UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 23 oktober 2018

Tuchtcollege pakt natuurarts Jan Hoogers hard aan

Natuurarts Jan Hoogers mag zich nooit meer in het BIG-register inschrijven.

Tuchtcollege pakt natuurarts Jan Hoogers hard aan

Natuurarts Jan Hoogers uit het Limburgs Lomm (bij Venlo) – afgestudeerd in 1980, eens huisarts, later teruggezet naar basisarts – kan zich nooit meer inschrijven als arts in het BIG-beroepsregister. Het regionaal tuchtcollege in Eindhoven straft Hoogers omdat hij begin dit jaar een doodzieke patiënt met uitbehandelde alvleesklierkanker naar een kwakzalver in het Italiaanse Pisa stuurde, meeging naar Italië om hem vervolgens ernstig ziek en verzwakt achter te laten in een hotelkamer. Het tuchtcollege vindt dit ernstig verwijtbaar handelen. Hoogers, zo bleek tijdens de zitting van het college, voelt zich echter niet aangesproken. In de taal van het tuchtcollege: “Hoogers heeft er in het geheel geen blijk van gegeven inzicht te hebben in de ernstige verwijtbaarheid van zijn handelen en nalaten.”

De uitspraak is half oktober gepubliceerd. Hoogers kan tot eind november in beroep gaan; veel zin zal dit overigens niet hebben. Vragen hierover beantwoordt hij niet.

Giovanni Barco

Hoogers stuurde de uitbehandelde kankerpatiënt naar Giovanni Barco, een kwakzalver van het zuiverste water. In Italiaanse kranten is het een en ander over Barco te lezen. De Italiaanse fysicus/arts heeft een machine ontwikkeld (het patent erop zou dateren van 1999) waarmee hij, zo denkt Barco, vloeibaar zuurstof (ook nog eens negatief geladen) kan maken dat vervolgens via een infuus in het lichaam kan worden gebracht. Zijn OPL-therapie (in het Italiaans ossigeno poliatomico liquido) is een soort ozontherapie.

Natuurarts Hoogers is lid van beroepsvereniging ABGN2000 (Artsenvereniging voor Biologische en Natuurlijke Geneeskunde) en heeft op zijn website een beschrijving van de therapie staan. Het is een warrig betoog over een niet bestaande vorm van zuurstof, het is alchemie. Elke fysicus/chemicus zal bij lezing zijn wenkbrauwen fronsen. Deze alternatieve zuurstoftherapie zou tegen van alles en nog wat werken, variërend van reuma, Parkinson en epilepsie tot kanker. De lijst is gebaseerd op anekdotische verhalen die Barco rondbazuint. Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.

Natuurarts Hoogers ging in februari dit jaar met de Limburgse kankerpatiënt mee naar Pisa. Hij combineerde dit bezoek met het volgen van een cursus OPL-infuustherapie bij Barco, een beginnetje om uiteindelijk zelf patiënten te kunnen behandelen in zijn ‘natuurgeneeskundige’ kwakzalverspraktijk in Lomm. De kankerpatiënt werd tijdens de behandeling in Italië ernstig ziek. In een Italiaans ziekenhuis werden een longembolie, een longontsteking en trombose in beide benen en een acute streptokokkeninfectie vastgesteld.

Zijn zus en broer – die bij het tuchtcollege de klacht tegen Hoogers indienden – lieten hem met een ziekenauto uit Pisa halen. Een week later overleed hij in een Nederlands ziekenhuis. Hoogers was intussen met de noorderzon uit Pisa vertrokken; de sleutel van de kamer van de doodzieke patiënt had hij in een bakje achtergelaten, beneden in de bed-en-breakfast. Het tuchtcollege beschrijft dit bezoek aan Pisa in detail, de uitspraak van het tuchtcollege leest als een horrorverhaal over kwakzalverij, beloftes, valse hoop en uitzichtloos lijden.

Hoogers werd in 2007 definitief uitgeschreven uit het huisartsenregister, in mei dit jaar werd hij als basisarts uit het BIG-register geschrapt, vermoedelijk omdat hij niet meer aan zijn bijscholingsverplichtingen had voldaan. Het regionaal tuchtcollege in Eindhoven wil hem nooit meer in het BIG-register terugzien: hij kan zich niet meer opnieuw inschrijven.

Naschrift 1 september 2019: Natuurarts Jan Hoogers blijft geschrapt

Het Centraal Tuchtcollege in Den Haag heeft eind augustus het beroep dat natuurarts Jan Hoogers had aangetekend tegen de uitspraak van het Regionaal Tuchtcollege in Eindhoven afgewezen. Hoogers blijft geschrapt uit het BIG-register en zal nooit meer worden ingeschreven. De zware maatregel in eerste aanleg blijft opgelegd. Het college neemt Hoogers zeer kwalijk dat hij tijdens de beroepszaak “geen inzicht heeft getoond in de risico’s en de verwijtbaarheid van zijn handelen” aldus het college in zijn uitspraak.

Natuurarts Hoogers gaf een uitbehandelde, palliatieve kankerpatiënt valse hoop met zijn geloof in een vreemde, onbewezen therapie, de zogeheten OPL-infuustherapie. De doodzieke man kreeg deze behandeling bij een Italiaanse kwakzalver in Pisa en werd daar alleen maar zieker. Hoogers was met de patiënt meegereisd naar Italië.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 03 juli 2022

Natuurgenezer Suresh Kumar noemt zich ten onrechte (natuur)arts en dokter. Hij kreeg voor deze overtreding van de Wet Big (tot aan de Raad van State) een boete van 3500 euro.

artikelen - 28 september 2021

Een jonge vrouw diende een klacht in tegen orthomoleculair therapeute/verpleegkundige Linda Reinhardt bij het regionaal tuchtcollege.

artikelen - 13 augustus 2017

Het Haagse tuchtcollege heeft Roger Crijns niet bestraft om kwakzalverij maar gewaarschuwd om het verkeerd opstellen van een factuur.