UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: | Geplaatst: 08 december 2016

Nieuws uit het buitenland

Amerikaanse reclamerichtlijnen voor homeopathische producten en kwakzalver Wakefield langs bij Trump. Dit en meer in de buitenlandrubriek.

Nieuws uit het buitenland

Met enige regelmaat zal de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen in het buitenland samenbrengen. In deze aflevering: Nieuwe Amerikaanse reclamerichtlijnen voor homeopathische producten / Acupunctuur niet meer toegestaan bij lage rugpijn in Groot-Brittannië / Groepsvordering tegen dertien Canadese chiropractors goedgekeurd / Oprichter antivaccinatiebeweging op bezoek geweest bij Trump.

Verenigde Staten: Nieuwe reclamerichtlijnen voor homeopathische producten

De Federal Trade Commission (FTC), dé Amerikaanse organisatie die de rechten van consumenten beschermt, heeft nieuwe richtlijnen opgesteld voor de marketing van homeopathische producten. De FTC gaat aan homeopathische middelen dezelfde eisen stellen die ze aan andere geneesmiddelen stelt: bedrijven moeten betrouwbaar wetenschappelijk bewijs kunnen overleggen voor gezondheidsclaims die ze maken bij het product. Aan veel homeopathische ‘over the counter’-middelen kleven claims die elk wetenschappelijk bewijs ontberen. Ze zijn daardoor misleidend.

De FTC heeft wel een regel bedacht die het fabrikanten van homeopathische middelen mogelijk maakt om reclame te maken. Ze zijn dan verplicht erbij te vermelden dat de werking van het middel niet wetenschappelijk vast staat en dat de vermeende werking ervan is gebaseerd op claims uit de homeopathie die dateren uit de 18e eeuw waarin geen enkele moderne medische professional heil ziet. Die vermeldingen moet de fabrikant in zijn reclame zetten zodra de vermeende werking van het middel wordt aangestipt. Ook mogen er geen positieve reacties van gebruikers vermeld worden die de consument op het verkeerde been kunnen zetten. Eerder stipten we het statement van de FTC over homeopathie aan in een artikel over het antigriepmiddel oscillococcinum (dat veel reclamezendtijd gebruikt, maar niet werkt).
Lees meer hier.

Groot-Brittannië: Acupunctuur niet meer vergoed bij lage rugpijn

Het Britse National Institute for Health and Care Excellence (NICE), een onafhankelijke organisatie die de overheid adviseert over gezondheidsmaatregelen, heeft eind november haar richtlijnen voor de behandeling van lage rugpijn aangepast en acupunctuur geschrapt.

In 2009 werd acupunctuur nog toegevoegd aan de richtlijn, maar volgens het NICE was dat onterecht omdat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking ervan. De Britse vereniging voor Acupuncturisten (Acupuncture Now Foundation) is het niet eens met de redenering van NICE en zegt dat veel andere landen acupunctuur wél toestaan. Volgens NICE besluiten andere landen ook juist in toenemende mate dat de werking van de behandeling met naalden niet toereikend bewezen is.
Lees meer hier

Canada: Groepsvordering tegen dertien chiropractors goedgekeurd

De rechtbank in de Canadese staat Quebec heeft een groepsvordering (class-action) tegen dertien chiropractors en hun verzekeraars goedgekeurd. De eisers werden door hen behandeld voor rugklachten met een spinale decompressiemachine in een Zero Gravity kliniek, een keten van gezondheidsklinieken in Canada. Fabrikant van de machine Axiom DRX 9000 ging in 2013 failliet.

Al in 2010 werd het gebruik van de machine in Canada verboden, omdat de fabrikant geen wetenschappelijk bewijs kon aanleveren waaruit bleek dat het apparaat werkte. Inmiddels hebben zich volgens CTV News 650 mensen gevoegd bij de groepsvordering. Als zij de zaak zouden winnen, kan daar een schadevergoeding van 120 miljoen dollar tegenover staan.
Lees meer over de zaak hier. De meeste bekende Amerikaanse antikwakzalver Stephen Barrett besteedt op zijn website aandacht aan deze ‘spinal decompression therapy’.

Verenigde Staten: Oprichter antivaccinatiebeweging op bezoek geweest bij Trump

Andrew Wakefield, een voormalig arts die in diskrediet is geraakt nadat hij een frauduleuze studie over de relatie tussen autisme en een bepaalde vaccinatie zou hebben aangetoond, is op bezoek geweest bij Donald Trump. Wakefield heeft een antivaccinatiebeweging opgericht en heeft steun gevonden bij sceptici.

Wakefield was in 1998 hoofdauteur van een Lancet-artikel waaruit zou blijken dat mazelenvaccins autisme veroorzaken, een verband dat in latere studies naar het rijk der fabelen werd verwezen. Het Lancet-artikel veroorzaakte in Engeland een scherpe daling in het aantal vaccinaties tegen kinderziekten wat resulteerde in epidemische uitbraken van mazelen en rode hond. In 2010 trok de redactie van The Lancet het artikel van Wakefield in omdat was gebleken dat hij had gesjoemeld met onderzoeksdata. Dat jaar werd hij ook uit het Britse artsenregister geschrapt.  

Donald Trump sprak een uur lang met Wakefield en zijn aanhangers toen hij nog campagne aan het voeren was voor het Amerikaanse presidentschap. Dat ze elkaar ontmoet hebben, is nu uitgekomen. Wakefield zegt dat Trump ‘heel erg open minded was’ en erg openstond voor zijn mening over vaccinaties.

Het is niet direct te verwachten dat Trump het vaccinatieprogramma van de Amerikaanse overheid zomaar zal aanpassen, maar hij kan wel een machtige kompaan van Wakefield worden. Helemaal omdat Trump de neiging heeft wetenschappelijk bewijs te negeren. Ook zouden ouders in de Verenigde Staten Trumps ondersteuning van Wakefield als een steun in de rug kunnen ervaren.
Lees meer bij Stats News

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 26 september 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: Voedingsinfluencers krijgen betaald voor het tegenspreken van wetenschapsnieuws / Fact checking haalt claims van Robert F. Kennedy onderuit.

artikelen - 24 augustus 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: CfI roept Amerikanen op te protesteren tegen Homeopathie-amendement / Amerikaanse dokter mag niet meer praktiseren na claims dat vaccin magnetisch maakt.