UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 29 maart 2023

Kritiekloze IGJ ‘zoomt’ met chelatiearts Robert Trossèl

In Preventief Medisch Centrum (PMC) van Robbert Trossèl worden onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie en darmspoeling aangeboden. Trossèl blijkt de Inspectie voor de Gezondheidszorg op zijn dak te hebben gehad.

Kritiekloze IGJ ‘zoomt’ met chelatiearts Robert Trossèl

Foto: PMC is het centrum van Robbert Trossèl.

Chelatiearts Robert Trossèl, in 2013 (tijdelijk) uit het BIG-register geschrapt, heeft twee jaar geleden de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) op zijn dak gehad, in de vorm van een ‘aangekondigd digitaal inspectiebezoek’, is te lezen in het half maart 2023 verschenen IGJ-rapport.

Vanwege toen nog geldende coronarestricties was er een Zoomgesprek met de behandelaar/eigenaar van het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Capelle aan de IJssel waar onbewezen behandelingen als chelatietherapie, celtherapie, darmspoeling en een orthomoleculaire aanpak dagelijkse routine zijn. In het centrum zijn naast Trossèl nog enkele andere alternatieve behandelaars werkzaam, onder wie een ayurveda/darmspoel-therapeute.

Tijdens het Zoomgesprek moet kwakzalverij in Capelle aan de IJssel de inspectie niet zijn opgevallen. In een op de website gezette afsluitbrief van de IGJ – na twee jaar nadenken op de IGJ-website gezet – komt de inspectie niet verder dan het vermelden van enkele tekortkomingen van Trossèl op administratief gebied. De inspectie heeft niet de moeite genomen risicovolle kwakzalverbehandelingen in de praktijk van Trossèl onder de loep te nemen, terwijl deze toch ook onder de inspectie vallen.

Boete wegens bureaucratische omissie

Recentelijk gebeurde iets vergelijkbaars. De inspectie bezocht een van de vestigingen van het kwakbedrijf Herstart je gezondheid van Kaj Alexander de Vries en moet daar in de behandelkamers vele medisch gezien onzinnige bioresonantie-apparaten hebben gezien maar repte er in zijn rapportage met geen woord over. De Vries kreeg een dwangsom van 10.000 euro opgelegd vanwege een bureaucratische omissie: het ontbreken van een klachtenregeling. Ook merkwaardig.

Robert Trossèl, die al wat langer dan de Vries meeloopt in het kwakzalverijbedrijf, heeft in het verleden vaker onder vuur gelegen van de inspectie. Zo werd hij in maart 2103 uit het BIG-register geschrapt, nadat hem in 2010 hetzelfde was overkomen in Engeland. Na een gang langs de voorzieningenrechter en de Raad van State kreeg de chelatiearts in 2014 zijn BIG-registratie terug. Op onze website staan verschillende stukken over Robert Trossèl. In 2010 is er een handig overzicht geplaatst van vele van die publicaties.

Chelatietherapie is een omstreden behandeling waarmee calciumplaques met behulp van een doorspoelinfuus (met calciumbindend) EDTA) opgelost zouden worden. Er is geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor deze hypothese, oordeelt het NHG in een van zijn richtlijnen, na analyse van een Cochrane-review hierover.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 13 augustus 2023

De Hormoonpoli in Boxmeer vertoont vele tekortkomingen, oordeelde de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) na een bezoek aan deze praktijk voor ‘functionele geneeskunde met een holistische visie’.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

artikelen - 18 juli 2022

De vereniging vindt dat verpleegkundige Cor Kok in zijn Woerdense centrum handelingen verricht zonder daarvoor bevoegd te zijn.