Door: de Webredactie | Geplaatst: 27 december 2017

Amerikaanse FDA gaat streng optreden tegen homeopathie

Buitenlandrubriek met o.a.: FDA gaat streng optreden tegen ‘schadelijke’ homeopathie / Britse Waterbedrijven gebruiken wichelroedes

Amerikaanse FDA gaat streng optreden tegen homeopathie

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland. In deze aflevering: Amerikaanse FDA gaat streng optreden tegen homeopathie / Britse Waterbedrijven maken nog altijd gebruik van wichelroedes / Australische vaccinatie-scepticus probeert geld in te zamelen / Canadese gezondheidsraad waarschuwt voor manipulatie van de nek door chiropractors.

Verenigde Staten: FDA gaat streng optreden tegen homeopathie

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft bekend gemaakt dat ze nieuwe richtlijnen heeft opgesteld voor homeopathische middelen. Dat betekent dat homeopathische middelen die worden voorgeschreven voor ernstige aandoeningen, het moeilijk zullen gaan krijgen. In situaties waarin homeopathische producten worden toegediend waardoor échte hulp uitblijft, wordt het eerst en het hardst opgetreden. Dat geldt minder voor situaties waarin die producten geen kwaad kunnen. Lees meer bij Modern Medicine

Groot-Brittannië: Waterbedrijven maken nog altijd gebruik van wichelroedes

Tien van de twaalf Britse waterbedrijven huren kwakzalvers in die met een wichelroedetechniek op zoek gaan naar lekkende waterleidingen. De werknemers van de bedrijven zeggen dat de wichelroedes (twee ijzeren staafjes) elkaar kruisen als ze boven een plek staan met water in de grond. Op Twitter heeft een van de bedrijven in een reactie gezegd dat oude technieken soms net zo goed als nieuwe zijn en dat ze ook drones en satellieten gebruiken. Lees meer in The Guardian

Australië: Vaccinatie-scepticus probeert geld in te zamelen

Meryl Dorey is een bekende Australische vaccinatie-scepticus. Ze probeert nu via een donatie-website geld binnen te halen om haar droom om mensen beter te informeren over vaccinaties waar te maken. Haar doel is vijfduizend Australische dollar per maand op te halen, maar bij tweeduizend dollar gaat ze al ‘gratis’ ‘webinars’ geven waarin ze iedereen die geïnteresseerd is kan bijpraten over de laatste ontwikkelingen rond vaccinaties. Dorey heeft eerder donaties geprobeerd te verkrijgen. Op dit moment loopt er een onderzoek naar of ze dat ook legaal heeft gedaan. Lees meer bij Skeptics.

Canada: Gezondheidsraad waarschuwt voor manipulatie van de nek door chiropractors

Uit onderzoek van de Health Professions Advisory Council blijkt dat de manipulatie (behandeling) van de nek door chiropractors gevaarlijk kan zijn. Omdat de raad het niet kan verbieden, waarschuwt het wel dat patiënten en behandelaars goed op de hoogte moeten zijn van de gevaren van deze behandeling. Lees het rapport hier.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 26 januari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Franse natuurgenezer aangeklaagd om dood van volgers / Amerikaanse geschiedenisprofessor klaagt paranormale Tiktok-gebruiker aan.

tijdschrift - 10 januari 2023

Je zou verwachten dat als er titelfraude onder chirpractoren plaatsvindt, iemand daarop in actie komt. Cees Renckens doet verslag van een rechtsweigering.

tijdschrift - 09 januari 2023

Lees het NTtdK 2022, nr 3 met onder meer de jaarvergadering, symposiumverslag, Cees Renckens over medische hulpmiddelen en meer.