UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Kim Perre | Geplaatst: 08 juli 2009

De Germanische Neue Medizin van Ryke Geerd Hamer

Dokter Ryke Geerd Hamer gelooft niet in uitzaaiingen. Kanker, zegt hij, is het gevolg van een ‘biologisch conflict’ dat je zelf moet oplossen. Chemotherapie is des duivels en ook operaties raadt hij af. Ryke Geerd Hamer en zijn Germanische Neue Medizin zijn al jaren omstreden in zijn vaderland Duitsland. Nu geven zijn aanhangers ook lezingen in België en Nederland. ‘De Morgen’ was erbij.

De Germanische Neue Medizin van Ryke Geerd Hamer
Dit artikel verscheen in De Morgen op zaterdag 4 juli 2009, en is overgenomen met toestemming, onze hartelijke dank daarvoor.
De tekst in oorspronkelijke opmaak is in bijgaande PDF’s te zien. Zie ook een eerder artikel in het NTtdK 119.2 (juni 2008) en het Wikipedia-artikel over Ryke Geerd Hamer.

 

Daar komt de nv Kwakzalver & Partners

Wist u dat kanker te genezen valt zonder operatie, bestraling of chemotherapie? Meer zelfs: dat u 95 tot 98 procent kans maakt op een volledig herstel? Wij ook niet. Maar zo wordt het wel beweerd op de website van de Germanische Neue Medizin (GNM), in 1981 opgericht door de Duitse dokter Ryke Geerd Hamer.

Hamer woont in Noorwegen, maar heeft over heel Europa, in Canada en in de Verenigde Staten aanhangers, die helpen om zijn leer te verspreiden. Een van hen, Casper Rutten trok de voorbije weken volle zalen in Nederland en België met een reeks lezingen en seminaries over de GNM. Wij glipten mee binnen toen hij op 20 juni een lezing gaf in Eindhoven.

 

ZOEK HET CONFLICT

‘Ziektes als kanker zijn al 28 jaar op een eenvoudige, biologische manier te genezen. Er wordt zoveel geld uitgegeven aan research, en voor wat? Om de oorzaak en gepaste behandeling te achterhalen? Maar die is allang bekend. Lees het boek van dokter Hamer er maar op na.’

Casper Rutten, een magere man met een spitse neus, nipt zuinig van een glas water. De lezing, die plaatsvindt in het huis van een vriend, is nog niet officieel begonnen, maar Rutten vertelt de aanwezige gasten al geestdriftig over de GNM. Rutten is zelf geen dokter. Sinds de elektrotechnicus een jaar of vier geleden zelf een seminarie over Hamer zijn ‘ijzeren regels van kanker’ bijwoonde, heeft hij zijn roeping gevonden: de leer van Hamer en zijn GNM verkondigen in de Lage Landen.

‘Eigenlijk is het allemaal erg logisch: de psyche en het lichaam zijn in alles met elkaar verbonden’, legt Rutten uit.

‘Als een voetballer een beenletsel oploopt na een gemiste strafschop, dan zit hij eigenlijk met een eigenwaardeconflict dat zich op de spieren nestelt. Onbewust geeft hij het been de schuld van zijn falen.’

Ook kanker wordt volgens de natuurwetenschap GNM veroorzaakt door een conflict. Ryke Geerd Hamer beschouwt zichzelf als ervaringsdeskundige.

 

ALLES IS EEN GEVOLG VAN IETS

Eind de jaren zeventig werd bij Ryke Geerd Hamer teelbalkanker vastgesteld. Niet toevallig, dacht hij, kwam de diagnose er kort na het onverwachte overlijden van zijn zoon. Dirk Hamer werd op 17 augustus 1978 op een jacht in Cavallo neergeschoten door een Italiaan. Hamer zag een connectie tussen de twee gebeurtenissen en riep het Dirk Hamersyndroom in leven. Kanker zou steeds vooraf worden gegaan door een totaal onverwachte belevingsschok, die een biologisch conflict in gang zet. Neem leverkanker. Leverkanker wordt volgens de GNM veroorzaakt door een verhongeringsconflict. Dat gaat zo: A. speelt door een verkeerde beursgok plots al zijn spaargeld kwijt. Drama. A vreest dat hij zelfs geen geld meer zal hebben om eten te kopen. Zijn lichaam begint op dat moment levercellen aan te maken. De overbodige cellen groeien uit tot een kankergezwel.

Longkanker heeft volgens Hamer alles te maken met een doodsangstconflict. Heeft B vliegangst, dan zal hij tijdens elke vlucht waarbij hij bang is te pletter te slaan, meer longcellen aanmaken. Met, jawel, longkanker tot gevolg. Een scheidingsconflict uit zich in huidkanker, terwijl patiënten met darmkanker worstelen met een verteringsconflict.

Het goede nieuws is dat al die kankers volgens de GNM perfect te genezen zijn. Je hoeft er alleen maar de vijf biologische natuurwetten goed voor te kennen. Basis van die natuurwetten is dat elke ‘ziekte’, bestaande uit het DH-syndroom, een conflict-actieve fase en een genezingsfase, inslaat op een lichaamsdeel, de hersenen en de psyche. ‘Belangrijk is het besef dat de kanker door een conflict wordt veroorzaakt’, aldus Rutten. ‘Pas als je dat beseft, kan de genezing beginnen.’

 

BORST GERED, PATIËNT OVERLEDEN

De vrouw van de Brusselse straatartiest Gilbert Jakubczyk was 36 toen er in haar rechterborst een knobbeltje werd gevonden. Borstkanker. Michaela, die met haar echtgenoot in Duitsland woonde, ging bij een oncoloog te rade die chemotherapie voorschreef. Michaela had nog twee sessies en een operatie in het vooruitzicht toen ze op het internet kennismaakte met de GNM van dokter Hamer.

‘Mijn echtgenote praatte op online-chatboxen vaak met lotgenoten’, zegt Gilbert. ‘Eén verwees haar door naar een alternatieve wonderarts. Ze bezocht dokter Hamer in Spanje. Die raadde Michaela aan om te stoppen met chemo en de operatie af te zeggen. Ze moest zich concentreren op de oorzaak van haar conflict. Niet lang daarna verliet ze mij en trok ze bij haar moeder in, die achter de GNM stond. Hamer had haar immers verteld dat een gezwel in de rechterborst wees op een conflict met je partner. Michaela dacht dat mij verlaten de oplossing was en haar zou genezen.’ Michaela stierf twee dagen voor haar verjaardag, op 12 november 2005 in een palliatief centrum in Keulen. ‘Ze werd bij haar moeder thuis door volgelingen van dokter Hamer begeleid’, weet Gilbert nog. ‘Tot ze te erg begon af te takelen. De tumor was immers weer aan het groeien geslagen. Op het einde moet ze erg geleden hebben.’

Gilbert Jakubczyk wijdt nu een groot deel van zijn leven aan de bewustmaking van zij die nog kunnen worden behoed voor geloof in GNM. ‘Niet omdat ik graag over mijn verlies vertel’, zegt hij. ‘Wel om te voorkomen dat er nog kankerpatiënten naar die charlatan gaan.’

 

KOPPIG DOORZETTEN

In zijn vaderland Duitsland is dokter Hamer al langer omstreden. In 1962, hij was toen 27, studeerde hij in Tübingen af als arts en tien jaar later behaalde hij zijn diploma interne geneeskunde. Hij werkte enkele jaren in de universitaire ziekenhuizen van Tübingen en Heidelberg. In 1986 werd zijn vergunning als praktiserend arts ingetrokken. Volgens zijn aanhangers omdat ‘hij weigerde zich te conformeren aan de reguliere geneeskunde’. Hamer ging echter gewoon door met het geven van medisch advies en begeleiden van kankerpatiënten, wat hem in 1992 en 1997 telkens enkele maanden gevangenisstraf opleverde.

Toen hij de gevangenis eind de jaren negentig voor de tweede keer verliet, besloot hij Duitsland de rug te keren. Hij vestigde zich in Spanje, maar bleef zich actief inzetten voor de GNM. Na vier jaar werd hij opnieuw gearresteerd. Na het zien van een internationaal aanhoudingsarrest leverde de Spaanse politie Hamer uit aan de Franse autoriteiten. Ouders van enkele gestorven Franse kankerpatiënten hadden hem in 2001 voor de rechter gedaagd. Hij zou hen zonder medische licentie hebben behandeld en kreeg drie jaar cel.

Sinds twee jaar woont Hamer in Noorwegen, waar hij verwoede pogingen onderneemt om zijn licentie terug te krijgen en een nieuwe kliniek te openen. Vooralsnog zonder succes. Volgens de Noorse krant Tvedestrandsposten oordeelde de rechtbank van Sandefjord in april 2009 dat Hamer nog steeds weigert ‘om medische activiteiten volgens de vereiste wettelijke norm uit te voeren’. Die wettelijke norm van geneeskunde is wat Hamer en co nu net dwars zit. Die is volgens de GNM immers helemaal niet wetenschappelijk. Laat staan betrouwbaar. ‘Ik ga liever naar een slager toe dan naar de dokter’, verklaarde Rutten enkele maanden geleden in een uitzending van het Nederlandse tv-programma Tros Radar. ‘Want ik weet: een slager verstaat zijn vak en een dokter niet.’

Tijdens de lezing in Eindhoven kan er evenmin een goed woord af voor de reguliere geneeskunde. ‘Wat dokters een ziekte noemen is eigenlijk een biologisch noodprogramma van het lichaam. De natuur wil ons helpen, niet ombrengen. Hoe minder men vasthoudt aan de moderne geneeskunde, hoe sneller men de biologische natuurwetten zal begrijpen en zal genezen.’ Ook van een hersentumor wil Casper Rutten niet weten – dat zit letterlijk én figuurlijk tussen de oren.

‘Hersentumoren bestaan niet. Dat is enkel vocht in de hersenen, wat erop wijst dat de genezingsfase is aangebroken.’ Een zogenaamde hersentumor chirurgisch laten verwijderen is dan ook helemaal uit den boze. ‘Snijden in de hersenen is onherstelbaar en dus af te raden.’

Een vinger gaat omhoog. Wat met borsten? In sommige gevallen, zoals borstkanker, is amputatie toch de enige manier om de uitzaaiingen te stoppen? Rutten lijkt opeens in ademnood te verkeren. ‘Uitzaaiingen? Dat bestaat niet. Die uitzaaiingen zijn volgconflicten, die net als het oorspronkelijke conflict door jezelf opgelost moeten worden. Daarvoor moet je je borsten niet laten verminken.’

De volgconflicten zouden overigens vaak door de artsen zelf worden veroorzaakt. ‘Als ik bij de dokter kom en die vertelt me dat ik kanker heb en statistisch maar zoveel kans maak op overleven, dan krijg ik vanzelf een doodsangstconflict boven op mijn ander conflict’, zegt Rutten. ‘Zolang je gelooft dat je gaat sterven, zul je ook sterven.’

Tijdens een presentatie over de GNM, op 14 mei 2005 in Madrid, verklaarde Hamer zelf nog dat chemotherapie ‘het grootste bedrog is in de hele geneeskunde’. Wie dit heeft bedacht, zei hij nog, ‘verdient een standbeeld in de hel’.

 

EEN TRAGE PIJNLIJKE DOOD

De Duitse ingenieur Aribert Deckers strijdt al jaren tegen dokter Hamer en GNM. ‘Op een gegeven moment kon je er in Duitsland niet meer naast kijken’, zegt Deckers. ‘Ze infiltreerden werkelijk alle zelfhulpgroepen op het internet. De GNM heeft veel weg van een gevaarlijke sekte, die over heel Europa en verder uitzwermt. Hamer is erin geslaagd een heel netwerk van believers rond zich te creëren, die liever aan de realiteit ontsnappen dan hun leven te redden. Hij speelt handig in op hun angst voor doktersbehandelingen en de dood.’

Op zijn blog publiceerde Deckers een lijst van 150 kankerpatiënten die de biologische natuurwetten van dokter Hamer hebben toegepast en dat met hun leven moesten bekopen. Hij beseft ten volle dat niet elke familie en elke nabestaande er wat voor voelt om te koop te lopen met dit leed. ‘Ik vrees dat dit het topje van de ijsberg is’, zegt Deckers. ‘Het kunnen er makkelijk twee- of driemaal zoveel zijn. Dit is de officiële lijst. De data zijn afkomstig van volksgezondheid of van getroffen families waarmee ik via het internet in contact ben gekomen. De slachtoffers zijn Duitsers, Fransen, Italianen, Belgen… De GNM zweert het gebruik van morfine af, waardoor volgelingen een immens pijnlijke dood sterven.’

 

ALS INQUISITIE

Ryke Geerd Hamer geeft geen interviews. ‘Op de een of andere manier worden mijn woorden telkens verdraaid’, klinkt het aan de telefoon vanuit Noorwegen. Casper Rutten wil ons wel te woord staan. Een believer wil hij niet genoemd worden. ‘Ik geloof niet dat dokter Hamer het bij het juiste eind heeft. Ik wéét dat het zo is.’

Ze hebben wel zijn dokterslicentie afgenomen in 1986.
Rutten: ‘Nog voor men de GNM heeft getest. Tot de dag van vandaag blijft de reguliere geneeskunde halsstarrig weigeren om de GNM te testen. Dokter Hamer heeft die beslissing aangevochten, maar werd uiteindelijk toch veroordeeld omdat hij zich niet wilde wederbekeren tot de staatsgeneeskunde. Het klinkt als inquisitie.’

Volgens verschillende oncologen is het gevaarlijk om operaties en chemo af te raden.
‘Oncologen kunnen niet toestaan dat iemand zichzelf geneest. Ze willen het risico immers niet lopen dat hun nalatigheid wordt aangewreven. Maar ik weet: het kan anders. Het is anders.’

Wat dan met die 150 mensen die zijn gestorven nadat ze zich tot de GNM hadden gekeerd?
‘Honderdvijftig is relatief. Een studie van drie Australische professoren heeft aangetoond dat de reguliere geneeskunde maar een overlevingskans van 2,2 procent biedt na vijf jaar. Dat vind ik veel erger, maar daar praat niemand over. De reguliere geneeskunde is geen wetenschap, maar een theorie zonder wetmatigheden. Dat die theorie van de overheid ons lot mag bepalen vind ik levensgevaarlijk. Men wil die in stand blijven houden, omdat het hele machtssysteem anders in elkaar stuikt. Daarvoor zijn ze bereid om over lijken te gaan.’

Na de zomer plant Casper Rutten een reeks lezingen in Vlaanderen om de Germanische Neue Medizin ook hier te promoten. Data en locaties worden later meegedeeld.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

 

Kim Perre

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.