UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 24 februari 2009

Minister wil kwakzalvers harder aanpakken

Minister Klink wil artikel 96 in de wet BIG aanscherpen. Een zonde daartegen moet een misdrijf worden in plaats van een overtreding. IGZ moet meer bevoegdheden krijgen, bijvoorbeeld om op staande voet een boete op te leggen, of om ook tegen kwakzalversinstituten en niet alleen maar individuen op te treden. Misleidende namen (‘Medisch Centrum Maria Magdalena’) en dito aanprijzingen worden ook strafbaar.
De VtdK is natuurlijk blij dit te horen. Echter, van het huidige artikel 96 werd nauwelijks gebruik gemaakt. Het knelpunt zit bij IGZ en het OM. Die toonden tot nu toe weinig animo om zich met de niet-reguliere genezerij te bemoeien.

Minister wil kwakzalvers harder aanpakken

(English summary at the end)

In de uitzending van Goedenmorgen Nederland van heden 24 februari 2009, verwoordde VtdK-bestuurslid Kees van der Smagt het bondig: ‘Eerst zien, dan geloven!’ Toen het parlement lang geleden artikel 96 (voor de huidige formulering zie aangehangen Word-document) aannam, stelde men zich daar wonder wat van voor, maar het bleef een dode letter. Verder, bij de dood van Sylvia Millecam was er heel wat meer aan de hand dan artikel 96. Er waren voldoende aanwijzingen voor mishandeling, verlating van hulpbehoevenden en zwaar lichamelijk letsel door schuld – precies de delicten waarmee de minister een vergrijp tegen artikel 96 van de wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) wil vergelijken. Maar het OM deed niets. Toen IGZ uiteindelijk aangifte deed, maakte het OM er een potje van, seponeerde, en vervolgens moesten de Vereniging tegen de Kwakzalverij en Skepsis een artikel-12-procedure starten.

Als degenen die de wetten moeten uitvoeren, namelijk de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en het OM, er zo weinig zin in hebben, of zo weinig capaciteit hebben (of beide) dan helpen die wetten niet zoveel. VtdK-secretaris Frits van Dam zei in het AD dat het OM ook onvoldoende medische kennis in huis heeft (zie ook bijgaand artikel in Medisch Contact).

In de uitzending van Goedemorgen Nederland kwam ter sprake of het wel kan dat je mensen verbiedt naar de homeopaat (een soort kwakzalver) te gaan. Kees van der Smagt beaamde dat mensen natuurlijk de vrije keus hebben om een behandelaar te kiezen. Maar dat mag de behandelaar niet de vrijheid geven om te liegen over de effectiviteit van de aangeboden behandeling. Die is bij de homeopathie gewoon nul komma nul nul… (véél nullen), al tweehonderd jaar lang.

Wij hopen later hier verder op in te gaan. Bijgaand vindt u de brief van minister Klink zelf.

Diverse dagbladen berichtten hierover, onder meer de Volkskrant, Trouw en het reeds genoemde AD. Op de website van De Telegraaf werd het bericht gevolgd door een groot aantal afwijzende reacties. NRC Handelsblad (papieren versie) bericht dat de brief van de minister aan de Tweede Kamer is ingetrokken ‘omdat Klink niet met de ministeries van justitie en economische zaken had overlegd.’ Een woordvoerder verwacht niet dat het plan inhoudelijk veel zal veranderen.

Vervolg

In een vervolgreportage van Janny Groen bericht de Volkskrant op 25 februari 2009 dat Johan Legemaate van de KNMG (bijzonder hoogleraar gezondheidsrecht aan de VU en beleidscoördinator gezondheidsrecht KNMG) het meest ziet in de bevoegdheid om niet-reguliere praktijken te sluiten. Het verbieden van misleidende betitelingen en onware claims vindt Legemaate de moeite van het proberen waard, maar in zwaardere straffen in het algemeen ziet ook hij niet zoveel. Overigens heeft Janny Groen een ogenschijnlijk nieuw bestuurslid van onze Vereniging gesproken, ene Kees van Dam!

Elma Drayer (links) schrijft op 26 februeri 2009 in Trouw een column ‘Hoop in een tijdsgewicht van kruidenvrouwtjes’ Zij noemt de actie van minister Klink een ‘prijzenswaardig initiatief’, en de reactie van de VtdK getuigen ‘van een nuchterheid die even passend als prettig is’.

Broer Scholtens schrijft op 28 februari 2009 in de Volkskrant over de opmars van pseudomedisch gedoe met apparaten.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

English summary

Dutch law contains a clause that says that unregistered healers (i.e. quacks) can be prosecuted when they cause harm or do things that might cause harm. The punishments are weak, and almost nobody is ever prosecuted for this. Now the Minister of Health has announced that he wants to tighten this clause, and change the offence from a misdemeanour into a crime comparable to assault. The Health Inspectorate should be able to impose fines rather than ask for each separate case the Public Prosecutor to it before a judge. Also it should be forbidden for institutions for alternative healing (euphemism for quackery dens) to call themselves Medical Center or any other name suggesting reliability, and unfounded promises of a cure for serious diseases should be outlawed too.

The Minister’s plans are inspired by the events surrounding Sylvia Millecam and the Maria Magdalen center in Roosendaal.

The Dutch Association against Quackery welcomes this plan, but it points out a serious bottleneck: the public prosecutors don’t understand medicine and are unwilling to handle cases; the Health Inspectorate is understaffed and also not interested in quacks.

When the story was published in a popular newspaper, it unleashed a torrent of abusive letters directed to both the Minister (who forbade smoking in pubs) and to regular physicians in general.

 

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.

artikelen - 26 oktober 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse drogisterijen moeten mogelijk homeopathische middelen uit schappen halen / Duitse Minister Volksgezondheid wil homeopathie uit verzekeringspakket.