UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 21 juni 2018

Marjolein van der Meulen: “oud trauma veroorzaakt borstkanker”

Kwakzalver Van der Meulen probeert mensen te overtuigen dat aandoeningen als borstkanker en diabetes worden veroorzaakt door een oud trauma.

Marjolein van der Meulen: “oud trauma veroorzaakt borstkanker”

Foto: www.youtube.com

De Amsterdamse therapeute Marjolein van der Meulen is eigenaar van het bedrijf Heartconnection Nederland. Met 25 jaar ervaring in het onderbewuste (haar eigen woorden), gelooft ze dat aandoeningen zoals borstkanker worden veroorzaakt door een familiaal trauma ergens in het verleden. Ze heeft het over een oude catastrofale ‘inslag’. Van der Meulen is een adept van de vorig jaar overleden Duitse kwakzalver Geert Hamer. Zijn omstreden Germaanse Geneeskunde heeft nog steeds veel aanhangers, ook in Nederland.

Een briefschrijfster die de Vereniging tegen de Kwakzalverij attent maakte op Van der Meulen, kwalificeert haar handelen als ‘een sektarisch geloof’. Een vriendin van haar, net overleden aan borstkanker, had zich genesteld in het geloof van Geert Hamer en zijn volgers, aldus de briefschrijfster. Hamer was geen lekkere jongen: hij werd vanwege zijn onzingeloof – en een daaraan gekoppelde gevaarlijke behandeling van patiënten – uit het Duitse artsenregister geschrapt. Hij zag diverse gevangenissen in Duitsland en Frankrijk van binnen vanwege zijn kwakzalveraanpak, soms met fatale afloop. 

Van der Meulen doet overal in den lande in de vorm van seminars en themadagen kond van haar geloof, soms zelfs in Toscane. In juni was ze in Maastricht. De komende maanden geeft ze twee- en vierdaagse cursussen over “Nieuwe biologische levensfilosofie en de psyche” in Hoorn, Mijdrecht, Veldhoven, Groningen en Eindhoven. Een van de thema’s die dagen: ‘Galblaas, darmen en familie-healing’.

Het eind vorig jaar ter ziele gegane blad Frontier World, een quasiwetenschappelijk blad in het super-alternatieve segment, deed in 2016 verslag van een Borstkankerdag van Van der Meulen. Een tiental borstkankerpatiënten zat toen in de zaal. Ze waren – als we de auteur van het artikel mogen geloven – bijna allen gestopt met hun reguliere behandeling. Auteur Karin Konijn (magnetiseur en gespecialiseerd in Egyptisch waarzeggen) tekende enkele opvallende citaten op uit de mond van Van der Meulen. Zoals deze: “Natuurlijk kun je doodgaan aan kanker, maar lang niet altijd. Meestal niet zelfs.”

‘Borstprogramma’

Van der Meulen vermijdt bewust het woord borstkanker. Ze heeft het over “borstprogramma”. De Amsterdamse therapeut legt uit: “Borsten veranderen altijd wel wat, soms zijn ze opgezet, soms voel je een knobbeltje. Iedere vrouw doorloopt zo haar eigen borstprogramma”. Deze aanduiding gebruikt ze ook voor haar themadagen en seminars.

De wereld van Van der Meulen zit (ogenschijnlijk) simpel in elkaar: ze meent dat borstkanker wordt veroorzaakt door een scheidingsconflict. Het kan gaan om scheiding van een persoon, van het ouderlijke ‘nest’ of van het kind, van de partner, van een familielid of een collega. De uitdrukking ‘van de borst gerukt’ is niet voor niets ontstaan, voert Van der Meulen aan.

Met scheiding, zorgen en ruzie hebben we een aantal belangrijke oorzaken van borstkanker te pakken, vertelt ze in het Frontier-artikel. Net als een conflict dat er is geweest met een dierbare. Ook ‘strijden’ met iemand kan volgens de Amsterdamse Hamer-gelovige borstkanker veroorzaken. Op een filmpje dat ze twee jaar geleden op YouTube zette, legt Van der Meulen haar borstkankergeloof uit. 

Van der Meulen grossiert in gekkigheid. Zo zou biologische ‘handigheid’ voorspellen of borstkanker zich in de linker- dan wel in de rechterborst zal ontwikkelen. Die ‘handigheid’ is te bepalen met de zogeheten ‘klaptest’, de “meest betrouwbare manier om biologische lateraliteit te bepalen”, vindt ze. Die klaptest gaat als volgt: “Slaat bij het applaudisseren de linkerhand in de rechter dan is de persoon linkshandig.” 

Marjolein van der Meulen is van vele markten thuis. Twee jaar geleden zette ze een filmpje op YouTube over haar kennis over de werking van de schildklier.  In veertig minuten legt ze uit waarom mensen traag reageren, soms te traag. Een traumatische inslag in de hersenstam is hier voor verantwoordelijk, meent ze. In het filmpje geeft ze enkele aanzetten om er vanaf te komen.

Tot voor kort was Van der Meulen naar eigen zeggen een succesvolle ‘healer’. Tot het misging in haar leven. Na een scheiding bekeerde ze zich tot de Germaanse Geneeskunde van Hamer. Gelukkig is alles weer goed gekomen. Zijn traumageloof zette haar weer op het goede levensspoor, schrijft ze op haar website. Ze richtte Heartconnection Nederland op. Het bedrijf reikt een nieuwe manier van kijken naar het leven aan: 180 graden anders dan wat je tot nog toe gewend bent, aldus Van der Meulen. Ze doet dit in de vorm van trainingen en workshops. Op een filmpje op YouTube legt ze de onderliggende vijf biologische natuurwetten van de Germaanse Geneeskunde uit. Haar levensfilosofie is hierop gebaseerd.

Onverwerkte trauma’s

Geert Hamer leerde Van der Meulen dat elke gezondheidsklacht is terug te voeren op onverwerkte trauma’s. Kinderen vertellen met hun gedrag en/of ziekte het verhaal van de ouders en voorouders, beweert ze. Alles wat niet verwerkt is, wordt doorgegeven aan de jongere generatie. In een interview, zittend aan het water, meldt Van der Meulen zonder te blikken of te blozen dat het hoesten van een kind iets te maken heeft met het loslaten van angstgevoelens. Terugkerende neusverkoudheid wijst op een gevaar uit het verleden, vertelt ze in een filmpje op YouTube

Iedereen heeft dus een tikkende tijdbom aan boord, iedereen heeft ooit een shock opgelopen. In een (ander) YouTube-filmpje wijst ze op een CT-scan zwarte plekken aan als plaats waar het trauma/conflict in de hersenen van de persoon zou zijn ingeslagen. “Zwarte spikkeltjes”, zegt ze. 

In het filmpje zegt Van der Meulen dat ze niet weet van wie de CT-scan is gemaakt en welke aandoening de persoon heeft. Elk conflict heeft zijn eigen biologisch “programma”, schrijft ze op haar website en vertelt ze op YouTube-filmpjes. Parkinson, borstkanker en chronische aandoeningen zoals diabetes, het zijn volgens haar aandoeningen die terug te voeren zijn op zo’n traumatisch moment. 

Tijdens sessies in den lande legt Van der Meulen uit hoe zo’n onbewust trauma is op te sporen. Ze gaat daarbij, als een soort detective, met mensen in de zaal, op zoek naar hun trauma, zo nodig tot ver in het verleden van voorouders. Vervolgens legt ze hen uit hoe “deprogrammering” – haar kwalificatie – in zijn werk gaat, een eerste stap op weg naar “genezing.” 

Bekentenissen

Deelnemers aan haar seminars en groepssessies wordt een schuldcomplex aangepraat, gebaseerd op onzinnige verbanden. Haar teksten komen door, valt op te maken uit bekentenissen op haar Facebook-pagina. Enkele deelnemende vrouwen aan een Heartconnection-seminar in Eibergen begin juni, hebben hun bevinden achtergelaten op Facebook.

Vera: “Wat ons eerste overleden kleinkind heeft laten zien, geboren met een te groot hart en te kleine longen, omdat schoondochter de angst had om niet van dit kind te kunnen houden en zij overtuigd was dat zij haar kind geen leven kon geven. De biologie van ons kleinkind vertelt ons een verhaal.”

Jolanda: “Ik begrijp nu het infarct van mijn vader en aneurysma van mijn oom”.

Elly: “Ik ben heel enthousiast om je trainingen te volgen. Na je lezing van woensdag mailde ik een vriendin die diabetes heeft dat ik op jouw lezing gehoord had dat de thema’s die diabetes kunnen veroorzaken zijn: angst, walging en verzet. En natuurlijk moest ik aan jou denken bij diabetes. Vanmorgen kreeg ik haar antwoord: “Ja, zo is het. In de zwangerschap kwam mijn moeder er achter dat mijn vader het ‘deed’ met zijn secretaresse. Angst, walging en verzet!!! Klopt als een bus en ik vergeef mijn vader en ga het verleden loslaten.”

Van der Meulens geloof in de Germaanse Geneeskunde lijkt weinig twijfel te kennen. Desondanks dekt ze zich op haar website in vanwege het risico op schadeclaims of op een bezoekje van de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Op haar website staat het volgende PS-je: “De Heartconnection-website, -workshops en -consulten zijn geen vervanging voor een medisch advies of behandeling. Het is belangrijk uw behandelingen voort te zetten en/of medicatie geadviseerd door de arts of therapeut te blijven gebruiken.” 

In de zaaltjes waar Van der Meulen haar medische onzin debiteert, zitten nu nog vooral vrouwen, vaak tientallen. Mannen moeten er binnenkort ook aan geloven. De therapeute uit Amsterdam heeft ontdekt dat oudere mannen last krijgen van hun prostaat, ze hebben vaak moeite met urineren, prostaatkanker en/of impotentie. Het zijn lastige zaken waarover ze graag met mannen wil praten. In juni 2019 geeft ze daarom in Eindhoven een eerste training voor mannen.

Prostaatproblemen zijn terug te voeren op het verleden. Van der Meulen komt met het volgende voorbeeld: “Een man trouwt met zijn tweede vrouw. Na de bruiloft wil zij kinderen krijgen. De man wil dit niet omdat hij al twee kinderen heeft uit zijn vorige huwelijk. De vrouw zegt dat de man niet meer met haar naar bed mag. De man krijgt op latere leeftijd prostaatkanker.”

Van der Meulen had geen behoefte te reageren op inhoudelijke vragen van de webredactie en reageerde  niet op e-mails die haar zijn gestuurd.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2024

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 18 mei 2023

Sekteleider en kwakzalver Jan Pieter de Kok die meerdere keren is veroordeeld, is vermoedelijk vorig jaar overleden.