UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 24 februari 2023

UWV en ministerie van Sociale Zaken kwakzalven door met STAP-regeling

In maart is bij het UWV weer STAP-subsidie aan te vragen, nog steeds worden kwakzalverij-opleidingen vergoed.

UWV en ministerie van Sociale Zaken kwakzalven door met STAP-regeling

Foto: STAP-subsidie ook voor kwakzalvers

Het UWV, aangestuurd vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), blijft kwakzalverij-opleidingen faciliteren. Mensen die een cursus volgen voor bijvoorbeeld reiki-en aromatherapeut kunnen hun cursusgeld nog steeds vergoed krijgen uit de veel bekritiseerde STAP-subsidiepot. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Een eind vorig jaar in de haast ingelaste bezinningsperiode heeft hier niet veel aan veranderd.

In de STAP-subsidiepot voor dit jaar zit bijna tweehonderd miljoen euro waarmee cursussen kunnen worden gefinancierd van zo’n tweehonderdduizend mensen. De STAP-regeling gaat begin maart, na de bezinningsperiode van bijna drie maanden, opnieuw van start. Werkenden en werkzoekenden kunnen dan weer een STAP-subsidie aanvragen (maximaal € 1.000 per jaar) voor een opleiding, training of cursus waarmee ze hun positie op de arbeidsmarkt kunnen verbeteren.

De regeling kwam eind vorig jaar negatief in het nieuws toen bleek dat scholingsbedrijven zoals het CIVAS in Haarlem een groot deel van de subsidie – tientallen miljoenen euro’s – opsnoepten met dubieuze cursussen, vele met een hoog kwakzalverijgehalte. Het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV), uitvoerder van de STAP-regeling, financierde opleidingen tot chakra-healing therapeut en darmtherapeut, als eerste stap op weg naar een eigen praktijk. De meeste bizarre cursus die werd vergoed was die voor edelsteentherapeut bij CIVAS-opleidingen in Haarlem, gebaseerd op het flauwekulgeloof dat edelstenen en kristallen als smaragd, saffier, jade, rozenkwarts, toermalijn, aquamarijn helende energie zouden uitzenden.

Tijdelijke stop

Het ministerie SZW zette in december vorig jaar, na veel kritiek onder meer van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) en Kamervragen van CDA-kamerleden, de STAP-regeling tijdelijk stop om orde op zaken te stellen. De verantwoordelijke minister, Karien van Gennip van het ministerie van SZW met in haar verlengde het UWV, werd in de zomer van 2022 genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs van de VtdK vanwege het faciliteren van kwakzalverij.

Of de bezinningsperiode heeft geholpen, is echter zeer de vraag, zo blijkt na een kijkje in het STAP-scholingsregister waarin de cursussen staan die in aanmerking komen voor subsidie. In het STAP-register– met duizenden cursussen – staan nog steeds honderden kwakzalverijcursussen. Bizarre cursussen als de opleiding edelsteentherapie van het CIVAS zijn weliswaar uit het register geschrapt maar de bizarre cursus reïncarnatietherapie bij het opleidingsbedrijf Hypnos in Voorthuizen, gespecialiseerd in vooral hypnosecursussen, staat er nog steeds in. Opleidingsniveau niet bekend, meldt het register. Vreemd, de meeste verzekeraars vergoeden deze kwakzalverijtherapie al lang niet meer, ook niet uit een van hun aanvullende pakketten.

Met een STAP-subsidie zijn meer dan veertig hypnose-opleidingen te volgen waaronder de idiote opleiding ‘complete virtuele maagband’ bij HynoseMentor in Oosterhout. We schreven er eerder op deze website over.
En ook vele opleidingen NLP (Neuro Linguistisch Programmeren) worden gesubsidieerd vanuit het UWV/STAP-budget, een onbewezen behandeling.

In het STAP-register zijn maar liefst 700 NLP-opleidingen te vinden, maar ook 45 cursussen voor ‘orthomoleculair therapeut’ van scholingsinstituten zoals CIVAS, Laudius Thuisstudies en de Ortho Health Foundation (SOHF) in Hoofddorp. Ook zijn er 34 cursussen voor ‘energetisch therapeut’ te vinden bij instituten als CIVAS, NHA Opleidingen en Laudius. Sommige op HBO-niveau, is te lezen in het register waaronder cursussen ‘energetische massage’ bij Healing Space in Bussum. De registeropstellers van het UWV beseffen blijkbaar niet dat het hier gaat om handoplegging, op HBO-niveau! In deze groep zijn ook cursussen over de Energetisch Morfologische Bloedtest (EMB) te vinden, een onzinnige kwakzalvertest waarover de afgelopen jaren op deze website enkele malen is geschreven.

UWV-scholingsregister

Hiermee hebben we alle kwakzalverij in het UWV-scholingsregister nog niet verteld. Er staan in het register enkele homeopathiecursussen bij het instituut Silverlinde in Breda waaronder de opleiding klassieke homeopathie voor dieren. Verder zijn er maar liefst zeven acupunctuurcursussen te vinden onder meer bij de Academie voor Chinese Geneeswijze Bo Yi in Zoetermeer en bij Total Health Opleidingen in Houten; de overheid is blijkbaar bereid deze prikcursussen te financieren.

Gekkigheid kent hier geen grenzen. Zo komen we in het register opleidingen tegen voor reiki-therapeut, over cupping, voor triggerpointmasseur, craniosacraal therapeut (bij het Upledger Instituut in De Bilt), aroma- en bachbloesemtherapeut, voetreflextherapeut (zowel hand als voet), kleurentherapeut en auriculotherapie (oor-acupunctuur) bij HVNA Opleidingen in Arnhem; in het register staat daarbij de belachelijke kwalificatie hbo-niveau. En mensen die een cursus integrale holistische massage willen volgen kunnen hun cursus bij Positive Touch in Brummen (deels) laten betalen uit de STAP-subsidiepot. Het zijn allemaal behandelingen die geen enkele wetenschappelijke onderbouwing hebben.

Naschrift 4 april 2023

Webstuk roept Kamervragen op

Het webstuk over de ruime baan die de STAP-regeling aan kwakzalver-opleidingen geeft, heeft eind maart geresulteerd in Kamervragen aan de minister van Sociale Zaken van de CDA-leden Hilde Palland en Joba van den Berg. De belangrijkste vraag: ‘Is de minister bereid nog eens te kijken naar de vele kwak-rariteiten in haar STAP-regeling.’

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juni 2023

De STAP-regeling blijft kwakzalvercursussen subsidiëren, vele gemeentes in provincie Gelderland doen daar vrolijk aan mee.

artikelen - 11 januari 2023

Opleidingsinstituut CIVAS uit Haarlem blijkt miljoenen aan STAP-subsidie te hebben gekregen om aan kwakzalverij te besteden.

artikelen - 08 september 2022

Waarom verdienen minister Karien van Gennip, Officier van Justitie Sue Preenen, Jaap de Hoop Scheffer, Op1 en Ouders van Nu een nominatie voor de Meester Kackadorisprijs 2022? Een nadere toelichting.