Tuchtcollege pakt natuurarts Jan Hoogers hard aan

Natuurarts Jan Hoogers mag zich nooit meer in het BIG-register inschrijven.
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 23 okt 2018 | Laatste Wijziging: 24 okt 2018

Natuurarts Jan Hoogers uit het Limburgs Lomm (bij Venlo) - afgestudeerd in 1980, eens huisarts, later teruggezet naar basisarts – kan zich nooit meer inschrijven als arts in het BIG-beroepsregister. Het regionaal tuchtcollege in Eindhoven straft Hoogers omdat hij begin dit jaar een doodzieke patiënt met uitbehandelde alvleesklierkanker naar een kwakzalver in het Italiaanse Pisa stuurde, meeging naar Italië om hem vervolgens ernstig ziek en verzwakt achter te laten in een hotelkamer. Het tuchtcollege vindt dit ernstig verwijtbaar handelen. Hoogers, zo bleek tijdens de zitting van het college, voelt zich echter niet aangesproken. In de taal van het tuchtcollege: “Hoogers heeft er in het geheel geen blijk van gegeven inzicht te hebben in de ernstige verwijtbaarheid van zijn handelen en nalaten.”

De uitspraak is half oktober gepubliceerd. Hoogers kan tot eind november in beroep gaan; veel zin zal dit overigens niet hebben. Vragen hierover beantwoordt hij niet.

Giovanni Barco

Hoogers stuurde de uitbehandelde kankerpatiënt naar Giovanni Barco, een kwakzalver van het zuiverste water. In Italiaanse kranten is het een en ander over Barco te lezen. De Italiaanse fysicus/arts heeft een machine ontwikkeld (het patent erop zou dateren van 1999) waarmee hij, zo denkt Barco, vloeibaar zuurstof (ook nog eens negatief geladen) kan maken dat vervolgens via een infuus in het lichaam kan worden gebracht. Zijn OPL-therapie (in het Italiaans ossigeno poliatomico liquido) is een soort ozontherapie.

Natuurarts Hoogers is lid van beroepsvereniging ABGN2000 (Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde) en heeft op zijn website een beschrijving van de therapie staan. Het is een warrig betoog over een niet bestaande vorm van zuurstof, het is alchemie. Elke fysicus/chemicus zal bij lezing zijn wenkbrauwen fronsen. Deze alternatieve zuurstoftherapie zou tegen van alles en nog wat werken, variërend van reuma, Parkinson en epilepsie tot kanker. De lijst is gebaseerd op anekdotische verhalen die Barco rondbazuint. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Natuurarts Hoogers ging in februari dit jaar met de Limburgse kankerpatiënt mee naar Pisa. Hij combineerde dit bezoek met het volgen van een cursus OPL-infuustherapie bij Barco, een beginnetje om uiteindelijk zelf patiënten te kunnen behandelen in zijn ‘natuurgeneeskundige’ kwakzalverspraktijk in Lomm. De kankerpatiënt werd tijdens de behandeling in Italië ernstig ziek. In een Italiaans ziekenhuis werden een longembolie, een longontsteking en trombose in beide benen en een acute streptokokkeninfectie vastgesteld.

Zijn zus en broer – die bij het tuchtcollege de klacht tegen Hoogers indienden - lieten hem met een ziekenauto uit Pisa halen. Een week later overleed hij in een Nederlands ziekenhuis. Hoogers was intussen met de noorderzon uit Pisa vertrokken; de sleutel van de kamer van de doodzieke patiënt had hij in een bakje achtergelaten, beneden in de bed-en-breakfast. Het tuchtcollege beschrijft dit bezoek aan Pisa in detail, de uitspraak van het tuchtcollege leest als een horrorverhaal over kwakzalverij, beloftes, valse hoop en uitzichtloos lijden.

Hoogers werd in 2007 definitief uitgeschreven uit het huisartsenregister, in mei dit jaar werd hij als basisarts uit het BIG-register geschrapt, vermoedelijk omdat hij niet meer aan zijn bijscholingsverplichtingen had voldaan. Het regionaal tuchtcollege in Eindhoven wil hem nooit meer in het BIG-register terugzien: hij kan zich niet meer opnieuw inschrijven.

Lees ook