UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 20 september 2013

Wichelroedeloper ontstraalt scholen in Vechtdal

Het is slecht gesteld in de regio Ommen, er zit veel straling in de grond omdat het vroeger veen is geweest. Die straling wil `gewoon de grond uit´, zegt zelfbenoemd stralingsexpert Henri Berends, elektriciën, loodgieter en van alles-en-nog-wat, zoals hij het zelf omschrijft.

Wichelroedeloper ontstraalt scholen in Vechtdal

Berends haalde begin september de landelijke pers omdat hij, wichelroedeloper van beroep, de Heilig Hart van Jezus-school in zijn woonplaats Lemelerveld, op verzoek van de schoolleiding, had ´ontstraald´. Met succes. `Weg hoofdpijn, de kinderen hebben sindsdien minder vaak last van hoofdpijn´, ontdekte schoolhoofd Mariëtte Eilert.

Berends runt het eenmansbedrijfje Magistraal. Hij doet installaties en stralingsneutralisaties, staat op de buitenkant van zijn werkbusje geschilderd. De lokale omroep Ommen Leeft heeft een hilarisch filmpje gemaakt over mans werk en kunde, die hij heeft overgeërfd van zijn vader. De straling die digitale schoolborden, tl-buizen en draadloze elektronica als telefoons de wereld in sturen, veroorzaken chronische klachten als migraine en hoofdpijn, zo had hij ook zelf ervaren. Berends, fervent aanhanger van led-verlichting, zoekt ongezonde stralingsvelden op met wichelroeden, rechthoekige draden die veel lijken op het staaldraad dat wordt gebruikt voor het wapenen van beton. Vervolgens, meldt hij, neutraliseert hij die straling met een dunne afdekplaat lood of koper. Elektrosmog is hoogfrequente straling die allerlei apparaten als routers en mobiele telefoons in huis uitzenden. Allerlei ongezonde effecten die er aan worden toegeschreven, zijn echter nog nooit aangetoond.

Begin 2013 zag Berends het licht. Toen hij tijdens de officiële opening van de verbouwde openbare OBS Heideveld-school, waar hij zelf ooit kennis vergaarde, bijna flauwviel van de enorme hoeveelheid elektrosmog die er hing, ondernam hij actie, lezen we in een interview met het lokale blad Vechtdal Centraal. Hij neutraliseerde de school. 

Afgelopen zomer ging hij ook aan de gang in de katholieke Heilig Hart van Jezus-school in het dorp. Ook daar hadden leerlingen en leerkrachten structureel last van hoofdpijn. `We zijn geen zwevers maar dit is preventief`, legt directrice Eilert uit aan The Post Online, een website die kwaliteitsjournalistiek nastreeft. `Er zijn hier veel hoog-sensitieve kinderen met spanningen, kinderen die last hebben van dolende zielen. We hebben natuurlijk remedial teaching maar staan ook open voor het alternatieve circuit.´ Eilert reageert niet meer op vragen van de pers en reageert niet op vragen van de Vereniging tegen de Kwakzalverij over haar rare capriolen.

Het was afgelopen zomer niet de eerste keer dat Berends de school `schoonmaakte´. De afgelopen jaren is hij er vaker langs geweest om `apparaatjes´ te plaatsen voor ontstraling van de school. Vermoedelijk van het zelfde niveau als de apparaatjes die de Triodos-bank plaatste in haar kantoorgebouwen in Zeist en die, zo ontdekte TNO, door het Duitse kwakzalverbedrijf Memon waren gevuld met zand. Een voorbeeld uit het verleden is de SAR SHIELD die straling van mobiele telefoons zou moeten tegenhouden.

En dus is het hoog tijd voor de inspectie om de schoolleiding in Lemelerveld te onderwerpen aan een scherp kruisverhoor. Dan kan die meteen controleren of er iets is gedaan met de adviezen uit zijn vernietigende inspectierapport (zoeken naar basisonderwijs in Lemelerveld) van drie jaar geleden. In 2010 oordeelde die slecht over de Heilig Hart-school. De kinderen leerden er te weinig en de kwaliteitszorg was er onvoldoende. De school scoorde op dit punt een dikke 2.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?

artikelen - 27 december 2017

Buitenlandrubriek met o.a.: FDA gaat streng optreden tegen ‘schadelijke’ homeopathie / Britse Waterbedrijven gebruiken wichelroedes

artikelen - 24 januari 2013

Angst is een slechte raadgever. Kwakzalvers maken hier met enige graagte gebruik van om rare, onbewezen theorietjes en apparaten de wereld in te slingeren en zo geld te verdienen.