UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 13 maart 2013

Kwakzalvende psychiaters krijgen naam

Opmerkelijke praktijken van allerlei psychosociale hulpverleners met alternatieve, onbewezen methodes.

Een voorbeeld is te lezen is zijn artikel over lichttherapie. De laatste bijdrage in deze reeks, in het maartnummer van MGv, is van de hand van Michiel Hengeveld, ook bestuurslid van de vereniging.

Het artikel is hiernaast als pdf-file bijgevoegd, met toestemming van de MGv-redactie.

Hengeveld beschrijft in zijn stuk enkele collega-psychiaters die publiekelijk verkondigden dat ze zich met kwakzalverij bezig houden. Ze zijn een schande voor ‘ons vak’, betoogt hij in zijn artikel. Hij pleit daarin voor een aanscherping van de beroepscode van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) zodat deze ‘alternatieve’ psychiaters de beroepsgroep niet langer in diskrediet kunnen brengen.

Hengeveld noemt in zijn artikel geen namen; hij laat het bij een omschrijving van hun ideeën en alternatieve handelingen. Het is een taak van de Vereniging tegen de Kwakzalverij namen te noemen. Ze staan hieronder in volgorde van opkomst in het artikel.

  1. Maarten van Rossum uit Culemborg, met interesse in theosofie en advaïta vedanta.
  2. Margreet Slee-Verhulst uit Helvoirt met hang naar curieuze technieken als reïncarnatietherapie en voetzoolreflextherapie.
  3. Gradus van Florenstein uit Gieten beoefent spirituele psychotherapie.
  4. Jos Stor-Reuling uit Klarenbeek (bij Apeldoorn) die les geeft in hartcoherentie.
  5. Andries (K.A.) Keizer met een praktijk in Zaandam. Hij is als homeopaat een bekende (1,2) van de vereniging.
  6. S.W. Hofman uit Gouda die acupunctuur gebruikt voor behandeling en diagnose in de psychiatrie.

Er zijn meer alternatief werkende psychiaters:

  1. Rogier Hoenders, die werkt bij de GGZ Lentis in Groningen en die in 2012 werd genomineerd voor de Meester Kackadorisprijs van de Vereniging tegen Kwakzalverij
  2. J.B. Mallens (homeopaat)
  3. H.J.M.Z.A. Moeniralam; hij noemt zich arts voor manuele therapie en acupunctuur
  4. A.J. van Oosten heeft de praktijk Van Oosten Integrale Geneeskunde

Op www.hartfocus.nl zijn de volgende psychiaters te vinden: Louisa Roosch, Clementa Veldman, Saskia Minderman, Maarten van Rossum en Linda Camps. Zij geven aan dat ze alternatieve methoden gebruiken.

Op de website www.sennederland.nl (Spiritual Emergence Network) staan enkele psychiaters: Jos Butenaerts (een toepasselijke naam) en Cobie Oliehoek. Beide zijn lid van de Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie. Verder zijn er nog de kinder- en jeugdpsychiaters Odette de Theije en Roman Nielen.

Van die vereniging zijn nog enkele andere psychiaters lid: Mw. L. Camps, Jean-Marie Decuypere, mw. H. Engelen, Gradus van Florenstein, Andries Keizer, mw. I. Linthorst, Ed Logher, R. Nielen, mw. Louisa Roosch, Maarten van Rossum, Margreet Slee-Verhulst en Jos Stor-Reuling.

 

Naschrift 11 januari 2015

Mevrouw  Linda Camps heeft, blijkt uit haar Linkedin-pagina, in 2013 haar lidmaatschap van de Vereniging voor Transpersoonlijke Psychiatrie opgezegd.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

behandelwijzen - 03 oktober 2012

In 2012 en 2013 verscheen er in het MGV van de hand van ons bestuurslid Ronald van den Berg een kritische rubriek "Opmerkelijke Praktijken", over behandelwijzen voor mensen met psychische problemen en symptomen. Uitgever Boom van MGV stelde ons de PDF-bestanden van die artikelen ter beschikking.