UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 30 april 2015

Zustervereniging Skepp prijst Belgische minister De Block

Zustervereniging Skepp heeft de Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block De Zesde Vijs 2014 toegekend vanwege haar kritische houding over alternatieve geneeswijzen. De minister kreeg de prijs vrijdag 24 april uitgereikt.

Zustervereniging Skepp prijst Belgische minister De Block

De Zesde Vijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die “zich het voorbije jaar verdienstelijk heeft gemaakt in het verspreiden van objectieve kennis in zake pseudowetenschap en het paranormale”. De prijs is vergelijkbaar met de Gebroeders Bruinsma-penning van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) (niet-jaarlijks).

De Block, die voordat ze in de politiek terecht kwam 25 jaar een huisartsenpraktijk heeft gehad in Brussel, is een voorstander van evidence based medicine. Ze gaf vorig jaar in een interview aan De Standaard. 

Enkele citaten daaruit:

“Als huisarts ging ik ervan uit dat elke behandeling ‘evidence based’ moest zijn, als minister wil ik dat elke beleidsmaatregel op ‘evidence’ – op wetenschap en op bewijzen – stoelt. Als alternatieve behandelingen op wetenschappelijke bewijzen berusten, ben ik de eerste om ze te erkennen en ze zelfs terug te betalen. Als die evidentie en die wetenschappelijkheid ontbreekt, natuurlijk niet.”

Belgische verzekeraars vergoeden veel alternatieve behandelingen, vaak uit (verplichte) aanvullende pakketten. Het Belgische Federaal Kenniscentrum Gezondheidszorg heeft de afgelopen jaren op verzoek van de vorige minister Laurette Onkelinx een lijst opgesteld welke behandelingen in het alternatieve circuit van homeopathie, acupunctuur, osteopathie tot chiropraxie bewezen zijn. Het lijstje is erg kort: slechts van enkele behandelingen van nekpijn en lage rugpijn door osteopaten en chiropractors is volgens het Kenniscentrum de werkzaamheid bewezen.
Maggie De Block in het interview: ‘Van de andere behandelingen zegt het Kenniscentrum dat ze in het beste geval vergelijkbaar zijn met een warm bad. Het doet deugd, dat wel. Maar dat is het ook. Moet ik een warm bad ook terugbetalen?’

Maar dat is tegen de wet Colla van 1999 die zegt dat de regering deze vier behandelwijzen moet erkennen?, vraagt de interviewer.

Maggie De Block antwoordt: ‘Ik hou vast aan wat wetenschappelijk bewezen is. Misschien moet de wet worden veranderd. Ik ga praten met de auteur ervan, Marcel Colla.’ Politicus Colla, lid van de Belgische Socialistische Partij (SP), is gepensioneerd. Hij was ten tijde van de wetgeving ook minister van Volksgezondheid.

Met nieuwe minister De Block is de Belgische gezondheidssector, tot genoegdoening van vele artsen daar, in een minder alternatief tijdperk terecht gekomen. De vorige minister van gezondheid, Onkelinx, was een fervent gelover in alternatieve behandelingen. De Block is meer van het type Edith Schippers, de Nederlandse gezondheidsminister die zich ook met enige regelmaat kritisch uit laat over alternatieve behandelingen zonder wetenschappelijke onderbouwing. 

Het Belgische Skepp reikte vrijdag 24 april ook de Skeptische Put uit; dit jaar ging deze prijs naar Jan Allein en zijn werkgeroep “Beperk de Straling”. De prijs, bedoeld voor mensen die zich uitzonderlijk onkritisch opstellen, is vergelijkbaar met de Meester Kackadoris-prijs van de VdtK.

De werkgroep voert acties tegen de uitbreiding van wifi en van andere vormen van draadloze communicatie. Allein en zijn werkgroep gebruiken daarvoor onjuiste en misleidende informatie. Dit zorgt voor onnodige paniek, oordeelt Skepp. Voorzitter van de werkgroep, Jan Allein heeft de Skepp-prijs niet in ontvangst genomen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 september 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Alternatieven zouden niet meer mogen opereren in India’ / Koning Charles III is lang een promotor van alternatieve behandelingen geweest.

artikelen - 28 oktober 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Kankerpatiënten lopen met alternatieve behandelingen verhoogde kans op overlijden.

artikelen - 31 juli 2020

Het Vlaamse Skepp heeft deze week haar prijzen uitgereikt aan twee kritische journalisten en aan twee kwakzalvende hogescholen.