Skepp prijst Vlaamse krant

De wetenschapsredactie van het Vlaamse dagblad De Standaard heeft half april De Zesde Vijs gekregen, een prijs die de Belgische organisatie Skepp jaarlijks uitreikt aan personen met een ‘kritische houding tegenover de pseudowetenschappen’.
Door: de Webredactie | Geplaatst: 28 apr 2012
De prijs gaat naar de twee wetenschapsredacteuren van de krant, Steven Stroeykens en Hilde Van den Eynde. Zij schrijven kritische, goed onderbouwde stukken over wetenschap. Skepp wijst ter illustratie op columns van Stroekens onder meer over Tarot-lezen. Van den Eynde schreef enkele artikelen, vol scepsis, over 'alternatieve' kankertherapieën die in omloop zijn.

Skepp reikt tijdens de jaarvergadering ook een zogenaamde Skeptische Put uit. Die prijs is bedoeld voor mensen of instanties die zich het afgelopen jaar weinig kritisch hebben opgesteld. De Vlaamse vereniging kon dit jaar echter niemand vinden die voldoende fout is geweest.

De jaarvergadering van Skepp in de Sint-Pietersabdij in Gent werd opgeluisterd door de Britse hoogleraar complementaire geneeskunde Edzard Ernst, die in zijn lezing onder meer fel van leer trok tegen prins Charles die met enige regelmaat verkooppraatjes houdt over homeopathische middelen. Charles, zo stelt Ernst, heeft er mede voor gezorgd dat zijn onderzoeksinstituut verstoken is gebleven van voldoende financiering, waardoor hij moest vertrekken. In een interview met De Standaard doet Ernst dit betoog dunnetjes over: 'Prins Charles is een kwakzalver'.

Lees ook