UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 11 november 2021

IM-gelovige kinderarts Inès von Rosenstiel krijgt lintje

IM-adept Inès von Rosenstiel, kinderarts van ziekenhuis Rijnstate, benoemd tot officier in de orde van Oranje-Nassau.

IM-gelovige kinderarts Inès von Rosenstiel krijgt lintje

IM (Integrative Medicine)-kwakzalfster Inès von Rosenstiel-Jadoul, medisch specialist in het ziekenhuis Rijnstate in Arnhem, is benoemd tot officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ze kreeg de onderscheiding op 8 oktober in de Flint in Amersfoort, tijdens het eerste IM-congres in Nederland, ‘In or outside the box?’ Het lintje werd haar uitgereikt door de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. 

Burgemeester Ahmed Marcouch sprak tijdens zijn toespraak zijn waardering uit met de volgende woorden:
‘Ik bewonder haar omdat zij mensen helpt die getekend worden door pijn. Met de drijfveer van een roeping en inzet van al haar kennis. Zij stuurt deze mensen niet van functionele therapie naar complementaire therapie en hopelijk ook weer terug, maar ziet de mens als optelsom en zet dus alle methoden in die bewezen hebben te helpen. Patiënten zijn voor haar mensen die de regie kunnen nemen voor een gezonde levenswijze. Ik hoop dat zij voor iedereen een voorbeeld is, binnen en buiten de medische wereld.’

Oude bekende van de VtdK

De Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) heeft met grote treurnis kennisgenomen van de benoeming van kinderarts Von Rosenstiel. De 60-jarige laureaat is een oude bekende van de vereniging. In 2020 werd Von Rosenstiel geportretteerd op deze website. Na een aanvankelijk vlekkeloze loopbaan als kinderarts-intensivist in het AMC is Von Rosenstiel geleidelijk afgegleden naar een bedenkelijk niveau, kritiekloze liefde voor alternatieve geneeswijzen als visualisatie, yoga, babymassage, aromatherapie en muziektherapie. Zij meent dat er in de ziekenhuizen ook plaats moet worden gemaakt voor Chinese acupunctuur. De IM-arts beweert weliswaar dat zij alleen geneeswijzen introduceert, waarvan de werkzaamheid goed is aangetoond, maar legt daarbij geheel eigen zeer soepele criteria aan. Integrative medicine is niets anders dan het binnensmokkelen van alternatieve geneeswijzen in ziekenhuizen. Directies vinden dergelijke initiatieven vaak prima omdat er – op populistische wijze – klanten mee kunnen worden getrokken.

Von Rosenstiel werd in 2007 geroyeerd als lid van de VtdK. In 2010 distantieerde haar beroepsgroep, de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zich van haar alternatieve praktijken. Von Rosenstiel was overigens geen lid van de kinderartsenvereniging. 

In 2010 beoefende Von Rosenstiel de IM-leer vanuit het Slotervaartziekenhuis, in 2016 kreeg ze een baan in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem waar ze naast reguliere kindergeneeskunde ook integratieve geneeskunde (IM) bedrijft, zij het slechts een halve dag per week. Eerder kreeg zij een parttime aanstelling in het HagaZiekenhuis als ‘programmamanager integrative medicine’. Het ziekenhuis Rijnstate en het HagaZiekenhuis hebben er inmiddels een derde IM-ziekenhuis bijgekregen. In het Zwolse Isala ziekenhuis is recent oncologisch chirurg Eva Noorda begonnen met een IM-spreekuur. 

Von Rosenstiels ziekenhuis Rijnstate in Arnhem is blij met het lintje en laat in een persbericht weten: ‘Wij feliciteren hierbij Inès von Rosenstiel van harte met deze bijzondere onderscheiding!’ 

Betreurenswaardig

De Vereniging tegen de Kwakzalverij vindt de benoeming tot Oranje-Nassau-officier betreurenswaardig, de alternatieve achterban van Von Rosenstiel reageert daarentegen juichend. ‘Inès von Rosenstiel heeft een ontzagwekkende staat van dienst’, aldus de Vereniging Homeopathie in een persverklaring

Inès is overigens op andere gebieden te prijzen. Haar stichting Medical Checks for Children (MCC) heeft het over ‘heugelijk’ nieuws’. ‘Van harte gefeliciteerd Inès! Een meer dan verdiende onderscheiding!’, laat de stichting via haar website weten. De stichting MCC is in 2005 door Inès von Rosenstiel opgericht met als doel de gezondheid te verbeteren van kinderen in met name ontwikkelingslanden zoals Nepal, Bangladesh en Bolivia. Het gaat om straatkinderen, weeskinderen, kinderen in gevangenissen, vluchtelingen, kinderen die behoren tot de laagste sociale klassen. Von Rosenstiel is bestuurslid van de stichting.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 augustus 2023

Kinderspecialistenvereniging NVK legt wetenschap naast zich neer en laat kwakzalvers kritiekloos aan het woord waaronder een acupuncturist.

tijdschrift - 23 augustus 2023

Christof Zwart, een antroposofisch huisarts, kreeg een lintje en werd Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

artikelen - 10 november 2020

KNMG geeft teveel accreditatiepunten aan vage Integrative Medicine-nascholingscursussen. De Vereniging tegen de Kwakzalverij is boos.