UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Jan Willem Nienhuys | Geplaatst: 18 maart 2009

Putprijs voor chip tegen telefoongolven

Een arts die de E-Waves Phones Chip bedacht, bestemd om de gebruiker te beschermen tegen de vreselijke effecten van telefoongolven – pure kwakzalverij natuurlijk – ontving op 17 maart 2009 in Gent de Skepptische Putprijs, een antiprijs ingesteld door Skepp.

Putprijs voor chip tegen telefoongolven
De chip bleek dermate waardeloos te zijn dat het ding binnen een week uit de handel werd teruggetrokken door het bedrijf Omega Pharma. Overigens kreeg Peter Aelbrecht zijn prijs niet alleen voor zijn chip-bedenksel, maar voor zijn gehele oeuvre, onder meer een serie boeken met zijn eigen portret als omslagillustratie. Meer over de chip, die meteen al bij introductie op 9 december 2008 als ‘snake oil voor de gsm’ werd betiteld, staat hier .

Ook op 17 maart werd de Zesde Vijs uitgereikt aan de journalist Bruno Clément voor zijn reportage over graancirckels (een vijs is een schroef en iemand met een zesde vijs heeft ze niet alleen alle vijf op een rij, maar is daarbij ook de tegenhanger van iemand die een vijs los heeft).

De Streekkrant Gent schreef:

Gent – Gisteren werden in café Depot Central in Gent de Skepp-prijzen uitgereikt. Skepp is de Studiekring voor Kritische Evaluatie van de Pseudo-wetenschap en het Paranormale en jaarlijks worden er twee oorkondes uitgereikt : de Zesde Vijs en de Skeptische Put. De Vijs ging naar RTBF-journalist Bruno Clément, De Put naar Dr. Peter Aelbrecht van de E-Waves Phones Chip.

De Zesde Vijs gaat traditioneel naar iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis in het vakgebied, de Skeptische Put is er voor zij die zich opmerkelijk onkritisch opstellen en de popularisering van kennis en wetenschap totaal verkeerd heeft begrepen.

Bruno Clément kreeg de Zesde Vijs omdat hij een heldere, amusante, onthullende en bovenal wetenschappelijke reportage over graancirkels en alles en iedereen die daar rond zweeft, had gemaakt. Een uitzending die ook in TerZake werd uitgezonden.

De Put ging naar Dr. Peter Aelbrecht, zelfverklaard ‘homo energeticus’, die in Aalst een eigen ‘energiekliniek’ runt en die de bedenker en uitvinder is van de E-Waves Phones Chip, het zogezegde anti-gsm-stralingsapparaat dat afgelopen zomer het nieuws haalde wegens pure kwakzalverij. Met als resultaat dat Omega Pharma het onding terug uit de handel moest nemen en Marc Coucke een mea culpa moest slaan. Het Zesde Zintuig haalde het verrassend niet, maar dat zou al te voorspelbaar geweest zijn.

Gastheer van de uitreiking was overigens journalist en voormalig Zesde Vijs-winnaar Joël De Ceulaer. Comedians Nigel Williams en Gili zorgden voor een comic relief. Voor zover dat natuurlijk nodig was.

Ook De Standaard besteedde er ruime aandacht aan.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Jan Willem Nienhuys

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 28 oktober 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Kankerpatiënten lopen met alternatieve behandelingen verhoogde kans op overlijden.

artikelen - 31 juli 2020

Het Vlaamse Skepp heeft deze week haar prijzen uitgereikt aan twee kritische journalisten en aan twee kwakzalvende hogescholen.