UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 25 mei 2005

Vereniging tegen de Kwakzalverij adviseert kampioen SC Heracles

‘ Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd wat te doen!’ (Herman Finkers) Sinds meer dan 6 jaar wordt de Almelose voetbalclub SC Heracles gesponsord door de zeer omstreden vitaminegoeroe Matthias Rath, die zich in 1998 met royale overheidssubsidie te Almelo vestigde. Jarenlang maakten de eerste elftalspelers van […]

‘ Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen, in Almelo is altijd wat te doen!’ (Herman Finkers)

Sinds meer dan 6 jaar wordt de Almelose voetbalclub SC Heracles gesponsord door de zeer omstreden vitaminegoeroe Matthias Rath, die zich in 1998 met royale overheidssubsidie te Almelo vestigde. Jarenlang maakten de eerste elftalspelers van Heracles shirtreclame voor deze epigoon van Linus Pauling, de man die meende dat vitamine C in reusachtige hoeveelheden een levenslange gezondheid zou garanderen. Wij protesteerden tegen die sponsoring al in 2000, maar de club reageerde er niet eens op.

De door ons destijds aangevoerde argumenten tegen Rath als clubsponsor zijn intussen onverminderd geldig, maar de man maakt het tegenwoordig nog bonter dan destijds. Rath, die zijn geld verdient met de verkoop van zijn preparaten via het internet, heeft zijn vleugels namelijk ook uitgeslagen naar Zuid-Afrika. Op 26 november 2004 adverteerde hij in de Mail and Guardian onder de kop: “Why should South Africans continue to be poisoned with AZT? THERE’S A NATURAL ANSWER TO AIDS.” Rath benadrukte de bijwerkingen van de AIDS-remmers, die vaak dodelijk zouden zijn, en stelde dat zijn ‘vitamineprogramma’, dat meer dan 25 Euro per maand kost, voor de 5 miljoen seropositieven in Zuid-Afrika zeer gunstige effecten zou hebben. Tegen Rath loopt nog een proces in Duitsland wegens zijn gesol met een kind met botkanker, dat inmiddels is overleden, en hij kwam al eerder in aanraking met Britse en Nederlandse toezichthoudende instanties op reclamegebied.

De Zuid-Afrikaanse AIDS-activisten, verenigd in de Treatment Action Campaign (TAC) zijn inmiddels een rechtszaak begonnen tegen Rath, die naar hun oordeel het leven van miljoenen mensen in gevaar brengt.

Geld stinkt niet, zoals Vespasianus eens zei, toen hij de Romeinen ging laten betalen voor het gebruik van de openbare toiletten op het Forum Romanum. Soms stinkt geld echter wel en dat is onder andere het geval als men het geld verdient met het speculeren op de doodsangst van miljoenen straatarme en seropositieve mensen in de Derde Wereld. Dat is wat Rath thans doet. Als Heracles blijft weigeren de banden met deze zakenman te verbreken, dan is er slechts één conclusie mogelijk: het is niet alleen het verspringen van het stoplicht van rood naar groen, dat Almelo wereldberoemd maakt, maar er is dan nog iets veel ergers aan de hand: sportief succes en gruwelijk cynisme gaan er hand in hand.

In Tubantia verscheen op 25 mei 2005 een artikel over deze brief (zie aangehangen pdf) 

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 27 februari 2023

Buitenlandrubriek met o.a.: ‘Puur bloed’-beweging bedreigt Amerikaanse dokters / Australische intraveneuze vitaminetoedieners Drip IV beboet om valse claims.

artikelen - 24 maart 2022

Buitenlandrubriek met o.a.: Resultaten van onderzoek naar homeopathische behandelingen vaak bevooroordeeld.

tijdschrift - 08 januari 2019

Klinieken voor mensen met een vitamine B12-tekort schieten als paddestoelen uit de grond. Moet er naar hen doorverwezen worden?