UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 09 juni 2006

Onder professoren

In de adviesraad van het alternatieve instituut IOCOB zitten een aantal hoogleraren die beter moesten weten.

Vraag: Wat is de overeenkomst tussen prof.dr. L.M.Bouter, epidemioloog (VUmc), prof.dr. J.J.Jolles, neuropsycholoog (Univ. Maastricht), prof.dr. J.M.A. Lange, internist (AMC), prof.dr.E.Lindeman, revalidatiearts (Umc) en prof.dr. W.P. Vandertop, neurochirurg (AMC en VUmc)? Antwoord: zij allen maken deel uit van de Adviesraad van de Stichting Innovatief Onderzoek Complementaire Behandelvormen (IOCOB). Deze in juli 2004 opgerichte stichting kent o.a. de volgende drie bestuurders: prof.dr. Jan M. Keppel Hesselink (1953), neuroacupuncturist, David J. Kopsky, neuroacupuncturist (1975) en Antonin P. Kopsky (1953). De twee eersten bemannen ook het ORES Instituut voor Neuroacupunctuur te Soest, waar men zich toelegt op acupunctuurbehandeling van neurologische ziekten. De IOCOB geeft ‘onafhankelijke’ voorlichting en het ORES Instituut behandelt. Zo zit dat. De lijst van geschikt bevonden aandoeningen telt onder meer: MS, beroerte, kanker, Parkinson, posttraumatische dystrofie, spasticiteit, ruggenmergsletsel, migraine, spierziekten, tenniselleboog en chronische pijn. Men tracht zijn klantenkring uit te breiden door relevante patiëntenverenigingen te verzoeken op hun eigen sites naar de website van IOCOB te linken. Men beroept zich daarbij vol trots op de ’tophoogleraren uit de reguliere geneeskunde’ in de Adviesraad.

Het bestuur van de Stichting Anorexia en Boulimia Nervosa rook onraad, temeer daar er in het bestuur van de Stichting IOCOB opvallend sterke familiebanden bleken te bestaan (tweemaal bestuursleden met dezelfde naam en twee andere wonend op hetzelfde adres). Men besloot toch maar niet met deze club met zijn onuitsprekelijke naam in zee te gaan.

Of de genoemde hoogleraren echte tophoogleraren zijn, dat weten wij niet (wie bepaalt dat?), maar men kan zich afvragen hoe grondig zij zich in het gedachtegoed van de beide acupuncturisten hebben verdiept. Zouden zij bijvoorbeeld de afstudeerscriptie ( ‘De wondere wereld van tao, de oermeridianen en de embryogenese’) van Kopsky junior hebben gelezen, waarmee hij zijn opleiding van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging in april 2002 succesvol afsloot? Een citaat daaruit: ‘De hoofdvraag van dit artikel is hoe de oermeridianen verbonden zijn met de embryogenese, onderzocht met de oosterse theorie en de westerse wetenschap. De oermeridianen ontstaan uit de Ming Men, de basis van alle energie in het lichaam, van waaruit zij het lichaam doorkruizen en de Jing circuleren. De oermeridianen grijpen aan op het diepste niveau van de mens, waardoor zij goed zijn te gebruiken bij structurele (constitutionele) problemen. Deze energiekanalen hebben algemene regulerende functies, waarmee de andere meridianen in balans worden gehouden.’

Als de vijf tophoogleraren deze scriptie eens ter hand hadden genomen, dan zouden zij wellicht tot de conclusie zijn gekomen dat zij hun energiekanalen toch maar beter in een andere richting hadden kunnen aanleggen dan in de richting van de bossen van Soest. Je bent tophoogleraar of je bent het niet.

 

Deze column verscheen eerder op www.care4cure.nl
Een langere versie van deze column verscheen in NTtdK 117.3.

Naschrift
De website van IOCOB is een rijke bron van informatie over de alternatieve geneeskunde. De betrouwbaarheid ervan is natuurlijk aan sterke twijfel onderhevig, want de mensen achter IOCOB zijn hardcore acupuncturisten en deze beschikken in het algemeen niet over een gedegen medische kennis. Neem alleen maar hun ideeën over het bestaan van acupunctuurpunten en meridianen in het lichaam: dat is immers pure mythologie. Wederrechtelijk, want zonder daartoe door de Health On the Net Foundation (HON; zie www.hon.ch) te zijn gerechtigd, pronkte de website van IOCOB met het ikoon dat erkenning als betrouwbare gezondheidssite door de HON suggereerde. Het secretariaat van de HON verzocht begin juli 2006 IOCOB om dat ikoon te verwijderen. Dat werd gedaan, maar men handhaafde wel een verwijzing naar www.hon.ch en ook dat was bedrieglijk: de HON zal IOCOB opnieuw verzoeken die verwijzing van hun site te verwijderen. De HON is een niet-gouvernementele organisatie, die een ‘Special Consultative Status’ heeft binnen de Verenigde Naties.

Naschrift juli 2010
Zie voor meer informatie over de uiteindelijke opheffing van de wetenschappelijke adviesraad van IOCOB het naschrift van het bovengenoemde artikel Het leed dat Hesselink heet in NTtdK 117.3

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 november 2020

Acupuncturist Jan Keppel Hesselink prikt niet meer, hij ontdekte dat acupunctuur niet werkt.

artikelen - 29 januari 2014

De tuchtrechtraad van de artsenvereniging KNMG heeft acupuncturist en supplementenproducent Jan Keppel Hesselink niet ontvankelijk verklaard in de zaak die hij had aangespannen tegen de voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

behandelwijzen - 05 februari 2012

Je moet het bont maken, wil je als alternatieveling worden geschoffeerd door ‘prof. dr.’ Jan Keppel Hesselink van de Stichting Innovatief Onderzoek en onderwijs van Complementaire Behandelwijzen (IOCOB) in Bosch en Duin.