UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 08 november 2022

IGJ legt kwakbedrijf Herstart je Gezondheid dwangsom op

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

IGJ legt kwakbedrijf Herstart je Gezondheid dwangsom op

Foto: Kaj de Vries. Bron: Screenshot uit YouTube-video: https://www.youtube.com/watch?v=6AD3uTE9Q1M

Ooit noemde hij zich dokter candida, in zijn paspoort staat ‘Kaj Alexander de Vries’, maar tegenwoordig gebruikt hij alleen zijn twee voornamen, Kaj Alexander.

Eens zat hij in de schimmels. De schimmels zijn de deur uit en sinds een paar jaar heeft hij zich op de bioresonantie gestort. De Vries heeft zijn behandelwinkel Herstart je Gezondheid nu vol staan met diverse bioresonantie-apparaten; de niet-bestaande ‘biofotonen’ vliegen er om je oren en spin-inversie duikt er overal bij klanten op. De apparaten hebben tot doel het ‘zelfgenezend vermogenvan het lichaam herstarten en bevorderen’, omschrijft het bedrijf. Geen idee wat dit betekent. Ten overvloede: de reguliere geneeskunde gebruikt de apparaten niet, er is geen enkel bewijs dat ze werken, het is kwakzalvergeloof.

Er is op deze website de afgelopen jaren al enkele malen geschreven over de kwakzalverstrapatsen van Kaj Alexander de Vries. Zijn bedrijf is gevestigd in Dedemsvaart, er wordt ‘behandeld’ op vier locaties in het land: in Emmen, Zwolle, Amersfoort en Breda (Etten-Leur).

Mensen met chronische klachten als vermoeidheid en met vage klachten, met artritis en artrose, maag- en darmproblemen, burn-out en nog een lange lijst van andere aandoeningen kunnen er zich laten behandelen. In een brochure op zijn website geeft zijn bedrijf nadere uitleg hierover.

Geloof in bioresonantie

De Vries is trots op zijn bioresonantie-spullen, hij gelooft erin. Op zijn website meldt hij: ‘Wij werken in onze praktijk met een combinatie van de beste alternatieve therapieën van dit moment, het zijn revolutionaire behandelmethoden zoals bioresonantie- en biofotonentherapie.’

Waarom-Bio-Energie-Therapie Meer dan vijfduizend cliënten zijn bij hem in de loop der jaren behandeld, schrijft hij in een e-mail aan de webredactie. ‘Vijfduizend daarvan zijn tevreden.’ De Vries heeft het over ‘klinisch bewezen behandelingen’ die werken: 92,9 procent van de klanten gaat ‘succesvol’ de deur uit en ‘ervoer na 4 behandelingen verbetering in energie en/of vermindering in klachten’, heeft De Vries geturfd.

Hij bluft oncontroleerbaar verder: ‘Het merendeel van onze klanten is na acht behandelingen volledig genezen, onze biofysische geneeskunde is de modernste en snelst groeiende tak binnen de holistische geneeskunde’, aldus de omschrijving van Herstart je Gezondheid in een reclamebrochure.

Onder vuur van Inspectie IGJ

De Vries ligt onder vuur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Niet omdat hij in zijn behandelcentra onzinnige gezondheidsbehandelingen uitvoert met rare apparaten en valse gezondheidsbeloftes de wereld in slingert, maar omdat zijn klanten nergens terecht kunnen met een klacht. De Vries overtreedt daarmee de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg (Wkkgz). Zijn bedrijf heeft geen schriftelijke klachtenregeling, geen onafhankelijke klachtenfunctionaris en is niet aangesloten bij een door de minister van VWS erkende geschilleninstantie, constateert de IGJ in een brief aan De Vries, onder het kopje ‘Last onder dwangsom.’ De melding hiervan is terug te vinden op de website van de inspectie.

Omdat De Vries ondanks diverse waarschuwingen niets heeft geregeld, heeft de IGJ eind oktober zijn bedrijf Herstart je Gezondheid een ‘last onder dwangsom’ opgelegd van 10.000 euro. De Vries heeft twee weken de tijd om zijn zaakjes te regelen, anders moet hij dokken. Een geweldige zet van de IGJ. Het komt niet vaak voor dat de inspectie een alternatieve behandelaar aanpakt. Het gaat nu niet om zijn onzinnige kwakzalver-behandelingen – had ook gemogen – maar om juridisch gesteggel over een wettelijke klachtenregeling. Wat maakt het uit, hij wordt aangepakt.

Eigenaar Kaj Alexander de Vries speelt graag spelletjes. In een e-mail aan de webredactie schrijft hij ‘nooit een brief van de IGJ over een dwangsom’ te hebben gekregen. Een vreemde, nogal doorzichtige reactie. De twee pagina’s tellende rapportage over de dwangsom is gedateerd op 11 oktober en is op 25 oktober – twee weken later – op de IGJ-website gezet. In dit rapport meldt de IGJ dat Herstart je Gezondheid op 11 oktober een last onder dwangsom is opgelegd. Een woordvoerder van de IGJ zegt desgevraagd dat een brief – het opleggen van de dwangsom – per aangetekende brief naar de zorgverlener wordt gestuurd en dus ook naar het bedrijf van De Vries.

De Vries kan niet aan eis voldoen

De Vries zegt pogingen te hebben ondernomen om een klachtenregeling op te tuigen maar dat hij niet aan de eis van de IGJ kan voldoen, schrijft hij de webredactie, desgevraagd. Dit kan pas als voor zijn werknemers een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is afgesloten, is zijn uitleg.

Verzekeraars weigeren echter zo’n verzekering met hem af te sluiten, beweert De Vries in de e-mail. Hij zegt de IGJ hiervan op de hoogte te hebben gebracht. Wat hiervan waar is, is niet te controleren, de inspectie mag niet inhoudelijk ingaan op de in gang gezette procedure tegen De Vries.

De Vries is gek op elektronische apparaten en handig is hij ook. Hij verdiende zijn geld met een handel in leds in een tijd dat ze nog nauwelijks in huishoudens werden gebruikt. In de behandelwinkels van Herstart je Gezondheid staan veel beeldschermen en apparaten met veel knoppen, bioresonantieapparaten die niet zijn terug te vinden bij de huisarts of in het ziekenhuis. De online tv-zender Wijzijn.tv, die zich richt op Zuidoost Drenthe en Oost-Overijssel, nam begin 2021 een kijk bij De Vries in Dedemsvaart.

De apparaten in zijn vestigingen hebben geen wetenschappelijke onderbouwing. Er is geen serieuze literatuur over en klinische studies zijn er niet meegedaan. Al zijn kulmachines staan – niet zo verwonderlijk – vermeld in het databestand Rare Apparaten dat onze Vlaamse zustervereniging Skepp in de loop der jaren heeft opgebouwd.

Gebruik van het Mars III-apparaat

Herstart je Gezondheid gebruikt voor zijn diagnoses een Mars III-apparaat van de Duitse producent Bruce Scopen. Het apparaat meet een bloeddruppel door, een plukje haar kan ook. Kaj de Vries voert deze test uit voor de vier vestigingen van zijn bedrijf. Hij heeft er grote ervaring mee, hij zou er al meer dan tienduizend hebben uitgevoerd, is te lezen in een brochure hierover.

Hoe de Mars III werkt en wat het apparaat doet, geen idee. De Vries schijnt het wel te weten. Hij schrijft erover op zijn website maar de wartaal is niet van de lucht: ‘Onze organen en cellen hebben een meetbare elektromagnetische ‘bio-resonantie’ waarop ze optimaal functioneren. Is die resonantie uit balans dan werkt het orgaan minder goed. Ook ziektekiemen, toxinen, emoties, draadloze antennes en elektrische apparatuur produceren elektromagnetische resonanties. Deze kunnen de optimale elektromagnetische (bio)resonantie van uw organen verstoren, waardoor uiteenlopende klachten en ziektebeelden ontstaan. Het apparaat onderbouwt de ware oorzaak van de gezondheidsproblemen zodat de behandelingen bij Herstart je Gezondheid er optimaal op af kunnen worden gesteld. Zo wordt duidelijk hoe goed bijvoorbeeld het biofotonen-niveau in het lichaam is? Of er voldoende witte bloedcellen zijn? Of sprake is van een spin-inversie? Welke organen er uit balans zijn? Of vitamine- of mineraaltekorten een rol spelen? Hoe veel energiereserve het immuunsysteem heeft etc.’

Een ‘wonderapparaat’ dus, gelooft de Vries dat een ‘completer beeld oplevert dan de diagnose van een huisarts’. En dat na een snelle ‘scan’ van tien seconden. En ten overvloede: biofotonen bestaan niet en spin-inversie (wordt ‘elektronspin’ bedoeld?, red.) in relatie tot gezondheid, een nieuwe hype onder niet-reguliere behandelaars, ook wel aangeduid als kwakzalvers, is complete onzin.

Levend bloedanalyse

De Mars III neemt de plaats in van de supermicroscoop waarmee De Vries de afgelopen jaren levend bloedanalyses (LBA) uitvoerde. Er is op deze website verschillende keren geschreven over deze energetische morfologische bloedtest (EMB, ook wel aangeduid als LBA-test ) waarbij de kwakzalver kijkt door een supermicroscoop naar sterk uitvergrote, platgedrukte bloedspetters om vervolgens allerlei ziektes en vitaminetekorten te ontdekken. De microscoop heeft hij aan de wilgen gehangen en dient nu alleen nog als interessante achtergrond op een foto op zijn website, van hemzelf naast het nieuwe speeltje, de Mars III. Ook op een reclamefilmpje op YouTube is de microscoop te zien.

Kaj de Vries is met zijn bedrijf Herstart je Gezondheid een nieuwe bioresonantie-koers ingeslagen, een ‘techniek’ die hij gebruikt om een diagnose te stellen en om te behandelen. Op zijn website belooft hij van alles: ‘Elk lichaam wil zichzelf genezen en heeft daar geen medicijnen voor nodig. Als het lichaam niet uit zichzelf geneest, heerst er om te beginnen een fotonengebrek in de cellen. Dit aanvullen werkt fantastisch zoals onze klanten getuigen. Wij zijn zo succesvol dankzij spin-inversie therapie, laser/fotonentherapie, magneetveldtherapie en bioresonantietherapie.’

Voor een complete behandeling van 80 min moet 125 euro worden betaald. Maar dan krijg je ook wat. We lezen op zijn website: ‘We behandelen u met de modernste bioresonantie-apparatuur (firma Rayonex). In plaats van met één resonantie wordt u tijdens deze programma’s met tientallen resonanties per seconde behandeld. Bioresonantie-therapie stemt uw organen en meridianen weer af op de voor hun optimale (biologische) resonantie. Het verbetert daarmee uw zelfgenezend vermogen en de werking van al uw organen. Het heeft hierdoor een enorm positieve invloed op uw algehele gezondheid. Veel chronische klachten zijn zo flink aan te pakken.’

Geïrriteerd over ‘rare therapieën’

De Vries raakt geïrriteerd als mensen hun wenkbrauwen fronsen bij zijn onzin-teksten en onzinapparaten. Als de webredactie in een e-mail met vragen het begrip ‘rare therapieën’ laat vallen, barst de ondernemer/kwakzalver uit: ‘Dat bepaalde therapieën/diagnose methoden niet binnen uw overtuiging van de geneeskunde passen, maakt ze nog geen flauwekul. Dat is uw mening. Ik heb 5000 cliënten waarvan er 5000 tevreden zijn met de resultaten die biofotonen- en bioresonantie-therapie hen brengt. Dit is geen mening maar een feit. Respecteer mensen hun vrije zorgkeuze. Als de goede resultaten er niet zouden zijn, omdat het volgens u maar flauwekul is, had Herstart je Gezondheid BV niet vier volgeboekte praktijken.’

De Vries is een druk, ondernemend man. Naast zijn quasi-medische praktijken Herstart je Gezondheid zit hij ook in de verkoop van noodrantsoenen. Op zijn vriesdroog-website zijn noodrantsoenen te koop die 25 jaar goed blijven. Naast eetpakketten en flessen noodrantsoen drinkwater is in zijn webwinkel ook een rampenrugzak te koop waarin een noodrantsoen zit voor 24 uur, verder een FM/AM zakradio (A-merk), een EHBO-kit (41-delig), waxinelichtjes en een rol wc-papier.

De kwakzalver uit Dedemsvaart is verder oprichter/eigenaar van de website Virtual Popstar.  Op deze website, met 80.989 leden, kunnen jongens en meisjes ‘gezellig met elkaar kletsen.’ Poppen kunnen er op een uitdagende manier aangekleed worden. ‘Welcome to the most fun website in the world! ‘, is de omschrijving.

Naschrift 28 februari 2023

Het geloof van Dokter Schimmel De Vries in beeld bij RADAR

Kaj Alexander de Vries van het kwakzalverbedrijf Herstart je gezondheid legt in de uitzending van Radar van 27 februari uit hoe zijn bioresonantieapparaten werken, en waarom zijn bloedanalyses de juiste waarden en dus diagnose geven.

Specialisten van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en een hoogleraar fysica van de TU Delft leggen in de uitzending haarfijn uit dat De Vries’ bioresonantiebehandeling en zijn bloedanalyses zijn gebaseerd op quasi-wetenschappelijke onzin, De Vries geeft tijdens het interview echter geen krimp en legt uit waarom hij het bij het goede eind heeft. Vermakelijk om naar te kijken maar tegelijkertijd bizar, een kwakzalver die vaak moedeloze patiënten valse beloftes voorhoudt.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 29 november 2023

TV-programma 'Radar' geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.