UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 27 december 2018

Henk Fransens meditatiekwakzalverij doet ‘wonderen’

Natuurarts Henk Fransen probeert met zijn kwakzalverij niet alleen aan kankerpatiënten maar ook aan mensen met Lyme te verdienen.

Henk Fransens meditatiekwakzalverij doet ‘wonderen’

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=xmtJdbR0T-4

Uitverkocht, staat er achter de lezingen die hij in den lande houdt. Zijn Zhineng-week ’Zelfgenezing met behulp van de mind’, is volledig volgeboekt. Natuurarts Henk Fransen is terug en actief als nooit tevoren. Meer dan een jaar was hij uit beeld en bezocht hij vage kwakzalverijcentra in China en India. Zelfmeditatie daar bracht hem op een ‘briljant’ idee: zijn totaalaanpak van kanker – Genezend Vermogen – zou ook patiënten met ‘vergevorderde’ Lyme kunnen genezen.

En zo geschiedde, een handje geholpen door de copy/paste-machine van Microsoft. De Lyme-folder van Fransen over zijn behandelaanpak lijkt sprekend op zijn kankerfolder. Chronische Lyme heeft het hart van alternatieve behandelaars gestolen vanwege de ruimte die de aandoening biedt voor valse hoop. Intussen kan de kwakzalver zijn portemonnee spekken.

Fransen, die zich arts blijft noemen maar al een tijdje uit het BIG-register is gehaald, omschrijft zijn project ‘Genezend Vermogen’ als volgt: “het programma is een diepgaande reset van lichaam en geest. De kracht van het programma komt tot uitdrukking door de combinatie van een immuunboost, een detox en een mindsetverandering.”

We lezen over die detox van lichaam en geest, bij kanker en bij Lyme: “Het programma kent een voorbereidende fase, de eigenlijke kuur van drie maanden en een nabegeleiding. In de eerste week van de kuur wordt een krachtig helingsveld opgebouwd met de oosterse oefeningen voor zelfgenezing onder begeleiding van de Chinese leraar Xie Chuan en een licht dieet.”

Ter informatie: Chuan is een meester in Chi Neng (ook Zhineng Qigong genoemd). Deze leer omschrijft zich als: ‘bewegingen om innerlijke geneeskracht aan te boren, af te stemmen in het Qi-veld.’ Qi-veld staat voor ‘levensenergie’. Xie Chuan treedt niet alleen bij Fransen op, maar hij geeft ook les bij andere vage kwakcentra in Nederland. Chuan geeft les in oosterse oefeningen voor zelfgenezing. Fransen verzorgt tijdens de kuurdagen een ‘live-support’ waarin de “mindset van spontane genezers wordt beoefend.” Fransen is vergeten deze zin uit te leggen.

Zelfgenezing?

Patiënten kunnen hun detox-weken doorbrengen in het Fransens behandelonderkomen in het rustig gelegen vergadercentrum New Eden in het Friese Hemrik. Een eerste zelfgenezingsproject daar staat gepland voor juni volgend jaar. Er moet 4000 euro voor worden neergeteld, bed en ontbijt inbegrepen. In oktober 2019 staat eenzelfde detox-kuur gepland in het zuiden van India, bij een ayurvedisch centrum waar Fransen de naam niet van prijsgeeft. Anders zou iedereen er heengaan, schrijft hij op zijn website. Het gaat vermoedelijk om de ayurvedische winkel van Abilash Anand in Malappuram, Kerala. De prijs voor de detox-weken in India is dezelfde als die in Friesland.

Enkele details over de voorbereidingsweek, voorafgaande aan het echte detoxen. De patiënten in Friesland krijgen een ‘aangepaste’ Mayr-kuur (genoemd naar de Oostenrijkse uitvinder), bedacht door Arnhemse natuurarts Nina Weiss: een laagcalorisch dieet, afgewisseld met vastenperiodes (alleen water) en het slikken van voedingssupplementen zoals mineralen en vitamines. Fransen heeft voor zijn detoxkuur in India een lokale ‘arts’ gestrikt die vergelijkbare dingen doet en ayurvedische medicijnen voorschrijft, ‘afgestemd’ op de patiënten. 

“Rekening houdend met bij jou vastgestelde belastingen” wordt een uniek, persoonlijk behandelplan opgesteld”, belooft Henk Fransen. Hij ging zijn klanten voor. In India, in het ‘geheime’ Indiase ayurvedische centrum, onderging hij een Panchakarma-ontgiftingskuur, een “subtiele doch uiterst krachtige reiniging en balancering (moet eigenlijk met een s, red.) van lichaam en geest”, omschrijft Fransen.

Lyme- en kankerpatiënten krijgen dezelfde kuur. Zelfgenezing is per slot van rekening universeel. Henk Fransen belooft in zijn Lyme-tekst “een uniek persoonlijk behandelplan om Lyme en eventuele co-infecties uit je lichaam te werken en je lichaam en geest te helpen volledig te herstellen van (eventueel) opgelopen schade.” In de folder voor kankerpatiënten belooft de natuurarts: “het programma genezend vermogen is een combinatie van drie onderdelen waarvan ik, na tientallen jaren onderzoek, heb geconcludeerd dat ze een bijzondere synergie opleveren. Bij kanker kan deze synergie precies datgene zijn dat het momentum van de ziekte doet keren.” 

Het zijn teksten die volledig voldoen aan de observatie van de overleden Amsterdams wethouder Jan Schaefer. Het voormalige PvdA-Tweede Kamerlid kwalificeerde in de jaren zeventig van de vorige eeuw lege (bestuurlijke) teksten (over woningbouw) als “in gelul kun je niet wonen.” Genezen kun je er ook niet mee.

Suggestief

Succes kan Henk Fransen niet worden ontzegd. Er komen op dit moment veel aanmeldingen binnen voor zijn ‘detox-retreats’ in Friesland en Zuid-India, meldt hij op zijn website. Er zal een selectie moeten worden gemaakt: 35 procent van de mensen in zijn behandelgroep moet kanker hebben, 15 procent een andere aandoening (chronische Lyme bijvoorbeeld). De andere helft van de groep heeft niets en dient als controlegroep. Fransen wekt zo de suggestie dat het een serieus placebogecontroleerd onderzoek zou betreffen.

Waarom dezelfde aanpak voor twee heel verschillende aandoeningen? Natuurarts Fransen weet het antwoord. Kanker en ‘vergevorderde’ Lyme worden over het algemeen gezien als ‘ongeneeslijke toestanden’, legt Fransen uit. “Ik wil de komende jaren onderzoek doen naar de resultaten van een unieke drie-componenten-behandeling bij deze twee ziekten.”

“Als aantoonbaar wordt dat deze aanpak ‘effectief’ is dan zullen het grote publiek en de media open staan voor het idee dat ‘alternatief’ kan helpen”, schrijft hij. Fransen denkt zo dichter bij het realiseren van zijn eerdere hersenspinsel te komen: het medicijnloze ziekenhuis waar alternatieve therapieën, voedingssupplementen, (ayurvedische) kruiden, hallucinerende paddenstoelen en meditatierondes hun genezende werking moeten gaan doen. 

Een deel van deze producten is al op zijn webshop te koop. Onder die producten: 95 videofilmpjes over een aanvullende aanpak bij kanker, potten met multivitamine-capsules, superdure omega-3 pillen en ontgiftende ‘vegacaps’ met daarin een mix aan biologische kruiden op basis van een recept van de Iqoquoi- en Objibwa-indianen, voor een “milde reiniging”.

Behandelovereenkomst

Deelnemers, die het programma Genezend Vermogen van Henk Fransen willen volgen, in juni in Friesland of in oktober in India, moeten een behandelovereenkomst met hem sluiten. Hierin legt hij vast dat de patiënt zelf verantwoordelijk is voor zijn gezondheid en dat deze, als er iets is, zelf naar een arts of medisch specialist moet gaan. Natuurgeneeskundige Fransen, zo staat erin, zal zich inspannen maar geeft “geen enkele garantie op gehele of gedeeltelijke genezing”, is te lezen in de overeenkomst. De inspectie IGJ heeft in het verleden weleens alternatieve behandelaars aangepakt die patiënten hadden geadviseerd hun reguliere behandeling te staken. Het zal Fransen niet gebeuren. Zijn behandelovereenkomst voorkomt een IGJ-vonnis.

We hebben al vaker op deze website geschreven over de strapatsen van Fransen, onder meer over zijn fata morgana, een medicijnloos behandelcentrum voor kankerpatiënten. Er zouden in Nederland vanaf 2018 meerdere van deze ‘genezingscentra’ moeten komen, liefst één per provincie, droomt Fransen, daarbij een handje geholpen door de Chinese ‘uitvinder’ ervan, Xie Chuan die in China bij zo’n ziekenhuis heeft gewerkt. 

Of het hier ooit van komt? De website van zijn Stichting Diamond Foundation, die geld inzamelt voor de realisatie van het wonderziekenhuis, lijdt een noodlijdend bestaan, is op sterven na dood. Er is dit jaar slechts één zin opgezet, de volgende: “Naast bovenstaande wordt er gewerkt aan nieuwe plannen om de visie verder uit te bouwen.” 

De stichting bulkt van het geld, dankzij binnengekomen schenkingen. Er staat ruim driekwart miljoen euro als saldo op de balans. In 2017 kwam er ruim negen ton aan nalatenschappen binnen. Er staat voor bijna anderhalve ton euro aan uitgaven op de balans 2017, besteed onder meer aan videosessies die Fransen organiseerde in 2015 en in 2016 (achterstallig onderhoud blijkbaar) en aan voorlichtingscampagnes, ook weer met Fransen als sprekend middelpunt. 

 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 maart 2021

Er zijn in ons land nog vele gelovigen in de genezingstheorie van de Duitse ex-arts Ryke Geerd Hamer; in juni is er een online-congres.

artikelen - 01 februari 2020

Kwakzalver van de maand, afl. 3: Robert Oosterling bedenkt dure natuurlijke ‘geneesmiddelen’. De inspectie zou hem moeten stoppen.

artikelen - 20 januari 2017

Uit een uitzending van Rambam blijkt dat de Succes Award een farce is. Henk Fransen kocht zo'n Award voor alternatief genezen.