UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: de Webredactie | Geplaatst: 14 november 2008

Peter Chappell-water tegen hiv in Malawi

In het Eva Demaya Centrum in Malawi wordt al jarenlang ‘ingestraald’ water voorgeschreven als geneesmiddel aan hiv-patiënten. De kliniek staat geregistreerd als goed doel en krijgt overheidssubsidie. Dat blijkt uit ‘Toverdrank’ door Mark Traa in HP/De Tijd van 14 november 2008.

Peter Chappell-water tegen hiv in Malawi

Het gaat om het Eva Demaya Centrum in Noord-Malawi, dat naast reguliere gezondheidszorg ook homeopathische en traditionele middelen aanbiedt. Het centrum wordt gefinancierd door een gelijknamige stichting in Kwintsheul. Het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking subsidieerde het gezondheidscentrum met tienduizenden euro’s. Voor het hele artikel ‘Toverij’ zie elders op deze site.

Sinds 2004 kunnen hiv-patiënten in het centrum niet alleen reguliere virusremmers krijgen, maar ook het middel PC1. Dit is ontwikkeld door de Britse homeopaat en voormalige technische uitvinder Peter Chappell, die beweert in water informatie te kunnen opslaan die het immuunsysteem versterkt. De symptomen van een hiv-infectie zouden er geheel door verdwijnen. Chappell biedt ook andere middelen aan die op dit principe zijn gebaseerd, en die tegen talloze aandoeningen zouden werken – alzheimer, impotentie, jetlag, kaalheid, malaria, oorlogstrauma’s, pornoverslaving, tandbederf, vogelgriep enzovoorts. Hoe PC1 precies wordt gemaakt, wil hij niet bekend maken. Misschien weet de Harense homeopathische arts Harry van der Zee, die de penningmeester is van een van Chappells clubs er meer van

Inmiddels hebben duizenden zieke Malawianen het ‘ingestraalde’ water gekregen via het Nederlandse centrum, dat een officieel erkend goed doel is. Objectief wetenschappelijk onderzoek naar de werkzaamheid is niet gedaan. Hulporganisaties en wetenschappers ontraden het gebruik van andere middelen dan reguliere virusremmers bij een hiv-infectie.

Inmiddels heeft de Eva Demaya kliniek al gereageerd. Men zegt niet te kunnen oordelen over Peter Chappell, maar dat men goede ervaringen heeft met dat watertje tegen hiv en dat het nooit als vervanging van echte therapie werd gebruikt. Dit lijkt laf, want elders op hun site (nieuws van 12-9-2008 bijvoorbeeld, en ook het bericht ‘5 jaar homeopathie’ van 6-1-2007) wordt hoog opgegeven over homeopathie, en ‘Ervaren homeopaten met een gedegen medische kennis en ervaring die vrijwillig hun steentje bij willen dragen zijn welkom op het centrum.’ Eva Demaya bedrijft ongeneerd propaganda voor homeopathie, en dan zouden ze niets kunnen zeggen over een homeopaat? Aan de Volkskrant liet men weten dat het slechts 1 procent van de activiteiten betrof. Alles meer dan 0 percent is natuurlijk schandalig, maar als dat 1 percent van de omzet is, kan het wegens de lage prijs van het spul toch om veel patiënten gaan. Inmiddels heeft de PVV van Wilders al Kamervragen gesteld.

Uw rapporteur vindt dat het van de zotte is dat zo’n kliniekje ingestraald water (of water met ingestraalde suikerpillen, wat is het verschil?) verstrekt en een traditionele genezer in dienst heeft. De ontstemming van de heer Wilders kan zich echter beter richten op tal van grote Nederlandse verzekeringbedrijven die van de overheid toestemming krijgen om de burgers tegen ziektekosten te verzekeren, en die via de aanvullende verzekeringen een enorme verscheidenheid aan alternatieve genezers van een riant inkomen voorzien, allemaal lieden die geen haar beter zijn dan Peter Chappell. Terwijl in ons land iedereen met gewetensbezwaren tegen inenten of verzekeren met grote egards behandeld wordt, negeren de verzekeringsmaatschappijen de protesten van gewetensbezwaarden die niet wensen mee te betalen aan kwakzalverij. Voor die is het slikken of stikken, en dat wordt beargumenteerd met dezelfde soort argumenten als het Eva Demaya Centrum aanvoert.

 

Nieuwsbrief

De Digitale Nieuwsbrief van de VtdK houdt u regelmatig op de hoogte van nieuwe artikelen op deze site.

 

de Webredactie

Gerelateerde artikelen

artikelen - 16 september 2021

Artsenfederatie KNMG, weekblad HP/De Tijd en Artsen Covid Collectief in de race voor Meester Kackadorisprijs 2021.

artikelen - 20 augustus 2021

De Longlist voor de Meester Kackadorisprijs 2021 bevat zeven genomineerden waaronder HP/De Tijd, Erben Wennemars en Artsen Covid Collectief

artikelen - 19 oktober 2017

Het eerst Europese congres voor kwakzalvers die tegen vaccinatie zijn, vindt eind oktober plaats in Soesterberg.