UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 26 mei 2016

Yvette van Boven deelt weer kankerkadootje uit

Kanker waarschuwt voor onbewuste lichaamstress, en is dus eenvoudig te voorkomen en te genezen, meent warhoofd Yvette van Boven.

Yvette van Boven deelt weer kankerkadootje uit

Yvette van Boven heeft weer toegeslagen. In een stuk, dat eind april op de website Jack&Juul werd gezet, schrijft Van Boven dat de oorzaak van kanker soms een “emotionele en energetische oorzaak heeft.” Voor Van Boven, niet te verwarren met de steeds bekender wordende receptenschrijver met dezelfde voor- en achternaam, is kanker een cadeau, meldt ze. De ziekte is een waarschuwing voor “onbewuste” lichaamsstress.

Het dwaallicht Van Boven schrijft hierover: “Veel kinderen worden zo opgevoed dat ze in hun volwassen leven pleasers worden. Kinderen die opgroeien met zo’n gevoel “ik ben niet goed genoeg” zijn erg vatbaar om op jonge leeftijd kanker te krijgen omdat ze zichzelf steeds afwijzen”, zo heeft Van Boven bij elkaar gefantaseerd toen ze na haar diagnose baarmoederhalskanker “honderden boeken” ging lezen.

Het is niet voor de eerste keer dat Van Boven deze onzin debiteert. In 2007 verscheen haar boek met de titel “Kanker is een cadeau”, een eigen uitgave die een tijdje via bol.com te koop is geweest. Het boek is daar echter niet meer te krijgen. “Onze excuses, het product is niet (meer) leverbaar”, meldt de website BOL.com. Van Boven geeft het boek nu opnieuw zelf uit, dit keer in het Engels. “Cancer is a gift”, heet het boek.

Enkele zinnen uit haar boek: “Het blijkt dus dat je niet dood kunt gaan aan kanker. Kanker is een gevolg ergens van. Je kunt alleen doodgaan aan de oorzaak van jouw kanker. Kanker is dus niet iets wat je overkomt; waar je zelf niks aan kunt doen. Het is omkeerbaar en er is heel veel wat je zelf kunt doen om kanker te voorkomen en om er van te genezen. Omdat bijna niemand dit weet, heb ik het boek ‘Kanker is een kado – Saboteer jij je genezing zonder dat jij je daar bewust van bent?’ geschreven. Daarin beschrijf ik mijn eigen ervaringen aan de hand van dagboekfragmenten en wat ik geleerd heb van anderen.”

In 2012 ontketende Van Bovens kankeridioterie een kritisch artikel op de website Kloptdatwel. In hetzelfde jaar beet ook publiciste Karin Spaink, zelf borstkankerpatiënte, van zich af, geïnspireerd door de onzinnige teksten van Van Boven. Spaink schrijft: “Is het een geschenk wanneer een vader zijn 19-jarige zoon verliest, wanneer een moeder haar jonge kinderen als halve wezen moet achterlaten?” 

De tijden zijn veranderd, Van Boven in al die jaren blijkbaar niet. Dit keer barstte twitter uit haar voegen toen er een artikel van Van Boven op de website Jack&Juul werd gezet. “Zulk stupide gelul heb ik nog nooit eerder gelezen! Echt heel erg”, schrijft een arts-twitteraar. “Niet alleen stupide maar ook gevaarlijk, dit soort geschriften zou verboden moeten worden, zij brengen in beginsel levens in gevaar!!”, antwoordt een ander. “Wat een walgelijk artikel”, vat een andere twitteraar samen. “Misschien kan de hoofdredacteur @fluisterhuis uitleggen waarom zulks op haar site staat”, vraagt een andere twitteraar zich af.

Loes Ruesink-Meijer (@fluisterhuis) in het Gelderse Loenen is de hoofdredacteur/beheerder van die fluisterhuis-website. Ruesink is moeder met een “zesde zintuig en een derde oog dat wagenwijd open staat.” Van deze kinderfluisteraar, die ook de weg kwijt is, is echter niets te verwachten. Ruesink, die werkt volgens principes van “de regressie- en reïncarnatietherapie, kinderluisteren en medicijnwiel-numerologie (iets vaags met Indianen en astrologie, red.)”, antwoordt tot twee maal toe niet op vragen die haar zijn gesteld. Ze heeft het vermoedelijk te druk met het beheren van nog drie andere websites: Vrouw en Passie, Energiek door Ouderschap en Fluisterhuis.

En dus kan Van Boven kritiekloos haar onzintheorie over kanker via de fluisteraarswebsite de wereld inslingeren. De tientallen reacties op twitter op haar artikel doen haar niets. Van Boven, om commentaar gevraagd, schrijft in een e-mail: “Mijn artikel heeft inderdaad heel wat heftige reacties teweeg gebracht, wat ik heel goed kan begrijpen. Het is ook een heel heftig onderwerp. Het is mijn opinie, die ik zo goed mogelijk heb proberen te onderbouwen.”

Waarna ze er nog een paar krasse zinnen aan toevoegt: “Het artikel gaat ook niet specifiek over kleine kinderen. Meestal ontstaat de oorzaak van kanker al in de vroege kinderjaren, maar uit het zich pas jaren later, vooral bij kinderen die later people pleasers zijn geworden.”

Onder aan haar email voegt ze een lijst met literatuurreferenties toe waaruit het (wetenschappelijk) bewijs zou blijken voor haar onzinverhalen. De verwijzingen in de lijst hebben echter of niets met het onderwerp van doen, worden fout geïnterpreteerd of zijn geschreven door andere (internationale) warhoofden/kwakzalvers zoals de Amerikaans/Turkse arts dr. Mehmet Oz, de Duitse arts Ryke Geerd Hamer en de Amerikaanse healing-arts Carl Simonton.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 augustus 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse Antivax-beweging van Robert Kennedy Jr. van Facebook verwijderd / Amazon krijgt waarschuwing van Amerikaanse FDA vanwege verkoop ongeregistreerde middelen.

artikelen - 15 december 2021

Er zijn kwakzalvers die suikerkorrels voorschrijven omdat ze denken dat corona-vaccins schadelijk zijn. Roel Nuijt is er een van.

artikelen - 27 juni 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Britse homeopaten verliezen rechtszaak tegen NHS / Amerikaanse Televisiedokter Oz promoot astrologie.