UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 09 maart 2021

Germaanse Geneeskunde is springlevend

Er zijn in ons land nog vele gelovigen in de genezingstheorie van de Duitse ex-arts Ryke Geerd Hamer; in juni is er een online-congres.

Germaanse Geneeskunde is springlevend

Ze zijn er nog steeds in Nederland, aanhangers van de Germaanse Geneeskunde. Het geloof van de vier jaar geleden overleden Duitse arts/internist Ryke Geerd Hamer lijkt springlevend. In juni zullen enkele behandelaars hun zegje doen op het gratis onlinecongres ‘Zelfgenezing over kanker’. Het virtuele symposium heeft nu bijna 2200 inschrijvers. 

Froucke van der Lijn is de organisator van het congres. Haar eerdere poging rond de jaarwisseling voor een zelfgenezingscongres op internet strandde en kwam niet verder dan belijdenis-interviews met enkele ‘genezen’ kankerpatiënten.

Interviewster Van der Lijn vertaalde vijf jaar geleden een boek van een Duitse ex-kankerpatiënte; deze paperback kreeg de veelzeggende Nederlandse titel ‘Chemotherapie? Nee, bedankt! Deel 1: Mijn genezing van twee borsttumoren en een lymfetumor zonder chemo, operatie of bestraling’.

In 2020 schreef Van der Lijn een inleiding biologisch decoderen, als opwarmertje voor het komende internetcongres. De titel van het e-book: “De sleutel tot zelfgenezing zit in jou“. 

Bizarre kwakzalverij

Biologisch decoderen is een van de aanduidingen die Hamer-adepten gebruiken voor Germaanse Geneeskunde, de bizarre kwakzalverij van de uit zijn artsenambt gezette Geerd Hamer. Hij meende dat kanker, eigenlijk elke ziekte, geen toeval is maar wordt veroorzaakt door een stressvolle situatie (in het verleden). Genezen is mogelijk door het psychische trauma te behandelen, was zijn hypothese.

Op deze website staan enkele artikelen over de Germaanse Geneeskunde en over het overlijden van Geerd Hamer in de zomer van 2017.

Hamer kreeg veel kritiek voor zijn biologische denkbeelden, vooral vanuit de reguliere geneeskunde. Niet verwonderlijk, in PubMed is geen artikel/studie te vinden van Geerd Hamer over zijn theorieën, terwijl de introductie ervan dateert van begin jaren tachtig. Het intikken van Geerd Hamer in de zoekmachine van PubMed levert slechts één hit op. In 2005 hebben enkele Scandinaviërs met een holistische achtergrond de Hamer-theorieën beschreven, met als finale conclusie dat er wetenschappelijk onderzoek moet worden gedaan om te kijken of er meer is dan anekdotische kankergenezingen. 

Deze wij-van-wc-eend-aanpak kan geen serieuze conclusies opleveren. Ook is het geen topblad waarin de holistische Scandinaviërs publiceerden. Het tijdschrift Scientific World Journal heeft geen impact factor meer. Die is enkele jaren geleden ingetrokken omdat er twijfels waren gerezen over het peer-reviewed karakter van het niet-regelmatig verschijnende tijdschrift. 

Arjen Lievers

De Achterhoekse ICT/software-ondernemer/filosoof Arjen Lievers, adept van Hamer, houdt al jaren een Nederlandse website over Germaanse Geneeskunde in de lucht. Deze beheerder, die e-mailt liever anoniem te willen blijven, heeft voor zijn website teksten vertaald van Caroline Markolin, een Canadese taalonderzoeker die de inhoudelijke nalatenschap van Hamer beheert. Een paar keer per jaar organiseert Lievers lezingen over Germaanse Geneeskunde, zoals afgelopen september vorig jaar in Heemstede. 

Lievers heeft zich door organisator Van der Lijn laten interviewen voor een trailer voor haar komende internetcongres waar hij zelf ook acte de présence zal geven en zijn ervaringen met Germaanse Geneeskunde zal delen. Zijn broer overleed aan teelbalkanker. 

De spreekstal voor het komende internetcongres wordt gedomineerd door (veel Vlaamse) homeopathische/holistische therapeuten, sommigen zijn arts. Een van de bekendste – beruchtste is een andere kwalificatie – sprekers is Henk Fransen. Basisarts Fransen behandelt vooral (uitbehandelde) kankerpatiënten. Op deze website staan verschillende kritische stukken over zijn zelfgenezingsgeloof. 

Van der Lijn heeft Fransen geïnterviewd, als appetizer voor haar komende online-congres. Fransen heeft dit interview, waarin hij vele vage, onduidelijke teksten debiteert, ook op zijn eigen website Genezend Vermogen gezet. Dat Fransen spreekt in een omgeving van alleen Germaanse Geneeskunde-sprekers en gelovigen is opmerkelijk, moet ook Fransen desgevraagd toegeven.

‘Goed dat ik er tussen sta, dan krijgen mensen in ieder geval ook een iets genuanceerder beeld’, e-mailt Fransen op vragen van de webredactie. Om te vervolgen: ‘Ik heb geen invloed op wat anderen mensen beweren. Daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Op meerdere plaatsen in mijn werk heb ik mijn reserves naar dr. Hamer uitgesproken. Het gaat mij om mijn eigen boodschap: een combinatie van regulier en alternatief, en wat betreft alternatief zoveel mogelijk een onderbouwde benadering van gezonde leefwijzen.’

Vlamingen

Onder de congressprekers zitten opvallend veel Vlamingen onder wie de homeopathische/antroposofische huisarts Johan Denis, met een praktijk Heel de Weg in Emblem, iets onder Antwerpen. De Vlaamse arts heeft zich verdiept in de aanpak van Hamer. In een promotiefilmpje voor het komende internetcongres heeft hij het over een ‘yin/yang’-dans, over het uitzoeken (diagnosticeren) of het lichaam in de stressfase (ziekte) of in de helingsfase is. In de stressfase is het dan zaak op zoek te gaan naar het ‘uitlokkend conflict’ dat om een oplossing vraagt, vat Denis het Germaanse Geneeskunde-geloof samen

Denis presenteerde zich recentelijk ook als complotdenker. De huisarts verdenkt de farmaceutische industrie ervan de gevolgen van de corona-pandemie te overdrijven om een miljardenomzet te kunnen halen met een vaccin. ‘Er is geen medische noodtoestand. Het is een neppandemie’, vindt de Vlaamse dokter. De Vlaamse arts wijst er op dat het corona-vaccin mogelijk het DNA verandert, met een verwijzing naar berichten hierover op de Nederlandse idioterie/complotdenkers website Ninefornews. Een bangmakend onzinverhaal.

In een filmpje, waar Denis optreedt tussen verschillende andere (medische) complotdenkers, beweert hij dat het niet bewezen is dat het corona-vaccin veilig en effectief is. De video, waarin meerdere (‘de weg kwijt’-) artsen waarschuwen voor het nieuwe corona-vaccin, is inmiddels door Facebook en door YouTube verwijderd. Het filmpje is nog wel op internet te vinden (Denis is te zien vanaf 7.32 minuten, red.). 

De Vlaamse huisarts is begin januari geschorst door de Provinciale Geneeskundige Commissie van Antwerpen (het equivalent van het regionale tuchtcollege) omdat hij zich niet hield aan het naleven van de corona-maatregelen.

Zelfhulpboek

In het illustere gezelschap sprekers op het komende internetcongres valt verder de therapeute Angela Frauenkron-Hoffmann op. Deze Belgische Hamer-adept schreef twee jaar geleden een zelfhulpboek over het genezen van migraine met behulp van biologische decoderen

Op de sprekerslijst staan verder de homeopathische arts/acupuncturist Eduard van den Bogaerdt en Mies Kloos-Raasveldt. De laatste was ooit hydrologe maar heeft zich omgeschoold tot spiritualiste en Hamer-aanhanger. Ook de Vlaamse geografe – nu energetisch therapeute – Goedele Vercnocke zal in juni van de partij zijn. 

Froucke van der Lijn en Arjen Lievers, betrokken bij het komende internetcongres, zijn niet de enigen die de theorie van Hamer levend proberen te houden. Ook de in het Groningse wonende Enikö Papp is in Hamer. Haar bedrijfje Biologika Nederland, dat opereert onder supervisie van de Biologika Open University in Hongarije waar ze haar ‘accreditatie’ haalde, leert Nederland ‘waarom ziektes ontstaan’, is de omschrijving op haar website. Haar De Nieuwe Medicina is – ingegeven door Hamer – eveneens gestoeld op ‘vijf biologische natuurwetten.’ Papp, die haar geloof doceert op ‘masterniveau’ bij de vage reiki- en aura-healing opleidingsschool Nederlof Centrum in Almere/Amsterdam, geeft lezingen in het land. Ze is te consulteren via platforms als Skype en Messenger. Prijs: tussen 0 en 60 minuten: € 97,- + 

Consult

Een Biologika-consult gaat over bewustwording en niet over genezing, laat ze op haar website weten. Ze gaat er niet met een gestrekt been in en heeft uit zelfbescherming een dikke disclaimer op haar website gezet: ‘Een Biologika-consult is GEEN vervanging van welke medische ingreep dan ook. Het consult is bedoeld voor mensen die geen behandeling of medische ingreep (meer) nodig hebben en die geen ziekte of aandoening hebben die spoedeisende hulp vereist.’

Erg mededeelzaam is Papp niet. Vier jaar geleden beantwoordde ze vragen van de webredactie over de wetenschappelijke onderbouwing achter haar Hamer-geloof met beleefde, lege zinnen die zijn samen te vatten als ‘die onderbouwing moet u zelf maar uitzoeken.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2024

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

artikelen - 11 oktober 2023

Er zijn aanwijzingen dat de Vlaamse Johan Denis en de Nederlandse Hellen van Rooijen, behandelaars in de Germaanse Geneeskunde, patiënten van een reguliere behandeling af kunnen houden en zijn daarom rijp voor een bezoek van de inspectie IGJ.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.