UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 16 november 2020

Keppel Hesselink distantieert zich van acupunctuur

Acupuncturist Jan Keppel Hesselink prikt niet meer, hij ontdekte dat acupunctuur niet werkt.

Keppel Hesselink distantieert zich van acupunctuur

Foto: YouTube.com

Dertig jaar was Jan Keppel Hesselink acupuncturist en actief in de arts-acupuncturistenvereniging NAAV. Al die jaren werd hij fel bekritiseerd door de Vereniging tegen de Kwakzalverij, en uiteraard omgekeerd. In 2012 heeft Keppel Hesselink zijn naalden aan de wilgen gehangen, prikken doet hij niet meer. Acupunctuur is bij uitstek een ritueel, legt Keppel Hesselink uit in het hol van de leeuw, in een recent artikel in het Nederlands Tijdschrift tegen de Kwakzalverij (NTtdK). ‘Naalden worden in punten gestoken die lang geleden door Chinezen waargenomen zijn. Ontdoen we acupunctuur van deze rituele placebogevoelige context, dan blijft er vrijwel niets van de werking over’, omschrijft Keppel Hesselink zijn nieuwe gevoelens. ‘Met bioresonantie en homeopathie is dit niet anders. De meeste interventies berusten uitsluitend op geloof en veroorzaken een placebo-effect.’

De gewezen acupuncturist uit Bosch en Duin komt in het artikel tot meer opmerkelijke observaties: ‘Meridianen, punten ontberen elke wetenschappelijke basis, het zijn metaforen voor niet-bestaande anatomische structuren. Los van de vraag of acupunctuurpunten en meridianen bestaan, het geringe neurofysiologische en biochemische effect van het doorboren van de huid is in ieder geval gebleken niet te resulteren in effectiviteit bij een groot aantal uiteenlopende ziektebeelden.’

Keppel Hesselink zocht op PubMed naar relevante acupunctuurpublicaties van de afgelopen twee jaar. Hij vond 201 studies en las ze. Bij de meeste onderzoeken zijn te weinig patiënten betrokken geweest of zijn ze methodologisch te zwak uitgevoerd, of beide, oordeelt Keppel Hesselink. Acupunctuur werkt dus niet. Keppel Hesselink heeft daarom de acupunctuur achter zich gelaten en zich volledig gestort op de behandeling van neuropathische pijnen met andere andere allerlei zalven zoals PeaPure, schrijft hij

Van leer

Keppel Hesselink is de afgelopen vijftien jaar voorzitter geweest van de door hem opgerichte IOCOB (Stichting Innovatief Onderzoek en Onderwijs van Complementaire Behandelwijzen). Hijzelf schreef de afgelopen jaren de meeste stukken voor de IOCOB-website. In veel van die stukken trok hij – vaak in felle bewoordingen – van leer tegen de VtdK en haar bestuursleden. Keppel Hesselink heeft recentelijk alle kritische teksten richting de vereniging van de website gehaald.

In het verleden is er tussen de Vereniging tegen de Kwakzalverij en acupuncturist Keppel Hesselink flink gestoeid, verbaal en in geschrift met als apotheose de klacht die KNMG-lid Keppel Hesselink in 2013 – zo’n zes jaar geleden – indiende bij de tuchtraad van het artsengenootschap KNMG tegen Catherine de Jong, de toenmalige voorzitter van de vereniging.

Keppel Hesselink had zich geërgerd aan haar blogs op de website van Medisch Contact waarin zij van leer trok tegen kwakzalverij en dus tegen acupuncturisten als Keppel Hesselink. De tuchtraad van het KNMG moest haar een flinke douw – berisping – geven, zo vond Keppel Hesselink. Het leidde tijdens de raadszitting in Utrecht tot een harde confrontatie. De tuchtraad en later ook het bestuur van de federatie KNMG, dat zich op verzoek van de acupuncturist eveneens over de klacht boog, stelden de acupuncturist in het ongelijk en wezen zijn klacht af.

Meningsverschillen

Ondanks de heftige meningsverschillen in het verleden doet het de Vereniging tegen de Kwakzalverij deugd dat de acupuncturist van zijn geloof is gevallen, schrijft Cees Renckens, voormalig voorzitter van de vereniging in een naschrift in het verenigingstijdschrift onder het stuk van Jan Keppel Hesselink. ‘Hopelijk zal dit zeldzaam goede voorbeeld navolging krijgen, te beginnen bij de 155 leden van de NAAV (Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging)’, aldus Renckens. ‘Keppel Hesselink verdient lof dat hij zo openlijk toegeeft zich jarenlang te hebben vergist.’

Het huidige bestuur van de vereniging is het met Renckens eens, laat het desgevraagd weten. Een verzoek van Keppel Hesselink aan de vereniging om enkele kritische artikelen over hem van de website van de vereniging te verwijderen, legt het bestuur na ampel beraad – waarbij onder meer de kwalificatie geschiedvervalsing over tafel ging – naast zich neer. Het bestuur heeft geen mening over Keppel Hesselinks huidige research naar nieuwe behandelingen van neuropathie, ze kunnen niet als alternatief worden beschouwd. 

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

podcasts - 14 februari 2024

Cees Renckens was te gast bij de podcast Op je gezondheid om te praten over kwakzalveritus, ook wel 'kwakzalverij' genoemd.

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.