UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 04 maart 2009

TROS Radar ontmaskert DNA-kwakzalverij

Op 2 maart 2009 ontmaskerde TROS Radar een ‘DNA-adviseur’. Het was niemand minder dan John Kamsteeg, die zonder medische kennis klanten bang maakt met pseudowetenschappelijk gepraat.

TROS <i>Radar</i> ontmaskert DNA-kwakzalverij

Het TROS-consumentenprogramma Radar, dat een goede reputatie heeft opgebouwd op het gebied van het ontmaskeren van kwakzalvers, wijdde op 2 maart 2009 het grootste deel van haar uitzending aan de activiteiten van dr. J. Kamsteeg. Deze biochemicus verzorgt in zijn Klinisch Ecologisch Allergie Centrum (KEAC) te Weert nu ook thuistesten van DNA. Hij verbindt er vergezochte, angstaanjagende en wetenschappelijk volstrekt ongefundeerde adviezen aan.

Het lijkt erop dat Kamsteeg, die geen medische kennis of opleiding heeft, elke vijf jaar een nieuwe kwaal of invalshoek bedenkt om zijn instituut en inkomen op gang te houden. Vroeger diagnosticeerde hij bij mensen met vage klachten de milieuziekte Multiple Chemical Sensitivity (MCS), later vond hij heel vaak afwijkingen in de histaminestofwisseling en nog later bedacht hij de niet-bestaande HPU-ziekte (zie verder bij ‘gerelateerde artikelen hiernaast). Het bloed dat hij ‘analyseert’ wordt hem vooral via niet-reguliere artsen en genezers toegezonden. Hij bedenkt dan pseudodiagnosen en voorziet de aanvragers van, uiteraard, onzinnige adviezen. Ook wenden mensen zich op eigen initiatief soms tot hem.

Nu stuurt hij bloed van zijn slachtoffers door naar een Amerikaans laboratorium dat een aantal genen nakijkt op het risico bepaalde ziekten te krijgen. Als de uitslag binnen is, dan moet de patiënt naar Kamsteegs spreekuur komen voor de toelichting. Een redacteur van Radar doorliep deze procedure undercover en nam het consult op met een verborgen camera. Ze kreeg een lijst van voor haar verboden geneesmiddelen mee, ze werd door Kamsteeg een ‘levende tijdbom’ genoemd en zou een hoog risico op miskramen hebben. Ook dreigde – door haar overgevoeligheid voor uitlaatgassen en tabaksrook – een sociaal isolement en zou zij beter met een mondlapje door het leven kunnen gaan.

Deze en andere adviezen werden door enkele experts van het Erasmus Medisch Centrum onzinnig genoemd en zouden vooral op de lachspieren werken, als er niet waarschijnlijk nogal wat mensen zijn die zich in goed vertrouwen op Kamsteegs adviezen verlaten, en die zich dus tegen betaling bang laten maken.

De uitzending van 2 maart 2009 kan bekeken worden via de site van Radar.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

 

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 01 juli 2014

In zijn persbericht van 27 mei 2014 noemde Pluut de uitspraak van de Amsterdamse rechter nog een ‘belangrijke overwinning’. Hij legde in dat bericht grote nadruk op de ons opgelegde rectificaties, maar vindt deze bij nadere beschouwing – net als de VtdK – van ondergeschikt belang en kennelijk in het niet vallen vergeleken met het afwijzen van vrijwel al zijn overige eisen.

artikelen - 27 mei 2014

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft in een kort geding aangespannen door de Haagse zakenman Pluut grotendeels gelijk gekregen.

artikelen - 21 december 2013

Ik heb het altijd als een van mijn grootste prestaties op het gebied van de kwakzalverijbestrijding beschouwd, de ontmaskering van een drietal nieuwe ‘charitatieve’ gezondheidsfondsen in 2000, maar hield aan die prestatie tegelijkertijd een bittere nasmaak over omdat ik er nooit achter was gekomen wie toch het meesterbrein achter deze trucendoos was.