Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: de Webredactie | Geplaatst: 26 augustus 2022

Amerikaanse Antivax-beweging van Robert Kennedy Jr. van Facebook verwijderd

Buitenlandrubriek met o.a.: Amerikaanse Antivax-beweging van Robert Kennedy Jr. van Facebook verwijderd / Amazon krijgt waarschuwing van Amerikaanse FDA vanwege verkoop ongeregistreerde middelen.

Amerikaanse Antivax-beweging van Robert Kennedy Jr. van Facebook verwijderd

Foto: Robert Kennedy Jr. Bron: Pixabay

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Amerikaanse Antivax-beweging van Robert Kennedy Jr. van Facebook verwijderd / Amazon krijgt waarschuwing van Amerikaanse FDA vanwege verkoop ongeregistreerde middelen / De semantische keuzes van kwakzalvers / Amerikaanse televisiedokter Oz in opspraak wegens promotie van bedrijven waar hij een belang in had. Reclame voor Colloïdaal Zilver niet volgens richtlijnen in Finland.

Verenigde Staten: Antivax-beweging van Robert Kennedy Jr. van Facebook verwijderd

De antivax-beweging Children’s Health Defence (CHD) van Robert Kennedy Jr. is van Facebook en Instagram verwijderd. De sociale media-platformen vinden dat het CHD de regels rond het verspreiden van misinformatie over Covid-19 voortdurend overtreedt.
Lees meer bij AP.

Verenigde Staten: Amazon krijgt waarschuwing van FDA vanwege verkoop ongeregistreerde middelen

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft drie bedrijven gewaarschuwd wegens de verkoop van ongereguleerde middelen om moedervlekken en huidaandoeningen te verwijderen. Het gaat om Amazon, Ariella Naturals en Justified Laboratories.
Lees de waarschuwingsbrief hier.

Mondiaal: De semantische keuzes van kwakzalvers

Kwakzalvers gebruiken bepaalde woorden om het idee de wereld in te helpen dat hun behandelingen zinnig zijn. De semantiek wordt ingezet ter promotie van wat ze in de aanbieding hebben. Veelgebruikt zijn ‘alternatieve geneeskunde’, ‘complementaire geneeskunde’, ‘holistische geneeskunde’ en ‘natuurlijke geneeskunde’.
Lees meer bij Quackwatch.

Verenigde Staten: Dr. Oz in opspraak wegens promotie van bedrijven waar hij een belang in had

Dr. Mehmet Oz, bekend van zijn televisieprogramma waarin hij medische adviezen geeft, is in opspraak geraakt omdat hij reclame heeft gemaakt voor middelen van bedrijven waar hij een belang in had. Het gaat onder meer om immuun boosters van Walmart. Dr. Oz probeert inmiddels voor de Republikeinen in het Senaat te komen.
Lees meer bij The Daily Beast.

Finland: Reclame voor Colloïdaal Zilver niet volgens richtlijnen

Colloïdaal zilver is een product dat veel wordt aangeraden tegen allerlei kwalen, ondanks dat de werking niet is bewezen en mensen er zelfs blauw van uit kunnen slaan. Uit onderzoek in Finland blijkt dat degenen die Colloïdaal zilver aanbieden, dat vaak niet in overeenstemming met de Finse wet doen. De onderzoekers stellen dat het gebruik van het product gevaarlijk kan zijn en dat er dus strenger op de promotie en verkoop gehandhaafd moet worden.
Lees meer bij Science Direct.

Oostenrijk: Oproep aan Artsengenootschap pseudo-geneeskunde af te zweren

Het Initiative für Wissenschaftliche Medizin, een vereniging die zich inzet voor de wetenschappelijke onderbouwing van geneeskundige behandelingen, heeft de voorzitter van de Österreichischen Ärztekammer opgeroepen om de goedkeuring die dat genootschap aan alternatieve geneeskunde geeft, te stoppen. Men wijst er op dat de Duitse Artsenkamer deze stap al heeft gezet en dringt er met name op aan om de accreditatie van cursussen in ‘pseudogeneeskunde’ te staken. Ook keert het Initiatief zich tegen de stelling dat het alleen aan artsen zou moeten worden voorbehouden om alternatieve behandelmethoden toe te passen. Na Duitsland en Zwitserland staat Oostenrijk op de derde plaats in Europa als grootgebruikers van pseudogeneeskunde.
Lees de brief hier.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.

artikelen - 25 juni 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Desinformatie zorgt voor minder gevaccineerde kinderen in Australië / Meer dan 10 miljoen Canadezen gebruikten homeopathie in 2022.

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.