UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 07 februari 2013

Wakefield krijgt kwakkersprijs van Britse antikwakvereniging

Britse antikwakcollega’s, verenigd in de Good Thinking Society, hebben vaccinbestrijder Andrew Wakefield, de Golden Duck-award 2012 toegekend.

Wakefield krijgt kwakkersprijs van Britse antikwakvereniging

Wakefield was in 1998 hoofdauteur van een Lancet-artikel waaruit zou blijken dat mazelenvaccins autisme veroorzaken, een verband dat in latere studies naar het rijk der fabelen werd verwezen. Het Lancet-artikel veroorzaakte in Engeland een scherpe daling in het aantal vaccinaties tegen kinderziekten wat resulteerde in epidemische uitbraken van mazelen en rode hond. In 2010 trok de redactie van The Lancet het artikel van Wakefield in omdat was gebleken dat hij had gesjoemeld met onderzoeksdata. Dat jaar werd hij ook uit het Britse artsenregister geschrapt.

De Good Thinking Society heeft zich bij het in het leven roepen van de Golden Duck-prijs, die nu voor het eerst is toegekend, laten inspireren door vergelijkbare prijzen in Australië en in Nederland, de Meester Kackadoris-prijs van de Vereniging tegen de Kwakzalverij.

De Brits troonopvolger prins Charles was na Andrew Wakefield als tweede door het publiek genomineerd voor de Duck-prijs, vanwege zijn grote hang naar alternatieve, onbewezen behandelmethodes.

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 24 december 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Antivaxxers maken gebruik van “firehosing”’ / Teruggetrokken studie Wakefield meest geciteerde artikel ooit.

artikelen - 08 december 2016

Amerikaanse reclamerichtlijnen voor homeopathische producten en kwakzalver Wakefield langs bij Trump. Dit en meer in de buitenlandrubriek.

artikelen - 01 oktober 2016

De VtdK heeft de Meester Kackadorisprijs 2016 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD).