UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 12 juli 2017

Duitse kwakzalver Ryke Hamer overleden

Ryke Hamer, die propageerde dat kanker te genezen was door een psychisch trauma te behandelen, is overleden. Zijn theorie leeft wel voort.

Duitse kwakzalver Ryke Hamer overleden

De beruchte Duitse kankerkwakzalver Ryke Geerd Hamer is op 2 juli op 82-jarige leeftijd vermoedelijk aan een hartaanval overleden in het Noorse Sandefjord. De voormalige arts/internist Hamer meende dat kanker het gevolg is van een traumatische gebeurtenis, een schokbeleving, het zogenaamde “Dirk-Hamer-Syndroom” (DHS). Door het conflict (stress bijvoorbeeld) op te lossen, zou de ontstane kanker gewoon genezen. Het lichaam veroorzaakt ziekte maar “geneest” ook zichzelf, is zijn theorie. Behandelingen zoals chemokuren zouden dan niet meer nodig zijn.

Ryke Hamer heeft over de hele wereld veel vijanden maar ook vele aanhangers. Er zijn – ook in Nederland – artsen die zijn methode propageren. Er zijn enkele websites waar de Germaanse Geneeskunde – met als basis vijf biologische “natuur”-wetten – wordt uitgelegd.  De Germaanse Nieuwe Geneeskunde heeft een overlevingskans van 98%, zo beweerde Hamer.  

boekje germaanse geneeskunde zoon

Hamer kwam op zijn rare theorie toen bij hem teelbalkanker werd ontdekt, twee maanden nadat zijn zoon Dirk in 1978 in Italië door een doorgedraaide man was doodgeschoten. De Weense afdeling van GWUP, die Gesellschaft für Kritisches Denken, kende Hamer eind 2016 hun prijs voor de grootste onzinverkoper in het Duitse taalgebied toe. Een ontspoorde Duitse arts, zo werd Hamer door de website Kloptdatwel.nl gekarakteriseerd.

Ryke Hamer is half juli begraven in het Duitse Erlangen, de stad waar hij lang heeft gewoond en gewerkt. “Eindelijk mag dr. Hamer weer terugkeren in zijn geliefde vaderland”, staat er op de rouwkaart op zijn website. Honderden mensen uit de hele wereld hebben daar inmiddels een (lovende) condoleancebetuiging achtergelaten. 

Het geloof van Hamer is ordinaire kwakzalverij, zonder enig bewijs van mogelijke werking. Hamer ontraadde patiënten reguliere behandelingen wat hem in de loop der jaren kwam te staan op talloze juridische procedures en dito gevangenisstraffen. De Duitse kwakzalver – wiens doktersdiploma in 1986 werd ingetrokken – liet in verschillende landen een spoor van doden achter, als gevolg van zijn ridicule aanpak en adviezen. Hamer heeft in Duitsland en in Spanje (waar hij jaren heeft gewoond, op de vlucht) maanden vastgezeten. In Frankrijk was dat meer dan twee jaar omdat hij patiënten had behandeld zonder de daarvoor benodigde medische vergunning.

Illegale praktijken

In 2007 vluchtte hij naar Noorwegen om uit handen te blijven van de Duitse justitie, opnieuw vanwege illegale medische praktijken en een overlijden dat mogelijk te wijten zou zijn aan zijn advies chemokuren te mijden. Op de website Psiram, een soort Wikipedia dat ten strijde trekt tegen pseudowetenschap, staat een opsomming van de vele juridische zaken in verschillende landen die tegen Hamer zijn aangespannen, ook die van recente datum: zijn laatste verblijfsland in Noorwegen.

Ook zijn hang naar nazi-sentimenten en een ontkenning van de Holocaust werd hem niet in dank afgenomen, een hang die hij overigens ontkende. We lezen in een recente brief van Hamer op zijn website: “Ich bin der größte Wohltäter der Juden aller Zeiten. Durch meine Germanische Heilkunde haben 50 bis 100 Millionen Juden ihren Krebs überlebt.”  

Hamer lijkt in de loop der jaren geestelijk verder in war te zijn geraakt, op gekte af. Lees de brief die hij begin januari dit jaar schreef aan Donald Trump, de president van de VS. Daarin verhaalt hij dat de in 1994 overleden New Yorkse opperrabbijn Menachem Schneerson weliswaar zijn Germaanse Geneeskunde aanprees maar alleen voor joden, als enige kankerbehandeling; niet-joden mochten er niet mee worden behandeld, beweert Hamer in zijn brief. “Wat een massamoord betekent dit onder niet-joden omdat die nu moeten worden behandeld met dodelijke chemokuren.” 

Wereldwijd aanhangers 

De Germaanse Nieuwe Geneeskunde kent een grote schare van aanhangers, ook in Nederland. Er worden wereldwijd vele cursussen gegeven in de Hamer-onzin. In Nederland onder meer door Bert van Grondelle, ook klanktherapeut. Hij is sinds drie jaar gelovige in de Germaanse Geneeskunst. Van Grondelle houdt in Rotterdam seminars over “Een bio-logische benadering van symptomen. 180 graden omdenken bij ziektes”. In twaalf dagen legt hij de volledige basiskennis van de GNM (Germanischen Neuen Medizin) uit. Kosten € 659,00, excl. btw.  

In België zijn de cursussen zelfs tot de school doorgedrongen. De Provinciale Geneeskundige Commissie (PGC) in Antwerpen, het Vlaamse equivalent van de gezondheidsinspectie hier, diende half februari 2016 bij het parket van Turnhout een klacht in tegen De Levensschool omdat daar les werd gegeven in een “gevaarlijke en verderfelijke kankertherapie”. De Levensschool is een begrip in het Vlaamse alternatieve circuit. Het instituut biedt opleidingen aan tot gezondheidsconsulent (vier jaar) en tot voedingsconsulent (twee jaar). De klacht heeft succes gehad. Germaanse Geneeskunst staat niet meer op het rooster van de school voor 2017/2018.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 mei 2024

Germaanse geneeskunde-gelovigen Mies Kloos en Daniel Derweduwen houden kankerpatiënten weg van de reguliere geneeskunde, blijkt uit verborgen camera-opnames van Alberto Stegeman. De inspectie is aan zet.

artikelen - 11 oktober 2023

Er zijn aanwijzingen dat de Vlaamse Johan Denis en de Nederlandse Hellen van Rooijen, behandelaars in de Germaanse Geneeskunde, patiënten van een reguliere behandeling af kunnen houden en zijn daarom rijp voor een bezoek van de inspectie IGJ.

artikelen - 31 oktober 2022

Mies Kloos hield een kankerpatiënt af van chemokuren; er was volgens haar geen tumor, het lichaam kon genezing zelf aan. De patiënt is overleden.