UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 18 juni 2023

UWV en minister Van Gennip kwakzalven verder, provincie Gelderland volgt

De STAP-regeling blijft kwakzalvercursussen subsidiëren, vele gemeentes in provincie Gelderland doen daar vrolijk aan mee.

UWV en minister Van Gennip kwakzalven verder, provincie Gelderland volgt

Foto: STAP-subsidie ook voor kwakzalvers

Eén lesdag bij de HypnoseMonitor in het Brabantse Oosterhout, gefinancierd door de overheid, en je kunt verder door het leven als ‘virtuele maagband consulent’.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), met in zijn kielzog het UWV, hebben zich de kritiek van onder meer de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) niet ter harte genomen. Het UWV, aangestuurd vanuit het ministerie, blijft nog steeds kwakzalverij-opleidingen faciliteren. Mensen die een handopleggingscursus volgen bij opleidingsbedrijf Laudius voor bijvoorbeeld Reiki-master kunnen voor financiering van deze een ‘vakopleiding op mbo/hbo-niveau’ terecht bij het UWV voor een STAP-subsidie.

STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het afgelopen jaar is voor bijna tweehonderd miljoen euro aan cursussen gefinancierd vanuit de STAP-pot. Zo’n tweehonderdduizend mensen hebben hier tot nu toe gebruik van gemaakt. Het idee ervan is werkenden en werkzoekenden een opleiding, training of cursus te laten volgen (maximaal € 1.000 per jaar) waarmee ze hun positie op de arbeidsmarkt verbeteren. Een nobel en prijzenswaardig idee. Naast duizenden mooie cursusinstituten hebben zich tientallen bedrijven gemeld die kwakzalvercursussen aanbieden, vele honderden cursussen.

Kamervragen

Begin april hebben twee CDA-kamerleden (Hilde Palland en Joba van den Berg) vragen gesteld aan de minister van SZW over deze STAP-gekkigheid. Ze lieten zich daarbij inspireren door een kritisch artikel op deze website eind februari. Het artikel werd diezelfde week gevolgd door een harde, hilarische uitval van cabaretier Arjen Lübach.

Een in allerhaast belegd ronde-tafel-gesprek met de Tweede Kamer-commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid eind mei heeft geen resultaat opgeleverd. Tijdens dit gesprek konden criticasters op uitnodiging kort hun zegje doen, een soort samenvatting van een van tevoren ingeleverde Position Paper. Cees Renckens was er namens de VtdK.

Tevergeefs. Het ministerie, met in zijn kielzog uitvoerder UWV, faciliteert nog steeds kwakzalverij. De vele kritiek op de STAP-regeling heeft er toe geleid dat meer dan vijfduizend opleidingen (van de 62.000) uit het scholingsaanbod zijn geschrapt, erkent minister Karien van Gennip van Sociale Zaken in haar (vertraagde) antwoorden begin juni aan de Tweede Kamer. ‘We hebben onze lessen ter harte genomen en STAP-regeling strenger en strakker gemaakt’, schrijft ze. Een lerende organisatie met veel goede kanten die steeds beter zou worden, is de uitleg van voorstanders van de STAP-regeling.

UWV blijft honderden kwakzalverijcursussen vergoeden

Veel kaf is echter tussen het koren blijven hangen, leert een kijkje met de zoekmachine in het STAP-scholingsaanbod. Grote gekkigheden als een cursus reïncarnatietherapeut en cursussen bioresonantie zijn weliswaar geschrapt, maar het UWV vergoedt nog steeds een trits andere kwakzalverijcursussen (enkele honderden).

We noemen er een paar: de eerder genoemde cursus consulent virtuele maagband (hypnose bij het bedrijf HypnoseMonitor) die nota bene expliciet is genoemd in de CDA-kamervragen. Verder cursussen voor orthomoleculair therapeut, reiki-handopleggingscursussen, voor ‘energetisch therapeut’, een cursus triggerpointbehandelaar bij het bedrijf Mood Massage in Amersfoort en Best, een opleiding tot aerialtherapeut (iets met een rustgevend doek, red.), een EFT-opleiding (Emotional Freedom Techniques), diverse cursussen voor NLP-therapeut, voor healer, voor holistisch therapeut, voor aroma-therapeut, mindfulnesscursussen, een online cursus Word Mindful Run/Walk-instructeur, een cursus voor yin-yoga therapeut ….. enzovoort.

Ze worden nog steeds door de overheid gefinancierd.

Stopzetten kwam uit een andere, onverwachte hoek. Vanwege bezuinigingen zullen tot eind dit jaar STAP-gelden worden uitgegeven, maar vanaf begin 2024 is er geen geld meer beschikbaar voor het STAP-budget. Het faciliteren van kwakzalverij zal dan stoppen.

Ook de provincie is kwakzalverij gaan subsidiëren

De provincie Gelderland heeft het stokje van het UWV overgenomen en subsidieert ook kwakzalveronzin, ontdekte Omroep Gelderland half juni. Ook de NOS besteedde er aandacht aan dit faciliteren van kwakzalverij. Diverse gemeenten in de provincie Gelderland waaronder Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn verstrekken minima een pasje waarmee ze korting krijgen op activiteiten die anders buiten bereik zouden zijn: het lidmaatschap van een sportclub, een zwemabonnement of een abonnement op de bibliotheek kunnen zo worden betaald. Het beschikbare bedrag kan oplopen tot 275 euro per jaar.

Een mooi streven maar met deze ‘meedoen-regeling’, de Gelrepas, wordt ook kwakzalverij betaald, zoals ‘het reinigen van je aura, het aanroepen van draken uit de zesde dimensie.’ Omroep Gelderland zocht het uit en ontdekte dat veel Gelderse gemeentes aanbieders toestaan dat inwoners met een Gelrepas gebruik kunnen maken van kwakzalverdiensten.

Dr. Hans Vemer van de Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft geen goed woord over voor deze aanbieders. Hij beoordeelde op verzoek van Omroep Gelderland aanbieders die dubieuze claims doen. ‘Bij tien aanbieders op deze online marktplaatsen is er sprake van kwakzalverij. Voor geen van de aangeboden behandelingen is namelijk bewijs dat het daadwerkelijk werkt’, aldus Vemer in de Omroep Gelderland-uitzending. ‘Aura’s en chakra’s bestaan niet. Daar is uitgebreid onderzoek naar gedaan. Healing, de handeling waarbij iemand met zijn handen boven het lichaam beweegt om energiebanen te beïnvloeden, is onzin en niet bewezen.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 februari 2023

In maart is bij het UWV weer STAP-subsidie aan te vragen, nog steeds worden kwakzalverij-opleidingen vergoed.

artikelen - 11 januari 2023

Opleidingsinstituut CIVAS uit Haarlem blijkt miljoenen aan STAP-subsidie te hebben gekregen om aan kwakzalverij te besteden.

artikelen - 08 september 2022

Waarom verdienen minister Karien van Gennip, Officier van Justitie Sue Preenen, Jaap de Hoop Scheffer, Op1 en Ouders van Nu een nominatie voor de Meester Kackadorisprijs 2022? Een nadere toelichting.