Preventief Medisch Centrum in opspraak

IGZ: stop met stamceltherapie
Het Preventief Medisch Centrum (PMC) in Rotterdam, onder andere bekend van de alternatief werkend arts Trossèl, is opnieuw in opspraak geraakt. Op maandag 2 oktober 2006 heeft de Inspectie van de Gezondheidszorg (IGZ) dit centrum, dat louter alternatieve behandelingen aanbiedt, het bevel gegeven om de stamcelbehandelingen die er gegeven worden direct stop te zetten.
Door: Martijn ter Borg | Geplaatst: 2 okt 2006

Zie ook

Recent is er namelijk in het PMC een patiënt behandeld met stamcellen van onbekende herkomst die hierop een acute allergische reactie ontwikkelde. Al eerder kwam het PMC in het nieuws doordat er bij een 'inval' stamcellen waren aangetroffen. De herkomst van deze stamcellen was onduidelijk en waarschijnlijk waren deze stamcellen helemaal niet geschikt om toe te dienen bij mensen. Het PMC blijkt dus zeer hardleers te zijn.

Stamcellen kunnen in de toekomst wellicht ingezet worden bij de behandeling van veel ziektes. Er moet echter nog veel wetenschappelijk onderzoek gedaan worden. Momenteel is het dan ook veel te vroeg om patiënten zomaar te gaan behandelen met stamcellen. Dat het PMC nu al stamcellen toedient bij patiënten, is volstrekt onverantwoord en het is dan ook zeer goed dat de Inspectie hiertegen hard optreedt. De IGZ heeft de minister gevraagd om dit bevel na 7 dagen te verlengen, verder overweegt de Inspectie een tuchtklacht in te dienen tegen alle medici die bij het PMC werkzaam zijn.

Update 9 oktober 2006:
Vandaag heeft Hans Hoogervorst, minister van Volksgezondheid, gelukkig het advies van de IGZ overgenomen en besloten dat het PMC tot nader orde geen stamceltherapie meer aan patiënten mag aanbieden.


Overige bronnen:
nu.nl volkskrant.nl.

Naschrift 1 oktober 2010
Een overzicht van alle artikelen over Trossel staat op Robert Trossel uit artsenvak gezet in het VK.
De links rechtsboven zijn alle drie vervallen.

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

 

Lees ook