet, pillen of operatie´, is een van de reclameslogans van de Martina’s. Andere claims: `Mentale programmering geeft 95% blijvend resultaat.´ En verder: `Wij introduceren voor het eerst het meest revolutionaire en effectiefste afslanksysteem dat niet gebaseerd is op het uithongeren van je lichaam, het tellen van calorieën, lichaamsbeweging, slikken van pillen of een speciale dieet.´ 

De Martina’s verkopen voor enkele honderden euro’s zes cd’s met uren slaapverwekkende teksten, die na afspelen het lichaam aanzetten tot minder eten, claimt de familie, die inmiddels in Nederland een tiental therapeuten, tegen betaling van duizenden euro’s, het kunstje heeft geleerd. De Martina’s bieden ook slankmaaksessies aan die in groepen gevolgd kunnen worden.

Hypnosetherapeut Daniëlle Gelot uit Leidschendam kent het kunstje ook en legt uit dat `je tijdens slankmakende sessies in een lichte trance (hypnose) wordt gebracht. In een staat tussen slapen en wakkerzijn worden lichaam en hersenen geherprogrammeerd.´ Ook Nathan Knip, een hypnotherapeut en ook nog integratieve psychotherapeut die met zijn hypnosegeklik Dordrecht onveilig maakt, leerde zoals hij het aanduidt deze `zeer effectieve wijze van het aanpakken van overgewicht´, afgelopen maand tijdens een tweedaagse cursus in België. 

Afvaltherapeuten als de Martina’s plakken flink wat claims aan hun maagbandhypnose:`De techniek is gebaseerd op de kracht en effectiviteit van trance en hypnose´, lezen we op de website van de Martina’s. `Schijnoperaties zijn vaak net zo effectief als de werkelijke operatie. De virtuele maagband richt zich op de oorzaken van overgewicht. Door middel van hypnose en trance-coachtechnieken worden de diepere oorzaken van overgewicht opgespoord zoals geloofsovertuigingen, emoties, rituelen en sabotage (????, red.). Daarna wordt via suggesties een chirurgische maagband in het onderbewuste van de cliënt geïmplementeerd. Hierbij kan gebruik worden gemaakt van ziekenhuisgeluiden en/of geuren om het effect op het onderbewuste te vergroten. Voor de cliënt voelt het alsof werkelijk een fysieke maagband is aangelegd.´

Na de installatie van de nepmaagband wordt de cliënt geleerd bewust te eten en kleinere porties te nemen, zo beloven de Martina’s, die hebben ervaren dat vier tot zes sessies voldoende zijn. De effectiviteit van de virtuele maagband is aangetoond in clinical trials; de resultaten bleken overweldigend, beweren de Martina’s. `Bij 95 procent van de proefpersonen ontstond gewichtsverlies met een blijvend effect´, claimen ze voor hun nepmaagband, die bovendien een enorme kostenbesparing zou opleveren. De Martina’s leggen in vier tot zes hypnosesessies voor ongeveer 750 euro een virtuele nepband aan. Een echte, chirurgisch aangebrachte maagband kost al gauw achtduizend euro weten ze. Bovendien moet zo’n echte band bij een kwart van de patiënten al weer binnen vijf jaar worden vernieuwd; hun nepband gaat eeuwig mee, pochen ze.

De Martina’s hebben de hypnoseband afgekeken. De grondlegger van de virtuele hypnoseband is Sheila Granger, een Britse hypnotherapeute. Haar Amerikaanse hypnocollega Duncan Tooley heeft de techniek voor de Amerikaanse markt ontwikkeld. Hypnotoppers zijn de twee niet. Beide namen zijn niet terug te vinden in het databestand PubMed. De zoekmachine PubMed blijft angstvallig leeg na het intikken van de combinatie `hypnosis´ en `gastric band´ terwijl de term `gastric band´ alleen bijna drieduizend wetenschappelijke publicaties oplevert. Granger en Tooley hebben geen wetenschappelijke publicaties op hun naam staan, meldt PubMed. Het bestand kent basisarts Roy Martina ook niet. Kortom, de hypnoband is kwakzalverij van het zuiverste water.

Roy Michael Martina, inmiddels uitgegroeid tot marketingman van de familie, doet zijn hypnowerk overigens op afstand, vanuit zijn huis in Asheville, in de Amerikaanse staat North Carolina. Daar is hij in 2013 heen gegaan, vermoedelijk om financiële claims van de belastingdienst en vanuit faillissementen te ontlopen. Via een vette provisieregeling laat hij zich betalen voor wat trance-gepruts dat hij aan de hypnosetechniek zou hebben toegevoegd. Neefje André Martina en zijn hulpje Marianne Eversteijn doen voor hem het echte werk. Zij lieten zich trainen door de grondleggers van de hypnoband, Granger en Tooley, en leiden nu hier, als `gecertificeerde trainers´, therapeuten en zorgverleners op in de `virtuele band´-techniek. Eversteijn is overigens in de hele familie Martina. Haar Omegapraktijk Nederland in Huizen is de eerste praktijk waar (sinds 2004) wordt gewerkt met de Omega Health Coach (Omega Healing) methode van Roy Martina. Met die methode kan het `zelfhelende vermogen van het lichaam worden geactiveerd en kunnen energieblokkades worden opgeheven´, zo lezen we op haar website. Eversteijn heeft de maagbandhypnose ook bij zichzelf laten `plaatsen´ (of geplaatst) en is hiermee meer dan twintig kilo afgevallen. De twee gecertificeerde Martina’s hebben in Nederland een tiental therapeuten opgeleid.

De Britse uitvinder Granger heeft al wat beter geboerd en heeft tegen forse betaling honderden gelovigen opgeleid in haar maagbandhypnose, over de hele wereld maar vooral in Engeland.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 06 januari 2023

Veredelde handoplegging waardoor aandoeningen als diabetes en depressie verdwijnen als sneeuw voor de zon, geloven adepten van de NEI-leer.

artikelen - 15 augustus 2022

Onder het pseudoniem Michel Lejeune behandelt Maurice Wasbauer uiteenlopende kwalen met online hypnose-sessies. Ondanks kritiek op zijn ongefundeerde claims, gaat hij door met zijn omstreden handel.