UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Hans Vemer | Geplaatst: 04 april 2023

Selfcare2share.nl: trap er niet in! Gevaarlijk!

Self2careshare.nl brengt een scala aan kwakzalvertips over kruidenmiddelen voor zo ongeveer het hele lichaam. De kruidentampons zijn gevaarlijk.

Selfcare2share.nl: trap er niet in! Gevaarlijk!

Foto: Self2careshare.nl verkoopt kwakzalveronzin met kruiden. Bron: Pixabay

De website Selfcare2share.nl beveelt een grote hoeveelheid onbewezen kwakzalversonzin aan over kruidenmiddelen voor zo ongeveer het hele lichaam. Menstruatieklachten, onvruchtbaarheid en andere mogelijke aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen zijn populair bij kwakzalvers, dus laten we ons daar toe beperken. Een paar voorbeelden van de aangeboden producten:

Yoni-olie: zou te gebruiken zijn bij serieuze aandoeningen als ‘candida of lichen’, door onder andere de eigenschappen ‘kalmerend, antibacterieel (niet de goeie(!) bacteriën dodend (hoe dan? red)’, etc. Het is allemaal volstrekt onbewezen en dat voor 33 euro voor 500 ml.

Vaginale krimpcapsules: capsules om de vaginawanden steviger te maken, met propolis: een soort bijenwas; radix stemonae: onbewezen behandeling van hoesten; safraan: lekker door het eten; moederkruid: dat in hoge dosering weeën kan opwekken; engelwortel: gebruikt in de cosmetische industrie; en cnidium: dat tevergeefs wordt ingezet voor een betere seks drive.

Hoe dit kruiden/planten-allegaartje, waarvan de dosis niet wordt genoemd, het steun-bindweefsel rond de vagina zou moeten versterken, is een raadsel. Het werkt niet en is niet ongevaarlijk: je moet nooit onsteriele kruiden, al of niet in een capsule, langdurig in je vagina stoppen. Dat vraagt om infecties! Kosten: 13 euro voor 3 capsules.

Gevaarlijke kruidentampons

Echt gevaarlijk zijn de kruidentampons! Dit zijn tampons die vrijwel hetzelfde mengseltje kruiden bevatten als de zgn. krimpcapsules, maar nu zouden ze ineens moeten helpen bij aandoeningen als o.a. ‘schimmelinfecties, vleesbomen, endometriose en vruchtbaarheidsproblemen’. Behalve dat dit absolute onzin is, is het ook gevaarlijk.

Net als bij die zogenaamde krimpcapsules: als je tampons met kruiden, die niet zijn gesteriliseerd, waarvan je de dosis niet weet, en waarvan je weet dat ze niets genezen, in je vagina stopt, dan weet dat de kans om infecties groot is! En die infecties kunnen via de vagina opstijgen naar de baarmoeder en de eileiders. Prijs: 19 euro per tampon. We schreven hier al eerder over op deze website.

En dan de aangeboden verzorgende stoomkruiden: ook hierover berichtten we eerder over. Stomen van vulva en vagina, populair op de grachtengordel, is behalve onplezierig ook nutteloos. Nooit is aangetoond dat de klachten die het bedrijf beschrijft, verminderen door stomen. En ook hier weer geen informatie over wat er in die kruidenmengsels zit: ‘10 blends’, dus meer dan 20 kruiden, waarvan we niet weten wat ze doen en waar waarschijnlijk een deel van in het keukenkastje thuishoort. Kost ook nog eens 24 euro per zakje.

We zien regelmatig allerlei onzin over de behandeling van onvruchtbaarheid en vrouwenziekten op de zogenaamde sociale media, meestal onzinnige maar niet gevaarlijk. Af en toe kom je iets tegen wat wel heel erg misleidend is en ook nog gevaarlijk! De website selfcare2share.nl is daar een van. Een ‘telefonisch consult’ met de eigenaresse in Rotterdam kost 25 euro per 15 minuten.

Hans Vemer

Hans Vemer is voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is gynaecoloog n.p.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 09 maart 2022

Misvattingen over de vagina leiden tot kwakzalverij. Parels, vernauwingsstaven en jade eieren horen er niet in thuis.

artikelen - 25 augustus 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: Wetsvoorstel VS om chiropractie te vergoeden slaat plank mis / Waarschuwing voor CEASE-therapie Nieuw-Zeeland.

artikelen - 28 augustus 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Cesiumchloride werkt niet tegen kanker / Vaginale verjonging met laserapparaat niet te vertrouwen.