Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 juli 2022

UWV subsidieert opnieuw opleidingen tot kwakzalver

UWV subsidieert kwakzalveropleidingen voor onder meer handoplegger en kleurentherapeut. De VtdK vindt dat verwerpelijk.

UWV subsidieert opnieuw opleidingen tot kwakzalver

Foto: UWV logo

Uitkeringsinstantie UWV is hardleers. In 2015 schreven wij over de vreemde subsidiëring van de helderziende-opleiding Paradidakt, een waarzeggersbedrijf in Zoetermeer. Na toetsing van de opleiding stopte UWV daarmee.

Werkzoekenden kunnen vanaf 1 september 2022 bij het UWV opnieuw voor scholingen een zogenaamde STAP-subsidie van duizend euro aanvragen. Op zich is dit een goede zaak, echter de subsidie kan ook worden gebruikt voor allerlei opleidingen in de kwakkunde. Zo kunnen mensen zich onder andere inschrijven bij opleider Civas om zich te laten bekwamen in aura- en chakra-healing, ayurveda, magnetiseren, kleurentherapie, reiki-master, darmtherapeut en veel meer onbewezen onzin.

Energetische therapie en meer

Bij Instituut CAM kun je onder andere terecht voor een cursus energetische therapie, bach-bloesemtherapeut of een versneld opleidingstraject CAM-therapeut.

Opleidingsbedrijf NHA biedt opleidingen aan in homeopathie en aromatherapie. Bij het thuisstudiebedrijf Laudius kun je Reiki-master worden of energetisch therapeut als je anderen wilt gaan ontstressen met handoplegging. Ook de opleiding tot hypnosetherapeut van Laudius is subsidiabel.

En via het Instituut voor Eclectische Energetische Natuurgeneeskunde (E.E.N.) kon tot voor kort de ‘registeropleiding E.E.N. therapeut’ worden gevolgd, overigens een zelf bedacht register in de categorie ‘wij van wc-eend adviseren wc-eend’. Deze opleiding is begin juli gestopt. Het instituut heeft zijn bedrijfsactiviteiten gestopt na het overlijden van de eigenaar.

VtdK vindt kritiekloos aanbieden van kwakzalvercursussen verwerpelijk

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) begrijpt dat UWV alles doet om mensen aan een baan te helpen. Het kritiekloos aanbieden van kwakzalverij cursussen is verwerpelijk en in wezen belastinggeld gebruiken voor een opleiding tot oplichter. De vereniging heeft in een brief aan UWV bezwaar gemaakt tegen deze subsidiëring.

Een woordvoerder van UWV laat weten dat zijn organisatie alleen de uitvoering doet van de STAP-subsidieregeling van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het ministerie heeft een Toetsingskamer in het leven geroepen die onder meer het ‘oneigenlijke gebruik’ van de opleiders onderzoekt en beoordeelt. Het is deze Toetsingskamer die meent dat ook kwakzalvers onder de subsidieregeling vallen, verdedigt UWV zich. De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft daarom ook het ministerie van Sociale Zaken haar bezwaren laten weten.

de Webredactie

Webredacteuren: Rob Koene, Mike van Geer, Martijn ter Borg, Ron Keizer, Paul van Wensen

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 26 juli 2022

Politiek lobbywerk is niet alleen voorbehouden aan grote bedrijven, ook de kwakzalverij lobbyt er lustig op los, in de Nederlandse politiek, maar ook op Europees en mondiaal niveau met EUROCAM.

artikelen - 02 december 2021

Cees Renckens vertelt in aflevering 7 van Uitgedokterd hoe hij tegen de kwakzalverij ten strijde is gaan trekken.

page - 17 november 2021

De VtdK hanteert de volgende definitie van kwakzalverij: