Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 11 september 2003

Radar mist goede voelhorens

Het TROS-consumenten tv-programma Radar, gepresenteerd door de charmante Antoinette Hertsenberg, was op 1 september 2003 grotendeels gewijd aan de ontmaskering van de Ulftse kwakzalver Besselink.

Met behulp van een verborgen camera werd een kerngezonde redacteur van het programma naar diens praktijk gestuurd, waarna de meest fantastische diagnosen werden gesteld en een krachtige – contant te betalen – behandeling werd voorgesteld. De man beriep zich op een groot aantal paranormale gaven, maar zou ook diploma’s bezitten in acupunctuur, iriscopie, chiropraxie en natuurgeneeskunde.

In plaats van deze ‘geneeswijzen’ met lichte spot of desnoods met flink venijn belachelijk te maken, ging Radar te rade bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), de Ned. Chiropractoren Associatie, de Ver. Natuurgeneeskundige Therapeuten en meer van die kwakzalversclubs. Alle antwoorden waren identiek: Nee, men kende Besselink niet, hij had de cursus niet of slechts gedeeltelijk gevolgd en hun tak van geneeskunde was natuurlijk – ha, ha! – niet in vier avonden of vijf dagen te leren, etc.

De heer Besselink, die ook al eens een whiplashpatiënte zo had gekraakt dat ze een half jaar achterop raakte, verdedigde zich tegen de verwijten door te wijzen op zijn paranormale gaven waardoor hij de organen van zijn patiënten direct kon ‘zien’.

Radar heeft met deze uitzending op verdienstelijke wijze een kwakzalver aan de kaak gesteld, maar het beate ontzag voor de geraadpleegde kwakzalversclubs richt op indirecte wijze meer schade aan dan hiermee werd tenietgedaan. De aanpak van Radar doet ook erg denken aan die van andere falende consumentenbelangenverdedigers als de Consumentenbond: met zulke vrienden heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij bijna geen vijanden meer nodig.

Naschrift september 2010
Hennie J.M. Besselink houdt tegenwoordig praktijk in “Gezondheidscentrum Besselink” te Zeddam. Op ledenlijsten van enkele algemene kwakzalversclubs (BATC, RING) en in de ‘Spirituele Specialisten Gids’ is hij ook te vinden met vermelding ‘paragnost, aurareading, iriscopie‘. Hij is nog steeds actief.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Profiel: (1946) Hij studeerde geneeskunde aan de RUG en behaalde het artsdiploma in 1971. Na werkzaam te zijn geweest als tropenarts in Zambia volgde zijn specialisatie tot vrouwenarts. In die kwaliteit is hij sinds 1980 verbonden aan het Westfries Gasthuis te Hoorn. Sinds 1988 bekleedt hij het voorzitterschap van de Vereniging tegen de Kwakzalverij. Hij is auteur van vele publikaties op het gebied van kwakzalverij en alternatieve geneeswijzen, zowel in de lekenpers als in de professionele pers. Van zijn hand verschenen vier boeken: ‘Hedendaagse kwakzalverij’ (1992), ‘Kwakzalvers op kaliloog’ (2000), ‘Genezen is het woord niet. Biografische schetsen van de twintigste meest notoire genezers van de twintigste eeuw’ (2001) en zijn in handelseditie verschenen dissertatie ’Dwaalwegen in de geneeskunde. Over alternatieve geneeswijzen, modeziekten en kwakzalverij’ (2004). In 2006 werd hij wegens zijn verdiensten voor de kwakzalverijbestrijding benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Gerelateerde artikelen

tijdschrift - 29 maart 2017

Na een uitzending van Radar over de kwakzalver-producten van Floww, ging het bedrijf failliet.

page - 29 maart 2017

Na een uitzending van Radar over de kwakzalver-producten van Floww, ging het bedrijf failliet.

tijdschrift - 29 december 2016

Het programma Radar wijdde een uitzending aan Floww, een bedrijf dat kwakzalver-apparaatjes verkoopt. Nu is het failliet.