UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek

Jubileum SKEPP

In 1990 werd de Studiekring voor Kritische Evaluatie van
Pseudo-wetenschap en het Paranormale, (SKEPP) opgericht, een
Nederlandstalige Belgische vereniging met dezelfde doelstellingen als
het meer Franstalige Comité Para, dat de oudste (1949) vereniging is op
dit gebied. Anders dan de VtdK bestrijken deze en analoge organisaties
het hele terrein van pseudowetenschap en het paranormale, dus niet
alleen kwakzalverij, maar ook religieuze wonderen, ufo’s, creationisme,
pseudogeschiedenis, perpetua mobilia enzovoorts. SKEPP heette
oorspronkelijk ook de Interuniversitaire Skeptische Werkgroep en deze
kwam voort uit de Werkgroep Prometheus van de Vereniging voor
Sterrenkunde. Van meet af was SKEPP dus geworteld in het Vlaamse
academische leven. In augustus 1990 organiseerde SKEPP al een Europese
Skeptische Conferentie.

Een eenvoudige rekensom leert dat SKEPP nu twintig jaar bestaat. Het blad van SKEPP (Wonder en is gheen wonder, genoemd naar het devies van het beroemde klootkransbewijs van de Brugse ingenieur Simon Stevin) wordt met elke aflevering leuker en mooier, en SKEPP organiseert ook regelmatig lezingen en conferenties en kent jaarlijks een prijs en een antiprijs toe. De website van SKEPP heeft een levendige discussierubriek, en elders op die site staat ook de wonderbaarlijke virtuele verzameling rare apparaten die bijeen is gebracht door een van de VtdK-leden die ook actief in SKEPP is. Emeritus hoogleraar huisartsengeneeskunde Wim Betz voert de club aan.

De viering van het vierde lustrum vindt op zaterdagmiddag 5 juni plaats in Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis, van half drie tot zeven. Er is een reeks boeiende voordrachten, creatief aan elkaar gepraat door mentalist Gili. Van nonsens in het dagelijks leven tot onzin in de academische wereld, van ‘alternatieve geneeskunsten’ tot psychopathologie en vreemde waarnemingen … is er in twintig jaar wat veranderd en heeft SKEPP daar wat aan bijgedragen?

Over deze onderwerpen en meer spreken SKEPP-boegbeelden Tim Trachet, Geerdt Magiels, Etienne Vermeersch, Griet Vandermassen en Wim Betz (foto). En als gastspreker verwelkomt SKEPP de voorzitter van onze Britse zusterorganisatie ASKE, Michael Heap!

Om een idee te krijgen van het aantal bezoekers, zodat iedereen een stoel heeft en een drankje op de receptie, gelieve men zich aan te melden op de website van SKEPP. Daar staan ook programmatijden, prijs (een habbekrats) en dergelijke. Het definitieve programma verschijnt daar ook binnenkort.

 

 

Interessante artikelen

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 28 oktober 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Kankerpatiënten lopen met alternatieve behandelingen verhoogde kans op overlijden.

artikelen - 31 juli 2020

Het Vlaamse Skepp heeft deze week haar prijzen uitgereikt aan twee kritische journalisten en aan twee kwakzalvende hogescholen.