UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Ronald van den Berg en Broer Scholtens | Geplaatst: 27 februari 2024

Aanpak van eetstoornis door Isabelle Plasmeijer twijfelachtig

Isabelle Plasmeijer van ISA Power leidt coaches op voor hulp bij eetstoornissen. Kwakzalverij als Access Bars is een van haar hulpmiddelen.

Aanpak van eetstoornis door Isabelle Plasmeijer twijfelachtig

Foto: Het logo van Isa Power.

De homepage van de website van het bedrijf ISA Power begint met een  tegenstrijdige header: ‘Jij bent uniek’, om te vervolgen met: ‘Wat fijn dat je er bent, jij bent niet de enige die worstelt met eetproblematiek’. ISA Power richt zich op eetproblematiek. ‘Ook jij kan je eetstoornis overwinnen, herstellen van een eetstoornis is mogelijk’, belooft het bedrijf op zijn website. ‘We helpen jou en jouw familie. Met een holistische benadering kijken we verder dan de lichamelijke en mentale problemen. Onze ervaringsdeskundige coaches zijn het levende bewijs: zij hebben zelf hun eetstoornis overwonnen.’

Het secretariaat van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) werd attent gemaakt op het voor ons onbekende bedrijf ISA Power. Isa is de Arabisch-Islamitische naam voor Jezus, die in de Islam als belangrijke profeet wordt beschouwd. Hij verrichte wonderen. Jezus wordt niet bedoeld, de letters ISA vormen een eponiem, zij zijn een afkorting van de voornamen van Isabelle Alida Plasmeijer, de oprichter van ISA Power, tevens aanvoerder van tientallen door haar opgeleide discipelen verspreid over het land, het zogeheten ISA Power-team, gecertificeerd en wel.

Plasmeijer noemt zich schrijver, trainer en lifecoach. Zie haar Linkedin-pagina. Ze claimt expert te zijn in cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is het beste in handen bij psychotherapeuten en gezondheidspsychologen. Van een opleider en leidinggevende mag je zo’n erkend niveau verwachten. Plasmeijer is echter niet BIG-geregistreerd, is geen officieel erkend psychiater, psychotherapeut of klinisch psycholoog.

Expertises

Isabelle Plasmeijer claimt de volgende expertises te hebben:

– Anorexia en Boulimia, Eetbuien, NAO (eetstoornis Niet Anders Omschreven) en andere eetstoornissen.

– Traumaverwerking, PTSS, familieopstellingen. Commentaar: Familieopstellingen zijn een behandelvorm waarvan het succes nooit is bewezen.

– Meditatie/visualisatie & Hypnose. Zie verderop ‘haar opleidingen’

– Emotieregulatie & Mindfulness. Emotieregulatie is geen bewezen therapievorm. Over mindfulness zijn veel artikelen op deze website te vinden.

Haar deskundigheden heeft ze ook overgedragen aan de door haar opgeleide ‘certified coaches’ waarmee je via haar website een afspraak kunnen maken. De vraag rijst wie er gaat over toewijzing van de clientèle aan een van de Powerteam-leden, en of die daarvoor een percentage van hun honorarium moeten afstaan.

Scholingen in onbewezen behandelvormen

Plasmeijers opleidingen vallen grotendeels in de categorie kwakzalverij. Ze heeft flink haar best gedaan om haar eigen genezen eetstoornis met trainingen en cursussen tot een verantwoord verdienmodel om te bouwen. Zo heeft ze zich geschoold in:

EMDR traumatherapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Oogbewegingen zijn de gemakkelijkste en meest luie therapievorm waarin je kan worden opgeleid. Een academische opleiding of hbo-opleiding is niet nodig. Het effect werd lang als zeer dubieus beschouwd maar tegenwoordig wordt met wetenschappelijk onderzoek succes geclaimd. De grondigheid van de opleiding laat te wensen over. Aan de vooropleiding worden weinig eisen gesteld. Je krijgt je diploma al na een driedaagse opleiding.

– Access Bars van Access Consciousness. Dit is volstrekte kwakzalverij, we schreven er in ons tijdschrift en op de website over.

– Hartcoherentie en HRV-biofeedback coach – Hartfocus. Bestuurslid Michiel Hengeveld noemde deze therapie al in een artikel in 2013 kwakzalverij.

– Hypnotherapie & regressie (ze kreeg cursus van de Amerikaanse hypnotiseur Joseph Scorselo).  Hypnose heeft tegenwoordig bij de behandeling van kinderen met buikpijn enige officiële erkenning gekregen, maar regressietherapie blijft een onbewezen behandelvorm.

– Brandson Bays – The Journey. Volstrekte kwakzalverij. De Amerikaanse Brandson Bays claimt spontaan genezen te zijn van baarmoederkanker. Er bestaat echter geen baarmoederkanker die spontaan kan genezen. Er is slechts één soort zwelling (medische term: tumor) van de baarmoeder die na enkele weken, soms maanden spontaan kan genezen, te weten: schijnzwangerschap. Bij Brandson Bays (beschreven in haar boek The Journey) gaat het dus om verdwijning van schijnzwangerschap. Schijnzwangerschap is meestal geassocieerd met onaangename of verboden seks en is omgeven met schaamte. Dus zwijgen de meeste vrouwen en meisjes die dat overkomt. Sommigen verzinnen een verhaal. The Journey is verzonnen door de Brandson Bays die het verdwijnen van de zwelling van haar baarmoeder verkoopt als genezing van baarmoederkanker en een verdienmodel heeft gevonden door haar “genezing van kanker” een helende reis te noemen. Bays geeft lezingen en workshops.

– Cursus PMA (Progressive Mental Alignment) PMA Institute. Onbewezen behandelvorm.

– Cursus NLP & NAC (Neuro Associative Conditioning) Health Balance Group. Een onbewezen behandelvorm.

– Cursus Life Design Academy Coach. Onbewezen behandelvorm.

– Cursus bij de Tony Robbins Master University. Master-Universiteit? Een universiteit waar je een Mastersgraad kunt halen? Neen, geenszins. Het is een vierdaags programma van een oplichter.

– Plasmeijer afficheert zich als senior Leader Tony Robbins team. Ook weer flauwekul: een aanduiding die je blijkbaar kunt gebruiken als je extra lessen van de ‘Master-Universiteit’ hebt gevolgd.

– Cursus ACC Academy for Counselling and Coaching. Opleiding in gesprekstechnieken. Evt. uitgesmeerd over meerdere jaren. Zie Google. Niet gericht op therapie, wel op begeleiding.

– Register Jeugd- en gezinsprofessional. Daar is niet veel meer voor nodig dan een erkenning van de SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd). Met een dergelijke stapeling van opleidingen kun je gemakkelijk in het register worden opgenomen ook al zijn het opleidingen in niet-bewezen behandelvormen. Voor wat het waard is: ze claimt SKJ-registratie.

De verzekeraar betaald

Plasmeier heeft een AGB-code  waardoor ze door zorgverzekeraars kan worden betaald uit eventuele  aanvullende verzekeringen. Voor een AGB-code is slechts een registratie in een zogenoemde professionele vereniging nodig. En dat is dit geval de eerder genoemde SKJ. Aan patiënten die bij Plasmeijer of haar coaches om hulp vragen en de kosten daarvoor niet vergoed krijgen uit een aanvullend pakket adviseert ze op haar website de PGB-route (persoonsgebonden budget) via de gemeente te nemen/proberen. 

Isabelle Plasmeijer heeft geleden aan een eetstoornis en is dus ‘ervaringsdeskundige’. Het is de vraag of eigen ervaring bijdraagt aan deskundigheid als therapeut of dat dit juist blinde vlekken met zich meebrengt. Die vraag rijst te meer als men poogt haar ‘Powerteam’ – de door haar opgeleide coaches – in te schatten op deskundigheid. De enige eis die daar gesteld lijkt te worden is vrouw zijn en ervaringsdeskundige. Uit een snelle blik in de lijst coaches blijkt dat ze allemaal niet BIG-geregistreerd zijn. Niet onvermeld mag blijven dat een door Plasmeijer afgegeven certificaat al te halen is door een driedaagse workshop à raison van 600 euro te volgen.

Ronald van den Berg en Broer Scholtens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 april 2024

Mike Verest is een van die leefstijlcoaches met veel volgers die wetenschap aan zijn laars lapt en via sociale media onzin de wereld in slingert.

artikelen - 25 maart 2024

EMDR- en hypnose-therapeute Mariska Bruinenberg heeft geen psycho-diploma, maar behandelt wel complexe aandoeningen als PTSS, relatieproblemen, seksueel misbruik en tinnitus. Ook bij kinderen.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.