UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: C.N.M. Renckens | Geplaatst: 11 september 2003

Radar mist goede voelhorens

Het TROS-consumenten tv-programma Radar, gepresenteerd door de charmante Antoinette Hertsenberg, was op 1 september 2003 grotendeels gewijd aan de ontmaskering van de Ulftse kwakzalver Besselink.

Met behulp van een verborgen camera werd een kerngezonde redacteur van het programma naar diens praktijk gestuurd, waarna de meest fantastische diagnosen werden gesteld en een krachtige – contant te betalen – behandeling werd voorgesteld. De man beriep zich op een groot aantal paranormale gaven, maar zou ook diploma’s bezitten in acupunctuur, iriscopie, chiropraxie en natuurgeneeskunde.

In plaats van deze ‘geneeswijzen’ met lichte spot of desnoods met flink venijn belachelijk te maken, ging Radar te rade bij de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), de Ned. Chiropractoren Associatie, de Ver. Natuurgeneeskundige Therapeuten en meer van die kwakzalversclubs. Alle antwoorden waren identiek: Nee, men kende Besselink niet, hij had de cursus niet of slechts gedeeltelijk gevolgd en hun tak van geneeskunde was natuurlijk – ha, ha! – niet in vier avonden of vijf dagen te leren, etc.

De heer Besselink, die ook al eens een whiplashpatiënte zo had gekraakt dat ze een half jaar achterop raakte, verdedigde zich tegen de verwijten door te wijzen op zijn paranormale gaven waardoor hij de organen van zijn patiënten direct kon ‘zien’.

Radar heeft met deze uitzending op verdienstelijke wijze een kwakzalver aan de kaak gesteld, maar het beate ontzag voor de geraadpleegde kwakzalversclubs richt op indirecte wijze meer schade aan dan hiermee werd tenietgedaan. De aanpak van Radar doet ook erg denken aan die van andere falende consumentenbelangenverdedigers als de Consumentenbond: met zulke vrienden heeft de Vereniging tegen de Kwakzalverij bijna geen vijanden meer nodig.

Naschrift september 2010
Hennie J.M. Besselink houdt tegenwoordig praktijk in “Gezondheidscentrum Besselink” te Zeddam. Op ledenlijsten van enkele algemene kwakzalversclubs (BATC, RING) en in de ‘Spirituele Specialisten Gids’ is hij ook te vinden met vermelding ‘paragnost, aurareading, iriscopie‘. Hij is nog steeds actief.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

C.N.M. Renckens

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 november 2023

TV-programma 'Radar' geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

tijdschrift - 29 maart 2017

Na een uitzending van Radar over de kwakzalver-producten van Floww, ging het bedrijf failliet.