UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 11 januari 2023

CIVAS haalt miljoenen subsidie binnen voor kwakzalverijcursussen

Opleidingsinstituut CIVAS uit Haarlem blijkt miljoenen aan STAP-subsidie te hebben gekregen om aan kwakzalverij te besteden.

CIVAS haalt miljoenen subsidie binnen voor kwakzalverijcursussen

Foto: STAP-subsidie ook voor kwakzalvers

Werkzoekenden hebben vanaf 1 september 2022 bij het UWV een zogenaamde STAP-subsidie tot duizend euro kunnen aanvragen voor scholingen. Dit heeft tot excessen geleid. Zo heeft het opleidingsinstituut CIVAS in Haarlem de afgelopen maanden vijf miljoen euro aan STAP-subsidies binnengehaald, een deel voor kwakzalvercursussen voor bachbloesem- en aromatherapeut, orthomoleculair therapeut, aura- en chakrahealing, kruiden-, ayurveda- en darmtherapeut, magnetiseren, reiki-master, edelsteentherapie en energetisch therapeut.

Ook NHA, één van de grootste thuiscursusfirma’s in Nederland in het Gelderse Pannerden, haalde de afgelopen maanden bijna 28 miljoen aan STAP-geld uit de subsidiepot, een (hier weliswaar klein) deel voor kwakzalvercursussen als homeopathie, energetisch therapeut, aromatherapie, ayurveda en voetreflexologie. Dit blijkt uit documenten die Follow the Money, de website voor onderzoeksjournalistiek, met een WOB-verzoek boven water heeft gekregen.

Kamervragen

Het verantwoordelijke ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat de STAP-subsidieregeling uitvoeren door het UWV. De Vereniging tegen de Kwakzalverij schreef in juli vorig jaar een kritisch stuk op haar website over de laconieke houding van het UWV waardoor kwakzalverijcursussen de regeling binnen konden sluipen. Twee CDA-Tweede Kamerleden, Hilde Palland en Joba van den Berg, stelden half september 2022 naar aanleiding van dit webstuk kamervragen aan minister Karin van Gennip over deze laakbare, kwalijke overheidsfinanciering van kwakzalverij. De minister kwam met een nietszeggend, laf antwoord zonder op de inhoud in te gaan.

De vereniging nomineerde vervolgens eind september minister Van Gennip, met in haar kielzog het UWV, voor de Meester Kackadorisprijs 2022 vanwege het faciliteren van kwakzalverij. De prijs ging uiteindelijk naar een andere genomineerde, het Openbaar Ministerie van de rechtbank Midden-Nederland. De kritiek op de STAP-subsidiëring zwelde daarna breder aan waardoor het ministerie van Sociale Zaken in oktober enkele opleidingsinstituten uit het register schrapte, vanwege misbruik. In december vorig jaar volgde een veel radicalere aanpak en werd de STAP-inschrijving tijdelijk gesloten om orde op zaken te stellen. Aanvragen voor een STAP-subsidie kunnen pas vanaf 1 maart weer worden ingediend.

Miljoenen euro’s aan STAP-subsidie

Follow the Money ontdekte dat opleiders CIVAS en NHA Opleidingen niet de enige zijn die de afgelopen maanden miljoenen euro’s aan STAP-omzet binnensleepten, deels met kwakzalvercursussen. Ook het thuisstudie-instituut Laudius in Venlo ging aan de haal met STAP-subsidies. Het bedrijf heeft tussen de cursussen gitaar spelen, Cambodjaans en Albanees voor beginners, ook enkele kwakzalvercursussen in zijn pakket. Het gaat om cursussen als reiki master, ademcoach, energetisch therapeut en aroma- en ayurveda-therapeut.

Ook ZoMa Opleidingen, met cursuslocaties in Moerkapelle en in Westervoort, heeft kwakcursussen als reiki en energetisch therapeut in zijn pakket. Het bedrijf Anand in Assendelft, dat op verschillende locaties in het land cursussen geeft, doet aan kwakzalverij waaronder chakra healing, reiki en acupressuur. Follow the Money meldt in het artikel op zijn website verder dat bedrijven als HypnoWorld en de Academie voor Chinese Geneeswijze in Veenendaal voor enkele tonnen aan STAP-omzet binnenhaalden voor hun kwakzalvercursussen. De Neuro-Academy in het Zuid-Hollandse Monster sleepte bijna veertigduizend euro binnen, betaald uit de STAP subsidiepot. Voor neurofeedbackcursussen. Neurofeedback is een onbewezen behandeling, en daarmee kwakzalverij. STAP heeft dus al gauw veertig nieuwe neurofeedback-gelovigen gesubsidieerd.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juni 2023

De STAP-regeling blijft kwakzalvercursussen subsidiëren, vele gemeentes in provincie Gelderland doen daar vrolijk aan mee.

artikelen - 24 februari 2023

In maart is bij het UWV weer STAP-subsidie aan te vragen, nog steeds worden kwakzalverij-opleidingen vergoed.

artikelen - 08 september 2022

Waarom verdienen minister Karien van Gennip, Officier van Justitie Sue Preenen, Jaap de Hoop Scheffer, Op1 en Ouders van Nu een nominatie voor de Meester Kackadorisprijs 2022? Een nadere toelichting.