UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 11 oktober 2023

Johan Denis en Hellen van Rooijen: griezels in de Germaanse Geneeskunde

Er zijn aanwijzingen dat de Vlaamse Johan Denis en de Nederlandse Hellen van Rooijen, behandelaars in de Germaanse Geneeskunde, patiënten van een reguliere behandeling af kunnen houden en zijn daarom rijp voor een bezoek van de inspectie IGJ.

Johan Denis en Hellen van Rooijen: griezels in de Germaanse Geneeskunde

Foto: Hellen van Rooijen legt in een YouTube-video uit dat het lichaam zichzelf geneest. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=quXz9OkkCHU&t=45s

Griezels zijn het, de Vlaamse uit zijn ambt gezette homeopathische huisarts Johan Denis met in zijn kielzog de Nederlandse Hellen van Rooijen, af en toe sopraan met een praktijk/zaalverhuurbedrijf in Rijsenhout (bij Aalsmeer). De twee zijn gelovigen in de Germaanse Geneeskunde (GNM, German New Medicine), een niet te stoppen dwaalleer waarvoor elke wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

En erger: GNM-behandelaars als de Vlaamse Denis en de Nederlandse Van Rooijen houden patiënten vaak af van een reguliere behandeling en zijn daarom rijp voor een bezoek van de inspectie IGJ. De leer verbreidt zich nog steeds, er zijn mensen die er interesse in hebben. Zo zijn Denis en Van Rooijen op zaterdag 11 november a.s. sprekers op een zelfgeorganiseerde themadag over GNM in een zaaltje in de praktijkruimte in Rijsenhout.

Maximaal tien deelnemers zijn welkom, meldt Van Rooijen op haar website Natuurlijk Vertrouwen. We hebben enkele malen geschreven over de verderfelijke GNM-leer. Recentelijk over de Brabantse therapeute Mies Kloos die, getuige een bandopname in bezit van de webredactie aan patiënt met een tumor vertelde dat er geen sprake was van een tumor en een behandeling niet nodig was; de diagnose zou fout zijn, oordeelde ze terwijl Kloos de röntgenfoto’s nooit had gezien.

Mies Kloos

De wereld der kwakzalvers is klein, diezelfde Mies Kloos hield in juni dit jaar nog een tweedaagse GNM-workshop in het zaaltje van Hellen van Rooijen in Rijsenhout. ‘Voor deelname aan de workshop is geen voorkennis vereist, affiniteit met de biologische natuurwetten is een voordeel’, zo lezen we op de website Natuurlijk Vertrouwen van organisator/kwakzalver Van Rooijen.

De GNM-leer, daterend uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, is een idee van de Duitse internist Ryke Geerd Hamer. Hij ging ervanuit dat chronische ziekten als kanker worden veroorzaakt door een opgelopen trauma; door in het verleden op zoek te gaan naar dat trauma (conflictschok in GNM-jargon), door dat aan te pakken, is iemand te genezen van de chronische aandoening, ook als het gaat om tumoren of leukemie (kanker van de witte bloedcellen). Geerd Hamer, indertijd na talloze juridische procedures uit zijn ambt gezet, is zes jaar geleden overleden. Zijn leer is echter, ook in Nederland, nog steeds levend.

De basis van de GNM is vastgelegd in vijf ‘Biologische Natuurwetten’. De eerste ‘wet’ luidt: ‘Elke ziekte start met een emotionele conflictschok, de stressfase’, legt de Van Rooijen uit op haar website. Ze voegt daaraan toe: ‘Ziekte is niet meer dan een tijdelijke aanpassing van je lichaam, een speciaal programma om jou te laten overleven van wat je hebt meegemaakt.’ Word je je daarvan bewust en pak je dit aan, dan is genezing ingezet, is de bizarre GNM-redenering. ‘Bewustzijn als medicijn’, is daarom het motto dat Van Rooijen op haar LinkedIn-pagina hanteert. ‘Nooit meer bang zijn voor welke ziekte dan ook, alleen omdat je weet en begrijpt waarom je lichaam doet wat het doet, hoe geweldig is dat??’, schrijft ze op haar LinkedIn-pagina.

Johan Denis

De Vlaamse holistische homeopaat Johan Denis, ook in Nederland actief vaak samen met Van Rooijen, is een bekende van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK). Op deze website is er al eens over hem – en over een trits andere GNM-adepten/behandelaars geschreven. Denis heeft een praktijk Heel de Weg in de Vlaamse deelgemeente Emblem, bij Antwerpen. Vandaaruit slingert hij via zoom-lessen de idiote GNM-leer de wereld in. De Provinciale Geneeskundige Commissie van Antwerpen heeft Denis eind 2020 geschorst als huisarts vanwege zijn onzinnige complottheorieën over de corona-epidemie en over coronavaccins.

Op YouTube staat een filmpje van de Compleetdenkers – we citeren – ‘een forum waar gastsprekers ongecensureerd mogen spreken zonder veroordeeld te worden’; www.compleetdenkers.com Denis legt daarin uit ‘waarom over Germaanse Geneeskunde wordt gezwegen.’

GNM-adepten zoeken blijkbaar hun heil in complotten, ook de eerder genoemde Brabantse GNM-therapeute Mies Kloos vertoont paranoia-gedrag, getuige de teksten op haar website over ‘tirannie van de elite en vrijheidsbeweging van de bevolking.’

Hellen van Rooijen

De Nederlandse GNM-gelovige Hellen van Rooijen, met wie Denis in november in Rijsenhout een themadag houdt, is – voor ons, red. – nieuw aan het kwakzalver-firmament. Ze blijkt al enige tijd de GNM-leer aan te hangen. Op YouTube is een filmpje te zien van twee jaar geleden waarin Van Rooijen twee kritiekloze interviewers van de organisatie Bewust Haarlemmermeer – ene Martijn en ene Gijs – uitlegt wat Germaanse Geneeskunde inhoudt. De geluidskwaliteit van de opname is erg slecht, waardoor Van Rooijen nauwelijks verstaanbaar is.

De onzin straalt van het gesprek af. ‘Iedereen geneest, dat gaat gewoon vanzelf’, hoor je haar zeggen. Van Rooijen vertelt al jaren niet meer naar de tandarts te gaan waarna ze als reden opgeeft iemand te kennen die geen gaatjes heeft omdat die stressloos – traumaloos – door het leven gaat, luidt haar ‘wetenschappelijke’ observatie. Verder in het gesprek legt ze een verband tussen het ontstaan van borstkanker en een kind dat van iemands borst zou zijn gerukt. Het trauma. Bizar.

Van Rooijen, zangeres ook op uitvaarten, is een diehard. In haar zaaltje in Rijsenhout organiseert ze een paar keer per jaar een vierdaagse cursus Germaanse Geneeskunde waar vragen als ‘wat is eigenlijk ziekte, kanker/uitzaaiingen, goedaardige en kwaadaardige tumoren, allergieën, chronische ziekte?’, de revue passeren. Kosten euro 495 (koffie of thee inbegrepen).

Kwartetspel

In het zaaltje houden diverse andere kwakzalvers praktijk, getuige Van Rooijens Facebook-pagina. De Rijsenhoutse therapeute heeft, zo blijkt uit haar website, een BN-kwartetspel ontworpen en laten drukken over de vijf Biologische Natuurwetten van Geerd Hamer omdat, zo laat Van Rooijen weten, dit ‘de wereld in moet en gewoon op scholen zou moeten worden gegeven.’ Soms zit het mee. Van Rooijen is door de eerste oplage heen, er komt echter geen nieuwe editie, de drukkosten zijn te hoog, laat ze in een update op haar website weten.

De GNM-therapeute heeft haar therapie-rugzak gevuld met gekkigheden als de Wet van Aanraking en Spiegelogie en verzorgt cursussen om dit aan de man te brengen. Een ding hiervan pikken we er in meer detail uit, haar Access Bars-behandeling. Dit kwakzalveridee gaat uit van ‘banen en drukpunten op het hoofd’ en is op deze website drie jaar geleden samenvattend omschreven als ‘onzinnige theorie.’

Van Rooijen meldt hierover: ‘Access Bars zijn 32 drukpunten die energiebanen vormen door en om het hoofd.  Hierin liggen al je ideeën, gedachten, overtuigingen en emoties opgeslagen. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat cellen ovaal worden als ze beïnvloed worden door gedachten, gevoelens en emoties. Wat kan zorgen voor ongemak of ziekte. Door het nalopen van de bars kunnen cellen weer hun oorspronkelijke natuurlijke bolvorming aannemen. Ook is wetenschappelijk aangetoond dat een Access Bars Sessie invloed heeft op het elektrisch functioneren van de hersenen. Hierdoor krijg je toegang tot en kun je verandering aanbrengen in vastgezette gedragspatronen, overtuigingen, emoties en meningen die je huidige leven bepalen.’
Primitieve Kwakzalverij.

Waarmee onze constatering indertijd over ‘onzinnige theorie’ opnieuw wordt bewaarheid.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2024

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.

artikelen - 16 mei 2022

Enikö Papp gelooft in de Germaanse Geneeskunde, de leer meent dat conflicten ziektes veroorzaken.