UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Hans Vemer | Geplaatst: 09 maart 2022

Parels, vernauwingsstaaf, jade eieren horen niet in de vagina

Misvattingen over de vagina leiden tot kwakzalverij. Parels, vernauwingsstaven en jade eieren horen er niet in thuis.

Parels, vernauwingsstaaf, jade eieren horen niet in de vagina

Foto: Pixabay

Veel vrouwen blijken hun vagina maar eng te vinden: iets dat je regelmatig moet schoonmaken en dat ook nog eens te wijd kan blijven na een bevalling. Gelukkig krijgen jonge vrouwen van hun ouders en op school tegenwoordig goede en gezonde informatie over hun geslachtsorganen. De vagina is zelfreinigend en dat houdt zichzelf gezond, zonder zeep, zonder stoombaden, enz. Toch blijken misvattingen nog steeds een bron van kwakzalverij, die soms zelfs gevaarlijk is.

Yoni pearls een niet ongevaarlijke vorm van kwakzalverij!

Het bedrijf Detoxyonipearls.nl, ook actief als Color Visions, biedt allerlei producten aan die de vagina gezond moeten maken en houden. De aangeboden Yoni producten zijn echter dure kwakzalverij.

Nu echter worden ook Yoni pearls aangeraden: “Detox Yoni pearls” zegt de advertentie: “Ontgiftende parels”. Aan de plaatjes te zien, worden daarmee de vrouwelijke geslachtsorganen “ontgift”. Aanbevolen wordt steeds een parel gevuld met kruiden in de vagina te brengen en die één tot drie dagen te laten zitten!

Naast een boel onzin in de instructies staan op de website ook de ingrediënten van de parels beschreven: acht verschillende “Chinese” kruiden, waarvan niet één een bewezen werking heeft op de klachten die beschreven worden. We lezen: “verhoogt libido, behandelt bacteriële infecties, bevordert plassen, verlicht jeuk, verwijdert gifstoffen, vermindert pijn, helpt bij bloedstagnatie”, enz. Van de aanwezige kruiden wordt over Stemona op andere websites gezegd dat het zou helpen tegen hoesten. Rhizoma schijnt lekker te zijn bij (Chinees?) eten. En Borneol lijkt op kamfer en mag absoluut niet inwendig worden gebruikt, zie een rechtszaak in de VS.

Er staat trouwens ook geen duidelijke indicatie voor de parels in de brochure: iedere vrouw met een vagina zou er baat bij hebben. Dat kruiden worden opgenomen in het bloed via de vagina is onzin en dat is maar goed ook! En dat er “gifstoffen” in de vagina zitten, is eveneens lariekoek.

Het is link om kruiden in een katoenen zakje in de vagina in te brengen en dat één tot drie dagen te laten zitten. Zo’n behandeling is vragen om infecties , in de vagina, in de baarmoeder en in de eileiders. Het zou zelfs kunnen leiden tot onvruchtbaarheid en in het ergste geval tot een toxic-shock syndroom!
In Canada zijn de pearls inmiddels verboden. Gebruik deze dure kwakzalvers zakjes desnoods als decoratie, maar stop ze zeker niet in je vagina.

Vaginale vernauwingsstaaf kan brandwonden veroorzaken

En online is nog meer gevaarlijks te koop voor zogenaamde vaginale behandeling. Door het bijwerkingencentrum Lareb werd vorig jaar gewaarschuwd voor de vaginale vernauwingsstaaf, ook wel madura of tongkat stick genoemd. Die wordt op buitenlandse websites aanbevolen ter verhoging van seksueel genot en zelfs voor behandeling van vaginale afscheiding. Los van het feit dat voor het nut geen enkel bewijs bestaat, werd in het artikel gewaarschuwd voor brandwonden en hevige vaginale pijn.

Eieren van jade: onnodig en met risico’s voor je gezondheid. De firma GOOP, gevestigd in Californië, verkoopt nog steeds jade eieren, ook voor in de vagina. Na een rechtszaak in 2017 mag dat bedrijf geen gezondheidsclaims meer maken, en beschrijft de werking nu met onzin kreten als kristalgenezing en benutten van de kracht van energiewerk. We begrijpen niet wat daarmee bedoeld wordt, maar wel weten we dat er geen enkel nuttig effect bewezen is. En ook deze eieren zijn niet ongevaarlijk: MedNL beschrijft dat jade is gevuld met microscopisch kleine (en minder microscopische) gaten en scheuren. 

Bacteriën kunnen in de steen komen en, wanneer ze in je vagina worden geplaatst, mogelijk een infectie veroorzaken. Het tweede potentiële risico van het gebruik van een jade-ei is dat het in je vagina blijft steken, reden waarom sommige jade-eieren een gat hebben, waar een touwtje doorheen kan worden gehaald. En tenslotte kun je de wanden van je vagina beschadigen wanneer je probeert het ei eruit te halen.

Als een ei (of ander seksspeeltje) voor langere tijd in de vagina blijft zitten, kan ook het risico op andere gezondheidsproblemen toenemen, zoals schade aan het bindweefsel tussen de vagina en de blaas of het rectum, wat in zeer zeldzame gevallen zelfs chirurgisch herstel kan vereisen. Jade: een mooie steen in sieraden, maar opnieuw: niet in je vagina.

Het moge duidelijk zijn: voor deze onterecht genode gasten geldt dat ze niet baten, maar ook kunnen schaden.

Hans Vemer is gepensioneerd gyneacoloog.

Hans Vemer

Hans Vemer is voorzitter van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is gynaecoloog n.p.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 04 april 2023

Self2careshare.nl brengt een scala aan kwakzalvertips over kruidenmiddelen voor zo ongeveer het hele lichaam. De kruidentampons zijn gevaarlijk.

artikelen - 25 augustus 2019

Buitenlandrubriek met o.a.: Wetsvoorstel VS om chiropractie te vergoeden slaat plank mis / Waarschuwing voor CEASE-therapie Nieuw-Zeeland.

artikelen - 28 augustus 2018

Buitenlandrubriek met o.a.: Cesiumchloride werkt niet tegen kanker / Vaginale verjonging met laserapparaat niet te vertrouwen.