Door: de Webredactie | Geplaatst: 28 april 2012

Skepp prijst Vlaamse krant

De wetenschapsredactie van het Vlaamse dagblad De Standaard heeft half april De Zesde Vijs gekregen, een prijs die de Belgische organisatie Skepp jaarlijks uitreikt aan personen met een ‘kritische houding tegenover de pseudowetenschappen’.

Skepp prijst Vlaamse krant
De prijs gaat naar de twee wetenschapsredacteuren van de krant, Steven Stroeykens en Hilde Van den Eynde. Zij schrijven kritische, goed onderbouwde stukken over wetenschap. Skepp wijst ter illustratie op columns van Stroekens onder meer over Tarot-lezen. Van den Eynde schreef enkele artikelen, vol scepsis, over ‘alternatieve’ kankertherapieën die in omloop zijn.

Skepp reikt tijdens de jaarvergadering ook een zogenaamde Skeptische Put uit. Die prijs is bedoeld voor mensen of instanties die zich het afgelopen jaar weinig kritisch hebben opgesteld. De Vlaamse vereniging kon dit jaar echter niemand vinden die voldoende fout is geweest.

De jaarvergadering van Skepp in de Sint-Pietersabdij in Gent werd opgeluisterd door de Britse hoogleraar complementaire geneeskunde Edzard Ernst, die in zijn lezing onder meer fel van leer trok tegen prins Charles die met enige regelmaat verkooppraatjes houdt over homeopathische middelen. Charles, zo stelt Ernst, heeft er mede voor gezorgd dat zijn onderzoeksinstituut verstoken is gebleven van voldoende financiering, waardoor hij moest vertrekken. In een interview met De Standaard doet Ernst dit betoog dunnetjes over: ‘Prins Charles is een kwakzalver’.

de Webredactie

Webredacteuren: Rob Koene, Mike van Geer, Martijn ter Borg, Ron Keizer, Paul van Wensen

Gerelateerde artikelen

artikelen - 28 oktober 2020

Buitenlandrubriek met o.a.: Kankerpatiënten lopen met alternatieve behandelingen verhoogde kans op overlijden.

artikelen - 31 juli 2020

Het Vlaamse Skepp heeft deze week haar prijzen uitgereikt aan twee kritische journalisten en aan twee kwakzalvende hogescholen.

page - 11 oktober 2019

Op de rouwkaart stonden vier van zijn meest in het oog springende identiteiten genoemd: huisartsgeneeskunde, SKEPPticus & kwakjager, vrijmetselaar en levensgenieter. Op 8 juni 2019 overleed op 76-jarige leeftijd professor Wim Betz. Hij was emeritus hoogleraar huisartsgeneeskunde van de Vrije Universiteit te Brussel, een functie die hij vervulde van 1987 tot 2007. Na afgestudeerd te […]