UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 05 april 2006

Claims over diabetes op kaneelcapsules niet toegestaan

Een VtdK-lid-apotheker, wees ons op reclames over de werkzaamheid van kaneelcapsules. Hij meldde deze leugenachtige, medische claim onder andere bij de Keuringsraad Openbare Aanprijzing Geneesmiddelen/Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsartikelen (KOAG/KAG). Snel daarna verscheen onderstaand nieuwsbericht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Wij nemen dit bericht graag over op onze website omdat hierin de regelgeving over medische […]

Een VtdK-lid-apotheker, wees ons op reclames over de werkzaamheid van kaneelcapsules. Hij meldde deze leugenachtige, medische claim onder andere bij de Keuringsraad Openbare Aanprijzing Geneesmiddelen/Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsartikelen (KOAG/KAG). Snel daarna verscheen onderstaand nieuwsbericht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Wij nemen dit bericht graag over op onze website omdat hierin de regelgeving over medische claims zo duidelijk is geformuleerd, maar ook om te laten zien dat het de moeite waard is om dit soort zaken te rapporteren.

Claims over diabetes op kaneelcapsules niet toegestaan
13 maart 2006 – nieuwsbericht

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft geconstateerd dat er in toenemende mate kaneelcapsules te koop zijn met beweringen die een heilzame werking van kaneel bij diabetes suggereren. Voorbeelden hiervan zijn beweringen over de positieve invloed van kaneel op de bloedsuikerspiegel en over de geschiktheid van kaneelcapsules in een dieet voor diabetici. In tegenspraak met wat enkele importeurs en handelaren beweren, zijn dit medische claims. Medische claims betreffen beweringen over ‘het voorkomen, behandelen en genezen van ziekten’, of toespelingen daarop.
Volgens de Warenwet mogen op levensmiddelen in het algemeen en dus ook op voedingssupplementen zoals kaneelcapsules geen medische claims gebruikt worden. Het is ook niet toegestaan om medische claims in advertenties voor levensmiddelen te gebruiken. Dergelijke claims horen alleen thuis op medicijnen en dan alleen als er wetenschappelijk bewijs voor geleverd is. De wet staat niet toe dat kaneelcapsules (of enig ander levensmiddel) met zulke medische claims worden verkocht of in advertenties worden aangeprezen. De VWA treedt op als dergelijke claims bij deze producten worden gevonden.

Aanvulling 05 04 2006
Een van de betrokken leveranciers probeert door middel van een proces zijn gelijk te halen en heeft bereikt dat hij nog enkele weken ongestraft zijn product in de handel kan houden. Een andere leverancier echter heeft schielijk zijn product omgedoopt van Diabecinn tot Diebecinn, zodat in ieder geval in de productnaam de suggestie van werkzaamheid bij diabetes wordt vermeden. Wat de claims op dit “nieuwe” product zullen inhouden, is nog niet bekend. (Overigens wordt het middel op website www.suikerziek.nl nog steeds onder de oude naam en mét de verboden claim te koop aangeboden. Een derde leverancier heeft een op het oog kakelbonte verpakking op de markt gebracht waarbij claims zeer zorgvuldig worden vermeden. U ziet het: een echt modeartikel.

 

Aanvulling

Het Diabetesfonds meldde op 4 oktober 2007 dat onderzoek niet had aangetoond dat kaneelcapsules werken.

Aanvullingen oktober 2010
1. De melding van het Diabetesfonds is niet meer te vinden, wel is er nog een artikeltje van 9 november 2009 Verlaagt diabetes de bloedsuiker? dat we integraal citeren:

“Een paar jaar terug bleek uit een Pakistaans onderzoek dat kaneel een
bloedsuikerverlagend effect kan hebben. De proefpersonen slikten wel
vrij grote hoeveelheden, van 1 tot 5 gram: behoorlijke scheppen kaneel.
Er is nog geen bewijs dat kaneel in lagere hoeveelheden ook werkt. Of
over wat het doet op de lange termijn. In grote hoeveelheden is kaneel
giftig. Bovendien spreken de resultaten van verschillende studies
sindsdien elkaar tegen. De Voedsel en Waren Autoriteit heeft in 2006
verboden dat fabrikanten van kaneelcapsules gezondheidsclaims op de
verpakking zetten. Meer onderzoek moet worden afgewacht voordat er wat
zinnigs kan worden gezegd over de toepassing bij diabetes.”

De Pakistaanse studie dateert van 2003 en was slecht opgezet. Ze telde 60 personen verdeeld over vier groepen. Daarna zijn er zeker nog vier andere veel zorgvuldiger onderzoeken verricht (met samen meer dan 200 proefpersonen) waar niets uit kwam, althans geen werkzaamheid van kaneel. 

Zie ook de berichtgeving van BD Diabetes van maart 2006.

2. De website www.suikerziek.nl is niet meer te vinden, maar soortgelijke claims zijn op diverse websites te vinden, bijvoorbeeld die van de Vitaminstore (op nummer 2 als men googelt op diebacinn).

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 december 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Directeur CDC vindt dat misinformatie over vaccinatie grootste bedreiging volksgezondheid is / Tantrabehandeling valt onder prostitutie in Duitsland.

artikelen - 20 juni 2020

Na één e-mailtje verwijdert therapeut Hans van Dam op zijn website alle claims over de genezende werking bioresonantie.

tijdschrift - 14 december 2019

Is de leefstijlgeneeskunde serieus te nemen?