UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 24 december 2019

‘Antivaxxers maken gebruik van propagandatechniek “firehosing”’

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Antivaxxers maken gebruik van “firehosing”’ / Teruggetrokken studie Wakefield meest geciteerde artikel ooit.

‘Antivaxxers maken gebruik van propagandatechniek “firehosing”’

Iedere maand plaatst de Vereniging tegen de Kwakzalverij een overzicht van ontwikkelingen
in het buitenland. In deze aflevering: ‘Antivaxxers maken gebruik van propagandatechniek “firehosing”’ / Teruggetrokken studie Wakefield meest geciteerde artikel ooit / Kritiek op BBC na gratis reclame voor Goop / Paus zegt dat Christenen bij alternatieven weg moeten blijven / Behandeling met colloïdaal zilver kan tot bloedarmoede lijden / Belgische kwakzalver krijgt lichte straf na oplichten terminale kankerpatiënt / Acupuncturisten ‘helpen’ migranten in Mexico.

Groot-Brittannië: ‘Antivaxxers maken gebruik van propagandatechniek “firehosing”’

Prof. Lucky Tran schrijft in een opiniestuk dat hij van mening is dat antivaxxers gebruik maken van ‘firehosing’, een propagandatechniek waarbij zoveel leugens achter elkaar worden verteld dat feiten hun waarde verliezen. Het gaat er daarbij niet om de geloofwaardigheid van de leugens, maar puur om de hoeveelheid. Het wordt steeds vermoeiender om de leugens te blijven ontkrachten en de feiten worden daarna als ‘slechts’ een mening gezien. De techniek komt van de Russische manier van desinformatie verspreiden om aan de macht te blijven die nu ook in de Verenigde Staten en Brazilië wordt aangetroffen.
Lees meer in The Guardian

Verenigde Staten: Teruggetrokken studie Wakefield meest geciteerde artikel ooit

Het meest geciteerde artikel ooit is een in het in 2010 teruggetrokken artikel van de frauduleuze en uit het artsenregister gezette Brit Andrew Wakefield dat in 1998 werd gepubliceerd in The Lancet, blijkt uit een studie in de Journal of the American Medical Association (JAMA). Wakefield beweerde in zijn artikel dat het BMR-vaccin, onder meer tegen mazelen, autisme zou veroorzaken. Hij bleek zijn studiegegevens gemanipuleerd te hebben.
Lees meer bij Jama

Groot-Brittannië: Kritiek op BBC na gratis reclame voor Goop

Er is flinke kritiek gekomen op de BBC nadat actrice en oprichtster van Goop, Gwyneth Paltrow, op Radio 4 reclame mocht maken voor haar nieuwe producten. Paltrow verkoopt het ene na het andere kruidenproduct op de populaire site Goop. Eerder dit jaar moest de site nog een boete van 110.000 pond betalen omdat ze ten onrechte had geclaimd dat een ‘ei’ de seksualiteit van vrouwen kon bevorderen.
Lees meer in Daily Mail

Vaticaanstad: Paus zegt dat Christenen bij alternatieven weg moeten blijven

Paus Francis heeft gezegd dat mensen die zich Christenen noemen, niets te zoeken hebben bij tarotlezers, toekomstvoorspellers, mediums en andere occulte kwakzalvers. ‘Magie is niet christelijk,’ zei hij tijdens een audiëntie.
Lees meer bij de National Catholic Reporter

Verenigde Staten: Behandeling met colloïdaal zilver kan tot bloedarmoede lijden

Uit een nieuw onderzoek van het Ethan Natalson (verbonden aan het Weill Cornell Medical College in New York City) en anderen blijkt dat mensen die intraveneus zijn behandeld met colloïdaal zilver, een vergrote kans lopen op het oplopen van bloedziektes. Zo is bloedarmoede aangetroffen met een ernstig kopertekort. Ook is er levertoxiciteit aangetroffen.
Lees het onderzoek hier. 

België: Kwakzalver krijgt lichte straf na oplichten terminale kankerpatiënt

Een 61-jarige man uit Knokke-Heist heeft drie maanden celstraf met uitstel gekregen voor oplichting van een terminale kankerpatiënt. Hij beloofde het slachtoffer dat hij door zijn peperdure wondermedicijn en alternatieve therapie nog dertig jaar zou leven. Maar een paar maanden later stierf de doodzieke man toch.
Lees meer bij Het Nieuwsblad

Mexico: Acupuncturisten ‘helpen’ migranten

Een groep vrijwilligers onder leiding van Acupuncturists without borders behandelt migranten aan de grens met de Verenigde Staten om ze van hun stress af te helpen. De migranten, die vaak een lange, vermoeiende en (levens)gevaarlijke reis achter de rug hebben krijgen door de acupuncturisten naaldjes in bijvoorbeeld hun oren geprikt om ze te helpen ontspannen.
Lees meer bij Yahoo

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 25 januari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Homeopathie niet meer vergoed in Duitsland / Amerikaanse verloskundige gaf 1500 kinderen nep-vaccinaties.

artikelen - 17 januari 2024

De bijscholingscursus ‘completere’ tandarts van bedrijf Bio-basics stroomt over van kwakzalverij zoals acupunctuur en ozontherapie.

tijdschrift - 15 januari 2024

Symposiumverslag: Mogelijkheden en beperkingen van fysiotherapie.