UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 28 mei 2024

TV-programma Undercover legt gevaren Germaanse geneeskunde bloot

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

TV-programma Undercover legt gevaren Germaanse geneeskunde bloot

Foto: Alberto Stegeman van Undercover in Nederland. Bron: SBS

Kwakzalvers krijgen tegenwoordig ook in het tv-programma Undercover van Alberto Stegeman op SBS6 hun volledige naam, iets wat al jaren gebeurt op deze website. Naming and shaming als het basale principe waar kranten nog niet aan toe zijn. En zo kregen twee aanhangers van de Germaanse geneeskunde bezoek van kwakzalverij-hater Alberto Stegeman: Mies Kloos, met haar praktijk Levensbewustzijn in het Drentse Exloo en de Vlaamse zelfbenoemde therapeut Daniel Derweduwen, woonachtig in  Sint-Lievens-Houtem, onder Gent; beiden zonder enige medische opleiding.

Een redactrice van Undercover ging met een verborgen camera bij de twee kwakzalvers op ‘consult’ en later kregen ze nog eens een confronterend bezoek van Stegeman. Een van de verslaggeefsters had een telefonisch consult/zoomgesprek met Mies Kloos. Ze vertelt Kloos, als binnenkomer voor het consult, dat haar dokter de diagnose kanker heeft gesteld. Kloos antwoordt vanuit haar praktijk Leven in Vertrouwen met een eruptie aan wartaal.

Zo adviseert Kloos vooral niet naar de huisarts te gaan die toch maar met een lachwekkende diagnose en behandeling komt. Om vervolgens, achterover hangend en haar hond aaiend, per telefoon – op afstand  dus – te melden dat het gediagnosticeerde vlekje op de longen vermoedelijk bronchitis is. ‘Heb er vrede mee. Kruip in bed, neem rust’, horen we Kloos adviseren. ‘Die diagnose geeft stress; die maakt juist dat je ziek wordt.’

Het HPV-virus bestaat niet?

Ook de Vlaamse kwakzalver Daniel Derweduwen gaat, vastgelegd op camera, alle grenzen te buiten. Nee, de veroorzaker van baarmoederhalskanker, het HPV-virus, bestaat niet, laat hij en passant weten tijdens het Undercover-consult van de journaliste. Hoe gek kun je zijn? Ook heeft hij een consult met een vriend van Stegeman, zijn voormalige cameraman. Deze heeft uitbehandelde longkanker. Derweduwen, die ook als The Healthman door het leven gaat, concludeert dat stressangst die de man heeft gehad tijdens een blindedarmaanval van zijn vrouw jaren daarvoor, de oorzaak is van zijn longkanker. 

De redactie van Undercover ging ook met een verborgen camera naar een lezing van de Vlaming in het Brabantse Berlicum waar hij een zaal met zo’n 150 geïnteresseerden vertelt dat kanker niet dodelijk is maar dat patiënten dood gaan aan een foute diagnose en een foute behandeling. De oorzaak van kanker is volgens de Vlaamse kwakzalver altijd een psychologische. Aanhangers van de verderfelijke Germaanse Geneeskunde-leer geloven dat een opgelopen trauma of een stress-schok een ernstige ziekte kan veroorzaken zoals kanker en dat inherent hieraan deze kwaadaardigheid zou zijn terug te draaien door het trauma te herkennen en aan te pakken. Mies Kloos legt deze theorie op een speciale website Hoedegeesthetlichaamaanstuurt.nl uit. 

In de Undercover-uitzending kwalificeert Catherine de Jong, secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij, Germaanse Nieuwe Geneeskunde (GNG) of German New Medicine (GNM), als sektarisch.  Aanhangers ervan houden patiënten weg van de reguliere geneeskunde, van het ziekenhuis en van de huisarts. Het kwalijke gevolg is dat ze een chemokuur en/of radiotherapie weigeren, aldus De Jong. Ze voegt hier aan toe: ‘De uitvinder van deze bizarre therapie, de in 2017 overleden Ryke Geerd Hamer, beweerde dat kanker juist moet worden gezien als een genezingsproces en niet de ziekte zelf is’. 

Geen enkele aanwijzing

Bij Jacqueline Stouthard, oncoloog en medisch directeur van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam (AVL/NKI) slaat de schrik zichtbaar om het hart bij het zien van de stiekem opgenomen Undercover-beelden bij beide Germaanse geneeskunde-gelovigen. De AVL-oncoloog is verbijsterd en boos. ‘Er is geen enkele aanwijzing dat kanker wordt veroorzaakt door stress of door een traumatische gebeurtenis uit het verleden’, zegt ze tegen Alberto Stegeman. ‘Kanker bestaat, is te diagnosticeren en te behandelen. Scans en chemokuren redden levens. Verlaat je niet op dit soort charlatans’, waarschuwt ze.  

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) zou op basis van de Undercover-opnamen van Stegeman en zijn redactie tegen beide kwakzalvers kunnen optreden. Beide therapeuten houden zichtbaar in beeld patiënten af van de reguliere geneeskunde en zijn daarmee  strafbaar volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Of dit gaat gebeuren is zeer de vraag. De IGJ is meestal passief als het gaat om het aanpakken van kwakzalvers zonder BIG-registratie (zonder medische opleiding).  

Bizarre ideeën

We hebben twee jaar geleden op deze website geschreven over de bizarre ideeën van Mies Kloos, na een e-mail klacht van een familielid van een patiënt. De redactie kreeg de beschikking over een bandopname van een consult waarop duidelijk te horen is dat Mies Kloos een kankerpatiënt afhoudt van chemokuren omdat er geen tumor zou zijn en omdat het lichaam de genezing zelf aan zou kunnen. De patiënt is kort na het consult overleden. De bandopname is in het bezit van de redactie, is te lezen in het artikel. De IGJ heeft het stuk op de website ongetwijfeld gelezen maar heeft niets van zich laten horen. 

We schreven eind vorig jaar nog een keer over de Germaanse geneeskunde waarbij nieuwe namen van therapeuten vielen: de uit zijn ambt gezette Vlaamse arts Johan Denis en ene Hellen van Rooijen. De kop boven het stuk: ‘Griezels in de Germaanse Geneeskunde’. Vijf jaar geleden viel de naam van Marjolein van der Meulen. En ook Froucke van der Lijn uit het Friese Gaast behoort bij dit GNG-groepje. Zie het eerder genoemde stuk op deze website over haar.

We voegen hier nu de naam van eens verpleegkundige Joanne Kersten aan toe, om op de lijst Oppakken van de IGJ te zetten. Een lezer van deze website maakte ons recentelijk attent op Kersten met haar praktijk Natuurvoedinghofje in Lelystad. ‘Ze weet telkens een kelder vol met wanhopige en meestal zieke mensen te vullen om voor weinig geld haar vreemde leer aan de man te brengen’, schrijft de lezer die Kersten kent. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 11 oktober 2023

Er zijn aanwijzingen dat de Vlaamse Johan Denis en de Nederlandse Hellen van Rooijen, behandelaars in de Germaanse Geneeskunde, patiënten van een reguliere behandeling af kunnen houden en zijn daarom rijp voor een bezoek van de inspectie IGJ.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.

artikelen - 16 mei 2022

Enikö Papp gelooft in de Germaanse Geneeskunde, de leer meent dat conflicten ziektes veroorzaken.