UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 25 mei 2013

Chelatiearts Robert Trossèl geschrapt uit BIG-register

Chelatiearts Robert Trossèl is eind maart 2013 geschrapt uit het BIG-register. Trossel is oprichter en medisch-directeur van het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam.

Daar vinden allerlei onbewezen, alternatieve (orthomoleculaire) handelingen plaats zoals celtherapie, chelatietherapie en acupunctuur. Trossèl werkt er volgens de website samen met neuraaltherapeut Arie Aanen (neuroloog) en de ayurvedisch ingestelde arts Anneke Root.

Trossèl noemt zich op zijn website nog steeds arts. In 2001 is hij al door de Britse General Medical Council (GMC) uit het Engelse artsenregister gegooid omdat hij kwetsbare patiënten en hun families valse hoop gaf op basis van overdreven beweringen. Trossèl, zo oordeelde de voorzitter van de GMC, `heeft een neiging tot misleidend gedrag die waarschijnlijk ongeneeslijk is.’

Eind vorig jaar zond Tros RADAR een reportage uit over chelatietherapie met als belangrijkste boodschap dat chelatietherapie een onbewezen, niet-werkende therapie is met gezondheidsrisico’s. Ook de veel aangehaalde Amerikaanse TACT-studie komt niet met een eenduidig bewijs over de werking ervan.

Of de RADAR-uitzending aanleiding is geweest Trossèl uit het BIG-register te schrappen, is niet bekend. Vermoedelijk heeft ook het schrappen in Engeland een rol gespeeld net als de publiciteit die er de afgelopen maanden is geweest rond geschorste artsen die elders (in het buitenland) gewoon doorwerkten.

 

Naschrift december 2013

Chelatiearts Robert Trossèl is terecht door de minister van Volksgezondheid uit het BIG-register geschrapt, oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag eind oktober in een bezwaarprocedure die de Rotterdamse arts had aangespannen.

Trossèl was in Engeland reeds uit het artsenregister geschrapt, de minister heeft deze Britse uitspraak rechtsgeldig doorgetrokken naar Nederland, vindt de rechter.

 

Naschrift september 2014

Trossèl terug in BIG-register

Robert Trossèl heeft zijn BIG-registratie terug. De streep die door de BIG-registratie (59024356101) van de medisch directeur van het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam was getrokken, is verwijderd. Na een maandenlange juridische procedure heeft de Raad van State op 17 september in hoger beroep bepaald dat de minister van Volksgezondheid in 2013 Trossèl onterecht uit het BIG-register heeft laten verwijderen. De minister volgde indertijd de beslissing van de Britse GMC dat Trossèl in 2010 uit zijn artsenregister had geschrapt.

De GMC schrapte Trossèl omdat hij kwakzalverbehandelingen als stamceltherapie en aqua tilis-therapie (`watertherapie ́) toepaste, in Engeland verboden behandelingen. De Rotterdams kwak-arts deed dit overigens in Nederland, niet in Engeland. In 2010, toen de GMC zijn uitspraak deed, waren deze behandelingen in Nederland niet verboden. Bovendien was het toen niet verplicht een doorhaling in een buitenlands artsenregister in Nederland over te nemen, aldus de Raad van State. Er is geen beroep mogelijk tegen deze uitspraak.

De uitspraak is opmerkelijk en discutabel. De raad baseert zijn uitspraak op achterhaalde regelgeving wijkt af van de thans in samenleving en politiek verwoorde verontwaardiging als artsen, die in het ene Europese land zijn geschrapt, hun werk in een ander land kunnen voortzetten.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 01 december 2020

Minister van Ark geeft antwoorden op Kamervragen over BIG-registratie van alternatieve artsen.

artikelen - 16 september 2020

Chiropractor Ronald van der Kuil uit Lisse grossiert in rare titels en het BIG-registernummer dat hij gebruikt, bestaat niet.

tijdschrift - 12 april 2020

Een wob-verzoek naar de BIG-registratie van de disfunctionerende reumatoloog Tisscher liep dood. Daarom starten we een beroepsprocedure.