UitgelichtKaartjes voor het jaarsymposium 2024 – Wie beschermt de patiënt? zijn nu beschikbaar.

Koop hier uw kaartje
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 november 2020

Zorgverzekeraars vergoeden erg veel alternatiefs

Zorgverzekeraars vergoeden alternatieve behandelingen (zelfs reïncarnatietherapie, euritmietherapie en iriscopie) uit aanvullende pakketten.

Zorgverzekeraars vergoeden erg veel alternatiefs

Een groot aantal zorgverzekeraars bezuinigt vanaf 2021 op de vergoeding van alternatieve en complementaire geneeswijzen, concludeert de website Zorgwijzer, na alle aanvullende pakketten van verzekeraars te hebben bekeken.

Maar is dat wel zo, hebben zorgverzekeraars wel het licht gezien? Het antwoord is helaas ‘nee’. Slechts enkele verzekeraars hebben enkele alternatieve vergoedingen in hun aanvullende pakketten geschrapt. Dit is echter zeer beperkt. Zolang voldoende klanten bereid zijn een hoge premie te betalen, zal het de verzekeraar een zorg zijn of hij onzinnige behandelingen vergoedt, als er maar meer premiegeld binnenkomt dan er aan vergoedingen uitgaat. Verzekeraars halen gezamenlijk 4,3 miljard euro per jaar op met hun aanvullende pakketten, met een paar procent winstmarge. Ergerlijk, het feit dat verzekeraars zaken vergoeden wekt de suggestie dat het om iets serieus zou gaan, wat niet het geval is.

Twee jaar geleden schrapte CZ, een van de vier grote verzekeraars, vergezeld van veel mediageroffel, enkele gekkigheden uit zijn aanvullende pakketten waaronder reïncarnatietherapie, craniaal-sacraal therapie en ayurveda.

Weinig andere volgden CZ. Er zijn nog steeds veel verzekeraars die deze onzinnige, onbewezen behandelwijzen vergoeden. Reïncarnatietherapie is door drie grote verzekeraars, VGZ, CZ en Menzis, met meer dan de helft van de zorgmarkt, buiten de deur gezet. De grootste verzekeraar Zilveren Kruis/Achmea (pakket Aanvullend 4 sterren), met bijna een derde van de zorgmarkt, en enkele kleinere (onder meer De Friesland – AV Optimaal) geloven blijkbaar nog steeds in therapeutisch terug stappen in een vorig leven en vergoeden deze kwakzalvertherapie. Je betaalt er veel voor, de kans dat je je premie terugverdient is echter superklein: de vergoeding is maximaal 600 – 650 euro per jaar, terwijl de premie 630 (!!) per jaar bedraagt.

Craniaal-sacraal therapie

Bij craniaal-sacraal therapie is het nog slechter gesteld, veel verzekeraars vergoeden deze rare behandeling. Onder hen twee grote verzekeraars, VGZ en Zilveren Kruis. Zij beschikken over een batterij aan artsen maar die hebben blijkbaar nooit de moeite genomen in PubMed te kijken. Daar is geen serieus bewijs te vinden over de effectiviteit van craniaal-sacraal therapie, terwijl ook nog eens een plausibel werkingsmechanisme ontbreekt.

Ook enkele verzekeraars die zich richten op hoogopgeleide klanten vergoeden deze kwakzalverij. Zorgverlenersverzekeraar VvAA en National Academic (VGZ-volger) zijn bereid hier maximaal 650 euro per jaar voor uit te geven. Bij ayurveda – yoga, meditatie en kruidenmiddelen – is het niet anders. CZ vergoedt sinds twee jaar geen ayurveda-behandelingen meer, maar de drie andere grote verzekeraars, Zilveren Kruis, Menzis, VGZ vergoeden er lustig op los, net als kleinere zorgverzekeraars zoals De Friesland, IZZ (volgt VGZ), ONVZ, Promovendum, VvAA en Univé. 

Laten we nog enkele andere vreemde, onbewezen ‘geneeswijzen’ onder de loep nemen. Bijvoorbeeld euritmietherapie, een geesteskind uit antroposofische hoek: ritmisch vloeiende bewegingen die het genezingsproces zouden versnellen. Zorgverzekeraar CZ, die twee jaar geleden enkele rare behandelingen buiten de deur zette, vergoedt nog steeds euritmietherapie vanuit enkele van zijn aanvullende pakketten, tot maximaal 550 per jaar (pakket TOP). En ook de drie andere grote verzekeraars, Zilveren Kruis, VGZ en Menzis, laten zich niet onbetuigd en hebben de behandeling in aanvullende pakketten opgenomen. Website Zorgwijzer turfde dat ook een tiental andere (kleinere) zorgverzekeraars deze alternatieve behandeling vergoeden. 

Bij iriscopie en reflexzonetherapie is dit niet anders. Het maakt de verzekeraars, groot en klein, blijkbaar niet uit dat er geen wetenschappelijke bewijs is voor de effectiviteit van een behandeling. 

Reflexzonetherapie

Gekkigheid kent geen grenzen, logica ontbreekt. Zo vergoedt Zilveren Kruis geen iriscopiebehandelingen maar wel reflexzonetherapie. De drie andere grote, Zilveren Kruis, VGZ en Menzis, net als een trits andere kleinere zorgverzekeraars, vergoeden beide kwakzalverbehandelingen wel, tot maximaal 500 euro per jaar. Ook beide zorgverzekeraars voor hoogopgeleiden, VvAA en National Academic, vergoeden reflexzonetherapie en iriscopie. Menzis vergoedt de uiterst omstreden Moermantherapie niet terwijl de drie andere grote dat wel doen evenals overigens veel kleine verzekeraars. 

De alternatieve behandelingen met de meeste fans/gebruikers zijn homeopathie en acupunctuur. De lijst met zorgverzekeraars die homeopathie en acupunctuur vergoeden vanuit een van hun aanvullende pakketten is lang, erg lang, ontdekte website Zorgwijzer. Het ultieme bewijs dat het bij de verzekeraars gaat om het verdienmodel en niet om de medische inhoud.

De meeste zorgverzekeraars onder wie de vier grote, vergoeden homeopathie, als de behandelaar maar lid is van een van de homeopathische beroepsverenigingen, NVKH, AVIG of NOKH. Verdere eisen worden er niet gesteld. Prikbehandelingen worden vergoed als de behandelaar lid is van een van de zes beroepsgroepen. 

Slechts enkele (zeer) kleine verzekeraars vergoeden homeopathie en acupunctuur niet, het gaat dan vooral om (laagdrempelige) internet-verzekeraars als Anderzorg, Besured, Bewuzt (merk van VGZ), Just (merk van CZ), Ditzo (van ASR), ZieZo (merk van Zilveren Kruis/Achmea), FBTO (onderdeel van Achmea), Hema (werkt samen met Menzis), Interpolis (eigenaar is Achmea). 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 december 2023

Verzekeraars blijven onnozele behandelingen als APS, iriscopie en euritmietherapie vergoeden via een aanvullend pakket.

page - 19 december 2021

Hierbij treft u het financieel jaarverslag van de VtdK over 2021 aan.

artikelen - 30 december 2019

Met de populaire mindfulness-app van VGZ worden gezondheidsclaims gedaan die niet wetenschappelijk onderbouwd zijn.