UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 18 augustus 2022

Nominaties Meester Kackadorisprijs 2022: overheid bevordert kwakzalverij

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft vijf organisaties/personen genomineerd voor haar Meester Kackadorisprijs 2022; de winnaar wordt op 1 oktober bekend gemaakt, op het jaarsymposium.

Nominaties Meester Kackadorisprijs 2022:  overheid bevordert kwakzalverij

Foto: De trofee van de Meester Kackadorisprijs 2021

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) reikt jaarlijks de Meester Kackadorisprijs uit aan een persoon of organisatie die kwakzalverij in ruime mate heeft bevorderd (zonder zelf kwakzalverij te bedrijven). Opvallend is dat dit jaar onder de vijf genomineerden voor deze prijs drie personen een (semi)overheidsfunctie hebben.

Het gaat om:

  • Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), inhoudelijk verantwoordelijk voor het programma Stimulering Arbeidsmarktpositie (STAP) van het UWV;
  • prof.mr. J.G. (Jaap) de Hoop Scheffer, voorzitter van het Kapittel der Civiele Orden; en
  • mw. mr. C.N. Brugman, officier van justitie bij het Expertisecentrum Medische Zaken van het Openbaar Ministerie.

Toelichting: Het UWV-programma STAP (Stimulering Arbeidsmarktpositie) kent scholingssubsidies toe aan opleidingen tot betaald werk. Onder die opleidingen zit een aanzienlijk aantal cursussen in aperte kwakzalverij. Het UWV stelt dat het slechts uitvoeringsorgaan is en deze cursussen moet subsidiëren. Daarom is de uiteindelijk verantwoordelijke minister van SZW, Karien van Gennip en met haar de Toetsingskamer Kwaliteitscontrole STAP Opleidingen, genomineerd.

Het Kapittel der Civiele Orden is het uitvoeringsorgaan dat toeziet op het stelsel van Koninklijke onderscheidingen. Jaap de Hoop Scheffer is sinds 2014 voorzitter van het Kapittel. Het deelt jaarlijks lintjes uit aan kwakzalvende artsen, ondanks protest van de vereniging VtdK.

Mevrouw Brugman was namens het Openbaar Ministerie (OM) betrokken bij een rechtszaak tegen een chiropractor na wiens behandeling door nekmanipulatie een gezonde jongeman levenslang invalide werd. Brugman koos ervoor als ’deskundigen’ twee chiropractors in te schakelen. Zo werd de uitkomst – namelijk vrijspraak – van te tevoren al waarschijnlijk.

De twee overige genomineerden zijn:

  • Het tv-programma Op1, dat false balance verslaggeving bedrijft door overduidelijke onzin van antivaxxers veel te veel ruimte te geven;
  • Het tijdschrift Ouders van Nu, dat kwakzalverij als osteopathie, homeopathie en acupunctuur aanbeveelt bij klachten van kleine kinderen.

De winnaar van de Meester Kackadorisprijs 2022 zal 1 oktober bekend worden gemaakt op de jaarlijkse symposiumdag van de VtdK in Amsterdam, dit jaar gewijd aan de pretenties van de leefstijlgeneeskunde.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 18 juni 2023

De STAP-regeling blijft kwakzalvercursussen subsidiëren, vele gemeentes in provincie Gelderland doen daar vrolijk aan mee.

artikelen - 24 februari 2023

In maart is bij het UWV weer STAP-subsidie aan te vragen, nog steeds worden kwakzalverij-opleidingen vergoed.

artikelen - 11 januari 2023

Opleidingsinstituut CIVAS uit Haarlem blijkt miljoenen aan STAP-subsidie te hebben gekregen om aan kwakzalverij te besteden.