UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 29 november 2023

‘Radar’ fileert Regenesis-‘healing’

TV-programma ‘Radar’ geeft met een verborgen camera een ontluisterend inkijkje in de handopleg-sekte Regenesis met zo’n tweehonderd behandelaars.

‘Radar’ fileert Regenesis-‘healing’

Foto: Regenesis. Bron: https://www.youtube.com/watch?v=bvv0cNx3jTI

De dag na de onthutsende Radar-reportage over de gezondheidssekte Regenesis is er een zwartgeblokte disclaimer op de website gezet van het daaraan verbonden opleidingsbedrijf Quantum-Academy. De laatste zin daarvan luidt: ‘Wij distantiëren ons van uitspraken over de genezing van ernstige ziekten zoals kanker.’ De disclaimer refereert aan de (onzin)opmerking van Regenesis-‘behandelaar’ Gerdo Schepel in de Radar-uitzending van 20 november: ‘Kanker is niet erfelijk, sterker nog, het is een keuze.’

In de uitzending bezoeken Radar-redacteuren een informatieve workshop/opleidingscursus tot Regenesis-therapeut bij de Quantum-Academy. Verder gaan ze met een verborgen camera naar een drietal gecertificeerde behandelaren. Daar horen ze onder meer dat de Regenesis-aanpak, een soort energetische handoplegging en ademhalingsgedoe, het zelfhelingsmechanisme van het lichaam zou activeren. De onzin spat ervan af. ‘Scoliose – een gebogen, verdraaiing van de ruggengraat – is makkelijk recht te zetten’, hoor je Schepel tijdens de cursus Regenesis Healing zeggen.

De behandeling is overgewaaid uit de VS, Schepel is de ‘enige licentiehouder’ voor Europa, zijn Quantum-Academy is het ‘enige’ gecertificeerde opleidingsinstituut voor deze kwakzalverij-methode. Therapeute Jeanette Noordeloos, met een praktijk in Lelystad, is medeoprichter/eigenaar van dit opleidingsbedrijf.

Scoliose door trauma?

In de Radar-reportage komt Regenesis-behandelaar Schepel met een simpele verklaring voor het ontstaan van een scoliose. De aandoening zou in 95 procent van de gevallen zijn terug te voeren op het verleden. Iemand zou indertijd te dichtbij zijn gekomen, waardoor als reactie er geforceerd afstand is gehouden, met een draaiing van de wervelkolom tot gevolg. Het is een nergens op slaand kletsverhaal. Door het trauma te behandelen met een ’energetische explosie’, een handopleggende, niet-operatieve Regenesis-aanpak, zou genezing mogelijk zijn.

‘Haal de spanning weg, bijvoorbeeld tussen vader en kind’, zegt behandelaar Schepel in de Radar-reportage. Hij voegt er aan toe: ‘Chirurgen halen twee wervels weg, vooral bij jonge meisjes. Krankzinnig dat dit gebeurt.’
Rudolf Poolman, hoogleraar orthopedie in het LUMC en orthopedisch chirurg in het OLVG in Amsterdam, reageert verbaasd als hij de Regenesis-uitspraken bekijkt/hoort op zijn laptop.

‘Grootse flauwekul, dat gebeurt helemaal niet.’ Poolman is kort en helder over de onzinnige beweringen: ‘Moderne tovenarij, kwakzalverij zou je het ook kunnen noemen.’ ‘Psychologie van de koude grond, schokkend’, is de nette kwalificatie van sociaalpsycholoog Bastiaan Rutjens van de Universiteit van Amsterdam na het zien van de Radar-opnamen.

De dag na de Radar-uitzending schrijft een moeder op de website van de Regenesis Quantum-Academy: ‘Tjonge jullie durven wel zeg, scoliose rechtzetten. Mijn dochter heeft een scoliose en dankzij de chirurg kan zij nu weer een vrij normaal leven leiden. Dus jullie zouden dit zonder operatie kunnen doen, laat me niet lachen. Leve de medische wetenschap!’

Energie

Het antwoord van iemand van de Quantum-Academy – vermoedelijk de ‘grote’ baas Gerdo Schepel – aan de moeder is verbijsterend. De kwalijke kankeropmerking heeft hij ingetrokken maar zijn overige oncontroleerbare kul over scoliose blijft hij verdedigen. Schepel antwoordt: ‘Ik begrijp dat het moeilijk is te accepteren dat een scoliose (niet allemaal) zonder medische interventie verholpen kan worden. Toch is het wel zo, dus ik raad iedereen aan met een scoliose eerst naar een Regenesis-behandelaar te gaan. Het is pijnloos, er wordt niets gekraakt of met kracht weggedrukt. Het lichaam doet dat zelf. De therapeut geeft alleen energie.’

Samenvattend: eerst bij hem langs en pas als dat geen succes heeft naar de huisarts, adviseert behandelaar Schepel; hij is volledig de weg kwijt. De inspectie zou de man eens moeten toespreken: patiënten weghouden van de reguliere geneeskunde is wettelijk strafbaar.

De Regenesis Healing-therapie is de ‘de Nr 1 energetische genezingsmethode die echt werkt’, lezen we op de Nederlandse website van de sekte. De behandeling, uitgevonden door de inmiddels overleden Amerikaan Robert Rasmusson, is ‘wetenschappelijk onderbouwd en als enige alternatieve geneeskunde onderwezen op de Columbia Pacific University (USA)’, promoot de Nederlandse website van therapeut Schepel.

Daar is ook te lezen dat met deze ‘energetische’ behandeling – waarbij ‘energie’ overstroomt van de behandelaar naar de ‘blauwe punten op lichaamscellen’ van de patiënt – ‘alle voorkomende problemen aan de nekwervel, ruggenwervel, beenderengestel en spieren’ zijn aan te pakken. Deze vermeende ‘blauwe’ punten hebben overigens niets met het celproces of met de lichaamscel te maken. De kleuring is door de onderzoeker zelf aangebracht om celdelen beter onder een microscoop zichtbaar te maken, ontmaskert een onderzoeker in de Radar-reportage.

Lange lijst aandoeningen

Op de website van de Academy staat een lange lijst van lichaamsdelen/organen/aandoeningen die met de ‘healings’-methode zouden zijn aan te pakken. De energie die met de ‘healings’-methode gepaard gaat, is zo krachtig dat wonderen heel normaal zijn, zegt Schepel in een YouTube-uitlegfilmpje.

We noemen er een paar: ‘oren en hersenen, onderste extremiteiten (onderste rugwervels, heupen, benen, voeten), het endocriene (klieren)systeem, het lymfesysteem en de bloedvaten, alle organen, het immuunsysteem (o.a. kanker, fibromyalgie en vermoeidheidssyndroom, een breed spectrum trauma’s en psychische ziekten, psychologische moeilijkheden, verslavingen, alcoholisme, autisme en AHDH bij kinderen, depressie en manische depressiviteit.’

Uitvinder Rasmusson is er een van oneliners. Op de LinkedIn-pagina van Regenesis-opleider Schepel staat een citaat van hem: ‘Omdat de medische wetenschap voornamelijk vertrouwt op het DUBBELBLIND onderzoek houden wij in de natuurgeneeskunde liever onze OGEN OPEN.’

Er zijn in Nederland en België zo’n tweehonderd (opgeleide) Regenesis-therapeuten. De eerste inleidende workshop Regenesis bij de Quantum-Academy kost 295 euro; heb je die gevolgd, dan kun je een vijfdaagse cursus (gecertificeerd) therapeut volgen, à raison van 2600 euro. De komende maanden zijn er enkele cursussen gepland. De docenten zijn eigenaar Gerdo Schepel en zijn collega Jeanette Noordeloos uit Lelystad. In een YouTube-filmpje leggen ze hun cursus ‘heling op celniveau’ uit.

Zakenman

Gerdo Schepel heeft volgens zijn LinkedIn-pagina zo’n dertig jaar geleden een MBA-diploma gehaald bij de Harvard Business School om daarna in energetische vaagheden te verdwalen. De behandelaar is een zakenman. Hij heeft verschillende bedrijven waaronder een financiële holding, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Magnesium Minerals is zijn meest aan de weg timmerende bedrijf dat magnesiumzouten in bulk importeert, ‘handmatig gewonnen aan de flanken van het Himalaya-gebergte in Tibet’.

Ook zijn Regenesis-praktijk heeft er blijkbaar baat bij. Schepel heeft er een speciale website voor geopend met de aanprijzing dat zijn magnesium-supplementen ‘helpen bij vermoeidheid en moeheid’. Volgens die website zou ‘ongeveer 50 procent van de wereldbevolking een tekort aan magnesium krijgen.’

Het Voedingscentrum denkt daar anders over op basis van stapels wetenschappelijk onderzoek. Iemand die gevarieerd eet heeft geen supplementen nodig, ook geen magnesiumsupplementen. Magnesium is een mineraal dat voorkomt in bijvoorbeeld graanproducten, groente, noten en melkproducten. Een tekort aan magnesium komt niet snel voor, schrijft het Voedingscentrum op zijn website. Daar staat ook de waarschuwing voor een te hoge inname door het slikken van tabletten met magnesiumzouten.

Twee jaar geleden waarschuwde de Consumentenbond al voor het slikken van magnesium-supplementen omdat in de meeste supplementen in de winkelschappen veel te veel magnesium zit. De bond analyseerde 45 potten voedingssupplementen. ‘Er zit daarin vaak veel meer magnesium dan goed voor je is. Met kans op diarree als gevolg’, aldus de Consumentenbond.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 08 november 2022

Bioresonantiebedrijf Herstart je Gezondheid heeft een dwangsom van 10.000 euro opgelegd gekregen, niet vanwege zijn kwakzalveractiviteiten maar om het ontbreken van een klachtenregeling.

tijdschrift - 29 maart 2017

Na een uitzending van Radar over de kwakzalver-producten van Floww, ging het bedrijf failliet.

tijdschrift - 29 december 2016

Het programma Radar wijdde een uitzending aan Floww, een bedrijf dat kwakzalver-apparaatjes verkoopt. Nu is het failliet.