UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jeffrey Stevens | Geplaatst: 02 november 2021

Zelfhulpgoeroe Mireille Mettes propageert geneeskrachtig aaien

Mireille Mettes claimt genezing in een handomdraai. Haar Mentale en Intuïtieve Reset-methode is echter niets meer dan zinloos aaien.

Zelfhulpgoeroe Mireille Mettes propageert geneeskrachtig aaien

Foto: https://www.youtube.com/watch?v=-EzQ4v0anvE&t=7s

Rondjes aaien over de rug van je hand en hardop wat zinnen uitspreken, volgens de MIR-methode is dat voldoende om het zelfherstellend vermogen van het lichaam te activeren? Beoefenaars strooien met succesverhalen, maar bewijs blijft achterwege. MIR is een afkorting van Mentale en Intuïtieve Reset. Natuurgeneeskundig therapeut Mireille Mettes uit Apeldoorn is de bedenker ervan. De methode is zo eenvoudig dat iedere hulpbehoevende het op zichzelf kan uitvoeren. Desondanks zijn er begeleiders actief die tegen betaling ondersteuning bieden.

Op Facebook heeft Mettes ruim twaalfduizend volgers. Enkele van haar YouTube-video’s zijn meer dan honderdduizend keer aangeklikt. Welke kwalen allemaal in aanmerking komen voor behandeling is onduidelijk. ‘Dat is eigenlijk niet goed aan te geven. Het zorgt ervoor dat het immuunsysteem van mensen beter gaat werken. Daardoor kunnen zowel lichamelijke als emotionele klachten minder worden en verdwijnen,’ laat ze de webredactie desgevraagd weten.

Spontane genezing

Aanvankelijk wilde Mettes haar uitvinding de ‘Miracle method’ noemen, maar die naam bleek al in gebruik. De zelfhelende MIR-methode werkt als volgt: de hulpbehoevende spreekt drie keer achter elkaar negen opdrachten uit, terwijl de ene hand rondjes aait over de andere hand. Het gaat om de volgende opdrachten:

1. Zuurgraad optimaliseren.
2. Detox alle toxische belasting.
3a. Vader loskoppelen.
3b. Moeder loskoppelen.
4. Meridianen zuiveren.
5. Alle tekorten aanvullen.
6. Hormoonstelsel in evenwicht brengen.
7. Basisbehoeften aanvullen.
8. Chakra’s en aura optimaliseren.
9. Missie verduidelijken.

Om het gewenste effect te bereiken wordt aanbevolen een maand lang tweemaal per dag te aaien en de zinnen hardop uit te spreken. Hoe meridianen gezuiverd kunnen worden, is echter een raadsel; deze energiebanen zijn een verzinsel uit de traditionele Chinese geneeskunde. Het optimaliseren van chakra’s en aura’s is eveneens onbegonnen werk; nimmer is aangetoond dat ze bestaan.

Postnatale depressie

Mettes studeerde Onderwijskunde aan de Universiteit Utrecht en werkte als lerares Engels en communicatietrainer. Haar bezoekjes aan het alternatieve circuit inspireerde haar om het roer om te gooien. ‘Het begon allemaal na de geboorte van mijn eerste kind in 2003. Toen had ik last van een soort postnatale depressie. Het voelde of ik een soort mist in mijn hoofd had en alles kostte me zoveel energie,’ vertelde ze aan website Indebuurt.

Bij mesologe Inge Hagemans van Praktijk Apeldoorn onderging ze enkele allergie-eliminatiebehandelingen. Kort daarop verdween de spreekwoordelijke mist uit haar hoofd. Mettes zei het onderwijs vaarwel en volgde diverse opleidingen, waaronder: NeuroLinguïstisch Programmeren (NLP), Nambudripad Allergy Elimination Technique (NAET) en Kinesiologie. Van 2005 tot 2008 werkte ze in de praktijk van Hagemans. In 2009 startte ze haar eigen onderneming genaamd AllergieVrij.

De ontmoetingen in haar behandelkamer leidde tot de ontwikkeling van een zelfhulpmethode. Daarover vertelde ze in 2016 aan het Vakblad voor de Natuurgeneeskundige: ‘In mijn praktijk als NAET-therapeute werd op een dag een vrouw met een spierziekte binnengereden. Een cliënte die niets kon en niet via haar rug, waar de blaasmeridiaan zit, te behandelen was. Ze had haar handen op haar buik liggen en zei me dat ik die moest aanraken. Zo heb ik haar toen behandeld, terwijl ik de namen van allergieën opnoemde. Een paar weken later bleek de vrouw van haar allergieën af te zijn en vanaf die tijd wist ik dat eenieder zichzelf kon behandelen, via zijn of haar eigen handen.’ In datzelfde interview verhaalt Mettes over een hernia die vlak voor de operatie verdween, veranderende voedingsgewoonten, herstel van pijnklachten, spontane genezing van parodontitis en uitgroeiende kalknagels. 

Volgens Mettes is het niet belangrijk of de beoefenaar wel of niet gelooft want de ‘natuurwetten’ waarvan de MIR-methode gebruikmaakt, zouden werken bij iedereen. Het liefdevol aaien zou nodig zijn om het brein af te leiden waardoor woorden gemakkelijk het onderbewuste binnendringen. Cellen hebben naar de overtuiging van de zelfhulpgoeroe de eigenschap om te helen wanneer je ze toespreekt met specifieke woorden.

Mettes vertelt de webredactie: ‘Ik ben opgeleid als NLP-trainer en ontdekte daar dat het onderbewuste vooral reageert op korte, duidelijke en opdrachtgevende woorden. Via een controlegroep van mensen ben ik gaan zoeken naar die woorden die ook daadwerkelijk opgepikt worden door het onderbewuste. Om te controleren of de zinnen de juiste formulering hadden, heb ik gebruik gemaakt van de feedback van de deelnemers en maakte ik gebruik van spiertesten.’ NLP is een pseudowetenschapSpiertesten zijn eveneens onzin. Dat de Apeldoornse haar theorieën baseert op dergelijke handelwijzen is op zijn zachtst gezegd weinig vertrouwwekkend.

Betekenisloze praatjes

Ronald van den Berg, psychiater en bestuurslid van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, bekeek de MIR-methode. Zelfs met de beste wil van de wereld kan hij er niets van maken. ‘In feite geeft Mettes een opdracht om jezelf tweemaal twee minuten per dag in lichte hypnotische trance te brengen met een steeds weerkerende beweging en met geheimzinnige, gewichtige zinnetjes die in feite niets te betekenen hebben. Daaraan kan iedereen zijn eigen betekenis toekennen. Zo hebben haar volgelingen twee keer per dag even tijd voor zichzelf met iets zogenaamd interessants. Dat effect krijg je ook met mediteren, yoga, ademhalingsoefeningen, je hond uitlaten of iets dergelijks. Je zuurgraad wordt echt niet anders als je over je hand wrijft. Ook wordt met die beweging niet voorzien in je basisbehoeften.’

Beweringen over woorden die het onderbewuste binnendringen en het lichaam opdrachten geven, kwalificeert Van den Berg als niets betekenende praatjes. ‘Je moet de methode wekenlang volhouden anders “helpt het niet”. Dat is klassiek voor kwakzalverij: als het niet helpt heb je het zelf fout gedaan of te kort toegepast. En als de klacht minder wordt heeft Mettes’ methode het gedaan in plaats van het natuurlijk beloop van de aandoening.’

Volgens de MIR-website zijn er in Nederland en België 42 begeleiders actief die tegen betaling ondersteuning bieden. Voor sommige doe-het-zelvers is het namelijk verstandig om hulp te zoeken, meent Mettes. ‘Bijvoorbeeld wanneer mensen een sterke lichamelijke reactie op de MIR-Methode krijgen. Zoals veel buikpijn of enorme uiting van emoties die ze niet makkelijk alleen kunnen aangaan. Met de MIR-Methode op Maat kan uitgezocht worden of er sprake is van een blokkade waardoor het helingsproces moeizamer of te langzaam gaat. En er zijn mensen die sneller willen gaan en daarvoor een MIR-Methode op Maat aanvragen,’ luidt haar toelichting aan de webredactie.

Marie-José van de Kimmenade is één van de mensen die begeleiding geeft. Een consult in haar Utrechtse praktijk de Boogschutter start met het opstellen van een lijst met klachten. ‘Ik ga dan uittesten wat er onder die klacht zit en daar komt een zinnetje uit die jij gaat aaien. Uiteraard doe ik je dat voor. Elke maand kom je terug tot al je klachten zijn verdwenen,’ meldt haar website.

Een losse sessie kost 80 euro, een pakket van drie sessies bedraagt 200 euro. Op de praktijkpagina staat een overzicht van gemelde resultaten, waaronder: het verdwijnen van hoofdpijn, depressie en verslavingen. Gevraagd naar onderbouwing van de geclaimde successen geeft Van de Kimmenade niet thuis. Ze wijst haar Apeldoornse lerares aan als woordvoerder.
Marlies van Son, eigenaar van praktijk Ananda in Vlijmen, adviseert bij ernstige ziekten als kanker een protocol op maat te laten maken. Daarvoor moet ze haar patiënt wel eerst onderzoeken op blokkades. ‘Zoals de aanwezigheid van toxines en tekorten aan vitamines en mineralen waardoor een helingsproces niet op gang komt. Tevens kijken we of er een onbalans is in de meridianen, hormoonhuishouding, chakra’s en aura.’ Van Son rekent 70 euro voor een consult

Geen bewijs

Via de MIR-site kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een opleiding. Deze bestaat uit vier delen. Om te beginnen een onlinecursus met 30 video’s waarin Mettes uitlegt hoe het systeem werkt. De tweede cursus gaat over hoe het lichaam functioneert en op welke manier je klachten kunt ombuigen naar ‘rust en gezondheid’. In het derde deel leren studenten hoe ze een MIR op maat kunnen maken aan de hand van spiertesten. Ook worden ze begeleid in het opsporen van Significante Emotionele Gebeurtenissen (S.E.G.’s) en het opruimen van ziektes in het systeem. Tijdens de vierde cursus worden kennis en vaardigheden van studenten schriftelijk en mondeling getoetst. Bij goed resultaat volgt registratie tot officiële MIR-begeleider. De eerste drie cursussen kosten 332,75 euro per stuk en voor de vierde cursus wordt 453,75 euro in rekening gebracht. De bedragen zijn inclusief BTW

Voor de vermeende werking van de MIR-methode is geen enkel bewijs, moet ook Mettes erkennen. ‘Er is helaas nog geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Daar is veel geld en tijd voor nodig en aangezien de MIR-Methode een gratis methode is, is er nog niet veel geld mee verdiend. Ik heb weleens contact opgenomen met de Erasmus Universiteit in Rotterdam, maar kreeg daar helaas geen deur open.’ Geconfronteerd met de onwaarschijnlijke en oncontroleerbare ‘genezingen’ die op websites en in artikelen worden gepresenteerd is het antwoord: ‘Ik ben er zelf niet van overtuigd dat succesverhalen altijd alleen maar door de MIR-Methode komen, maar dat het vaak een combinatie is van wat mensen allemaal doen.’

Wereldvrede

Volgens de zelfhulpgoeroe is MIR inmiddels opgepakt door mensen binnen de reguliere geneeskunde. De identiteit van deze belangstellenden wil ze desgevraagd niet prijsgeven. ‘Ik kan alleen namen geven als ik daar hun toestemming voor krijg. We weten dat er artsen, verpleegkundigen, tandartsen en mondhygiënisten interesse hebben omdat ze boeken of kaartjes van de MIR-Methode bestellen. Dat kunnen we namelijk aan hun adresgegevens of emailadres zien. Ook tijdens lezingen zaten er soms huisartsen en verpleegkundigen in de zaal.’ Op haar website staat een donatieknop voor een ieder die wil bijdragen aan de verspreiding van het alternatieve handwerk. Daar staat eveneens wat het einddoel is: wereldvrede

Jeffrey Stevens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 23 juli 2024

Basisarts Kim van Wetten gelooft in de ‘autovaccin’-therapie van haar (inmiddels overleden) collega-kwakzalver, natuurarts Leendert Kunst.

artikelen - 16 juli 2024

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs 2024: tv-organisatie RTL, de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO), het district Limburg XI van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG), het Ministerie voor Defensie en het opleidingsbedrijf RINO-Amsterdam.

artikelen - 09 juli 2024

Naar iemands foto kijken, om vervolgens die persoon van afstand een handje te helpen om door het leven te komen. Honderden - voornamelijk vrouwen - geloven hierin.