UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 juni 2020

Hans van Dam (Vlam Consult) bioresoneert ziektes de wereld uit

Na één e-mailtje verwijdert therapeut Hans van Dam op zijn website alle claims over de genezende werking bioresonantie.

Hans van Dam (Vlam Consult) bioresoneert ziektes de wereld uit

‘Error 404, Pagina niet gevonden. De pagina bestaat niet meer of is verplaatst’, is inmiddels de wanhopige schreeuw op vele pagina’s op de website van bioresonatietherapeut Hans van Dam, eigenaar van de naar eigen zeggen goedlopende praktijk Vlam Consult in Veenendaal.

De orthomoleculaire therapeut kan blijkbaar sinds begin juli zijn patiënten niet meer helpen bij chronische aandoeningen zoals kanker, dyslexie en spier- en gewrichtsklachten. Alle pagina’s op zijn website over zijn behandelkunde heeft hij verwijderd. De ziekten die hij kon ‘genezen’ staan nog steeds op het linkerdeel van zijn homepagina, maar een klik op een van deze aandoeningen levert de foutmelding 404 op. En dat een dag nadat hem per e-mail enkele kritische vragen waren gesteld over de onderbouwing achter zijn gezondheidsclaims.

De Mora Super is het bioresonantie-apparaat van Van Dam. Het zou volgens hem te vergelijken zijn met een fMRI-apparaat. Het staat vermeld op de website Rare Apparaten van de Vlaamse zusterorganisatie Skepp, met als samenvattende conclusie: ‘de gedane beweringen zijn onverenigbaar met wat natuur- en geneeskundig aantoonbaar is.’ 

Mora

Een Mora werkt als volgt. De patiënt moet een handelektrode vasthouden of een voet op een voetelektrode zetten, waarna het doormeten kan beginnen, overigens niet eerder dan na twee uur niet te hebben gegeten, is de aanbeveling. De ‘eigen frequenties’ van vele organen worden gemeten. ‘Afwijkingen’ geven aan of er iets aan de hand is. Meetwaarden worden in het apparaat opgeslagen.

Therapeut Van Dam stelt op basis van wat hij op het beeldscherm ziet zijn diagnose om vervolgens een behandelplan te maken. Het apparaat kan hij daarbij instellen op een specifiek therapieprogramma om vastgestelde ‘verstoringen in het lichaam te herstellen’, is zijn belofte. De patiënt krijgt ‘genezende, corrigerende’ frequenties binnen door het slikken van ‘ingestraalde’ suikerbolletjes.

Van Dam stelt op zijn website ter geruststelling dat patiënten uitsluitend met ‘hun eigen frequenties’ worden behandeld. Van Dam doet na elke behandeling een controlemeting om te kunnen zien of zijn behandeling effect heeft gehad. De bioresonantietherapeut stoeit al vele jaren met zijn Mora-apparaat. Zorgverzekeraars vergoeden meestal zijn behandeling, belooft hij op zijn website. Dankzij zijn MBOG-licentie (Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde).

In een e-mail legt Van Dam zijn aanpak uit: ‘Ik gebruik bioresonantie alleen als diagnostisch hulpmiddel, om te meten in welke organen, cel onderdelen en systemen er iets mis gaat. Dit kunt u vergelijken met een functionele MRI. Je zoekt naar verbanden bij een individu. Zulk onderzoek kan nieuwe inzichten opleveren over behandel routes of stoffen die mogelijk aangevuld moeten worden om tot verbetering van de patiënt te kunnen leiden.

Mineralen

Als uit bioresonantiemetingen blijkt dat bijvoorbeeld mineralen onvoldoende in een cel opgenomen worden en als deze mineralen essentieel zijn bij het binnen laten van glucose in de cel , mag je verwachten dat de werking van de cel verbetert als je de blokkade in het transport van die mineralen kunt verminderen. Zeker als je kunt meten met een functionele meting of de glucose in de cel toeneemt.’

De Veenendaalse therapeut beweerde tot voor kort op zijn webpagina met zijn bioresonantie-apparaat te kunnen meten welke belastende factoren zoals virussen, schimmels en parasieten een rol spelen bij de diabetes van de patiënt en dat hetzelfde wonderapparaat deze kan corrigeren. Bij patiënten met diabetes type 1 en met type 2: ‘Voor een beginnende diabetes kan dat betekenen dat je uiteindelijk je medicijnen niet meer nodig hebt of dat je het slikken ervan sterk kunt minderen’, claimde hij op zijn diabetespagina. Tot grote ergernis van artsen die ermee te maken kregen in hun behandelkamer. Zij maakten de Vereniging tegen de Kwakzalverij attent op de claims van Vlam Consult.

Het is niet alleen diabetes dat Van Dam niet meer kan genezen, ook de behandeling van andere aandoeningen lukt blijkbaar niet meer. Tot voor kort claimde hij met zijn bioresonantie-apparaat de ‘belasting in de kleine hersenen’ te kunnen aanpakken wat binnen enkele weken zou leiden tot een ‘verbetering bij dyslexie-patiënten’, beloofde Van Dam op zijn inmiddels verwijderde dyslexie-pagina.

Verwijderd

Van Dam heeft al zijn kwakzalverskunde van zijn Vlam Consult-website gehaald. Hij verwijderde – ‘na meer dan 25 jaar ervaring in de medische wereld’ – binnen een dag al zijn opgedane behandelkunde over diabetes, dyslexie, kanker en spier- en gewrichtsklachten, na basale vragen van de VtdK-webredactie over de wetenschappelijke onderbouwing.

Hij antwoordt desgevraagd per e-mail: ‘Na herlezing van de websiteteksten kan ik me voorstellen dat deze een verkeerde verwachting konden oproepen En daarom wil ik deze teksten herzien en heb ze offline gehaald. Ik begrijp uw vraag voor onderbouwing.’

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 februari 2024

In zijn volgestouwde praktijk behandelt therapeut Rogier Zwijsen patiënten met tientallen onzinnige bioresonantie-apparaten.

artikelen - 27 december 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Directeur CDC vindt dat misinformatie over vaccinatie grootste bedreiging volksgezondheid is / Tantrabehandeling valt onder prostitutie in Duitsland.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.