Symposium 2023Fysiotherapie en de grens met niet-reguliere behandelwijzen

Schrijf u nu in
Door: Frits van Dam | Geplaatst: 13 juni 2007

Von Rosenstiel over integrale geneeskunde in het Slotervaartziekenhuis

In het Algemeen Dagblad van dinsdag 12 juni staat een interview met Ines von Rosenstiel de voorvechtster van de integrale geneeskunde of zoals zij het noemt, integratieve geneeskunde, in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Zij zegt dat patiënten als aanvulling op de reguliere zorg onder andere yoga en aromatherapie krijgen aangeboden. Verwijten van kwakzalverij wijst ze […]

In het Algemeen Dagblad van dinsdag 12 juni staat een interview met Ines von Rosenstiel de voorvechtster van de integrale geneeskunde of zoals zij het noemt, integratieve geneeskunde, in het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Zij zegt dat patiënten als aanvulling op de reguliere zorg onder andere yoga en aromatherapie krijgen aangeboden. Verwijten van kwakzalverij wijst ze van de hand. ‘Alle toegevoegde therapieën zijn zorgvuldig gekozen en wetenschappelijk onderbouwd’. Zo is op zes afdelingen van het Slotervaartziekenhuis een aroma vernevelaar neergezet omdat dat er volgens Von Rosenstiel een -kortdurende- ontspannende werking van uitgaat (NieuwReflex April 2007). In het enige overzichtsartikel (B. Cooke, E.Ernst, Br J Gen Pract 2000;50(455):493-6) wordt echter geconcludeerd dat de effecten van aromatherapie niet sterk genoeg zijn om welk effect dan ook te bewerkstelligen. Von Rosenstiel vertelt in het AD dat zij onlangs bezoek kreeg van de groot inquisiteur van de kwakzalverijbestrijding in de persoon van de secretaris van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Die meende nog steeds volgens het AD, gelezen te hebben dat Von Rosenstiel ontspanningsoefeningen aanprees om kanker sneller te genezen. Wat had Von Rosenstiel namelijk gezegd in Nieuwsreflex van 6 april 2007: ‘uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat chemotherapie bij kankerpatiënten meer effect heeft als patiënten ontspanningsoefeningen doen’. Dat kan moeilijk anders geïnterpreteerd worden als een effect op de overleving. Het onderzoek waar Von Rosenstiel op doelde bleek een allang achterhaald onderzoek van David Spiegel uit de tachtiger jaren waarbij het effect van groepstherapie bij vrouwen met uitzaaiingen van borstkanker op overleving werd onderzocht (zie BH Fox – Psycho-Oncology,7,5,361-70,1998). Volgens Von Rosenstiel bedoelde zij dat vermindering van angst, pijn en stress een gunstige uitwerking heeft op de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. ‘Ik heb het niet over genezing’. Voor iemand die volgens het AD er prat op gaat af te gaan op hard wetenschappelijk bewijs heeft zij zich wel erg onzorgvuldig uitgedrukt. Overigens is zelfs het effect op het welbevinden van de patiënt nog nooit echt aangetoond.

Het toepassen van aromatherapie en ontspanningsoefeningen en je daarbij beroepen op niet-bestaand hard wetenschappelijk bewijs mag tegenwoordig geen kwakzalverij meer genoemd worden. Maar wat het wel is weet ik ook niet. Integrale geneeskunde wellicht?

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

Frits van Dam

dr. F.S.A.M. van Dam is als psycholoog verbonden aan het Nederlands Kanker Instituut/Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis en als bijzonder hoogleraar aan de afdeling Klinische Psychologie, FMW, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 19 september 2023

De website Kanker.nl, het tijdschrift LINDA en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) staan op de shortlist voor de Meester Kackadorisprijs 2023. De winnaar zal op 7 oktober bekend gemaakt worden tijdens het jaarlijkse symposium van de VtdK.

artikelen - 05 september 2023

Natuurgeneeskundige Hanneke Sprenger verdient aan het opleiden van anderen in de Vlow-methode waarbij er in borsten geknepen wordt om de 'borstgezondheid' te bevorderen. Een onbewezen methode.

artikelen - 26 augustus 2023

Kinderspecialistenvereniging NVK legt wetenschap naast zich neer en laat kwakzalvers kritiekloos aan het woord waaronder een acupuncturist.