UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 11 december 2023

Zorgverzekeraars blijven alternatieve behandelingen vergoeden

Verzekeraars blijven onnozele behandelingen als APS, iriscopie en euritmietherapie vergoeden via een aanvullend pakket.

Zorgverzekeraars blijven alternatieve behandelingen vergoeden

Foto: Logo van Zorgwijzer

CZ heeft voor 2024 het ‘beste’ aanvullende pakket – pakket 50+ – als het gaat om vergoedingen voor de meeste alternatieve therapieën (niet-reguliere) tegen de laagste premie, heeft Zorgwijzer uitgevlooid. De premie bedraagt 18,65 per maand. ONVZ (Benfit), De Friesland (AV Extra), Univé (Aanvullend Best) en Menzis (ExtraVerzorgd 3) volgen met hun pakketten.

Zorgwijzer geeft jaarlijks een inkijkje in de aanvullende pakketten. De voorlichtings- en vergelijkingswebsite heeft dit jaar niet-reguliere behandelingen onder de loep genomen. Drie jaar geleden deed Zorgwijzer dit ook al. Zorgwijzer opereert zelfstandig, is op de website te lezen. Voor de volledigheid of vanwege spijkers op laag water zoeken: de eigenaar van de website Zorgwijzer.nl, internetbedrijf Humbird, werkt in ieder geval voor grote zorgverzekeraars als CZ en Zilveren Kruis, meldt het op zijn website.

In 2023 heeft 82,5% van de Nederlanders, naast de verplichte basisverzekering, voor een aanvullende verzekering gekozen, blijkt uit een rapportage van dataverzamelaar Vektis. Dit doen ze deels om alternatieve behandelingen te verzekeren. Het aantal Nederlanders met een aanvullend pakket neemt volgens zorginstantie Vektis de laatste jaren geleidelijk af, ongeveer een punt procent per jaar.

Verdienmodel

Aanvullende pakketten vormen een verdienmodel, met logica, gezond verstand en effectieve, bewezen behandelmethoden heeft de samenstelling van deze pakketten niets van doen. Er is blijkbaar voldoende belangstelling voor verzekeringen met alternatieve behandelingen. Mensen zijn bereid daar premie voor te betalen. Er is aan te verdienen en dus bieden zorgverzekeraars ze aan.

Verzekeraars hebben de afgelopen jaren enkele alternatieve behandelingen uit hun pakketten verwijderd, niet omdat ze zich hebben laten overtuigen dat er geen wetenschappelijke onderbouwing voor is, maar omdat er weinig interesse is voor deze behandelingen.

De meeste verzekeraars vergoeden sinds een paar jaar geen reïncarnatietherapie, craniosacraaltherapie en mesologie meer. En ook halotherapie (behandeling met zoute lucht) wordt niet meer vergoed via de aanvullende verzekering. Alleen Zilveren Kruis, een van de vier grote verzekeraars, en enkele kleine blijven craniosacraal-therapie met een van hun aanvullende pakketten vergoeden. Craniosacraal-therapie is – in de woorden van de Zorgwijzer-redactie – een ‘subtiele en aangename behandelmethode die kan worden gebruikt om een groot aantal uiteenlopende klachten aan te pakken en de gezondheid te verbeteren.’ Een kletskoek definitie.

Schrappen

Het schrappen van andere, populairdere alternatieve therapieën als homeopathie, acupunctuur, chiropractie, osteopathie en orthomoleculaire behandelingen zit er niet in, er zijn te veel verzekerden bereid premie te betalen voor een aanvullend pakket met deze therapieën. Zorgwijzer wijst er op dat uit onderzoek van het CBS blijkt dat een kwart van de Nederlanders evenveel waarde hecht aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Een observatie die te denken geeft.

In het lijstje ‘alternatieve geneeswijzen’ van Zorgwijzer staan enkele behandelingen waarvoor weinig interesse is en die daarom de komende jaren ongetwijfeld het loodje zullen leggen.

We noemen ze:
APS-therapie bijvoorbeeld, door Zorgwijzer omschreven als een ‘revolutionaire en natuurlijke therapie die met behulp van lichte prikkelingen het lichaam aanspoort zichzelf te herstellen.’ De meeste verzekeraars vergoeden deze kwakzalverij nu al niet meer. ‘Helaas, geen vergoeding voor APS-therapie (Actie Potentiaal Simulatie) in de aanvullende verzekering’, schrijft Zorgwijzer. Helaas, is een merkwaardige woordkeuze voor een onafhankelijke instantie. En ook de gebruikte kwalificatie ‘revolutionaire’ is nergens op gebaseerd.

Alleen verzekeraars Zilveren Kruis, ONVZ en de daaraan gelieerde VvAA hebben APS in een pakket zitten. Niet onvermeld mag blijven dat VvAA een collectief is van 130.000 zorgprofessionals (heel veel artsen) en daarom beter zou moeten weten. Een hardleerse organisatie. De vereniging VtdK nomineerde de VvAA in 2006 voor de Meester Kackadorisprijs vanwege het vergoeden van niet-reguliere behandelingen.

Ayurveda

En nog meer verbazing. De meeste zorgverzekeraars hebben ayurveda-behandelingen in een aanvullend pakket zitten, blijkt uit de inventarisatie van Zorgwijzer. Net als euritmietherapie en antroposofie. Veel verzekeraars hebben deze in aanvullende pakketten opgenomen, ook de vier grote zorgverzekeraars Zilveren Kruis, CZ, VGZ en Menzis, die toch beschikken over een medische staf die zou moeten weten dat voor deze behandelingen geen wetenschappelijke onderbouwing is.

De gekkigheid gaat verder. Drie grote verzekeraars – Zilveren Kruis, CZ Menzis – naast enkele kleinere, vergoeden Moermantherapie, door Zorgwijzer aangeduid als ‘niet-toxische tumortherapie (NTTT) of natuurlijke behandeling van kanker.’ Het aantal artikelen op deze website over deze kwakzalverij is legio. Enig effect hebben deze niet gehad. Verzekeraar VGZ vergoedt Moerman-therapie niet.

Met iriscopie – nauwkeurig bekijken van het gekleurde deel van het oog, de iris, als diagnosetechniek – is iets vergelijkbaars aan de hand. Twee grote verzekeraars – VGZ en Menzis – vergoeden deze alternatieve behandeling wel via een van hun aanvullende pakketten, zij het onder enkele voorwaarden. De twee andere grote hebben blijkbaar het licht gezien en vergoeden iriscopie niet meer.

Oproep aan lezers

We roepen lezers op om aan hun ziektekostenverzekeraar te schrijven dat alternatieve behandelingen uit de aanvullende pakketten moeten verdwijnen; deze behandelingen hebben immers niets te maken met hulp bij ziektekosten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 27 februari 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Na sociale mediaverboden zoeken antivaxxers contact via podcasts.