UitgelichtHet boek “Met het oog op Kackadoris” van Cees Renckens is weer beschikbaar!

Koop hier het boek
Door: Broer Scholtens | Geplaatst: 19 oktober 2017

Vaccin-haters komen naar Soesterberg

Het eerst Europese congres voor kwakzalvers die tegen vaccinatie zijn, vindt eind oktober plaats in Soesterberg.

Vaccin-haters komen naar Soesterberg

Foto: http://hpworldwidechoice.com/

De grootste antivax-kwakzalvers van deze wereld komen naar Nederland, het zijn gelovigen in ‘homeoprofylaxe’: superverdunde homeopathische middelen als prikloos alternatief voor vaccinatie. In het congrescentrum Kontakt der Kontinenten in Soesterberg is eind oktober het eerste Europese driedaagse congres over dit onderwerp. 

De belangrijkste spreker is de Australische natuurgenezer Isaac Golden, een niet-afgestudeerde econoom die dertig jaar geleden het fenomeen introduceerde en later op de onderbouwing ervan zou zijn gepromoveerd. Het tweede “hoogtepunt” op het congres is de première van de film Vaxxed van de beruchte autismegelovige Andrew Wakefield. 

Homeoprofylaxe vaccins bevatten als grondstof de ziekteverwekker die vervolgens homeopathisch is verdund, tot een oneindig niets. Deze methode om “te voorkomen dat uw kind de bof, mazelen, kinkhoest of een andere infectieziekte krijgt, biedt aantoonbaar net zo’n goede bescherming als vaccinatie en gegarandeerd zonder de schadelijke gevolgen van de vaccins”, schrijft de Nederlandse organisator van het congres, de klassiek homeopaat Martin de Munck uit Oegstgeest op zijn website.

De Munck is ook spreker op het congres. De Munck – eens jurist – grossiert in niet-onderbouwde teksten. In februari dit jaar kwalificeerde de Reclame Code Commissie (RCC) claims op zijn website als vals en misleidend. Acht klassiek homeopaten onder wie De Munck moesten juichende vaccinatie-uitlatingen over hun homeoprofylaxe (HP) behandeling van hun websites verwijderen. 

Homeoprofylaxe

De Nederlandse Vereniging van Klassiek Homeopathen (NVKH), een consumentenorganisatie van homeopathie-adepten, verspreidt het profylaxegeloof. Ook organisaties als de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken (NVKP) hangen de leer aan. Geen wonder, De Munck was jaren voorzitter van de NVPK.

Het geloof van uitvinder Isaac Golden is hardnekkig. In een interview vier jaar geleden met het Homeopathie Magazine zegt hij: “Er is een hoog niveau van effectiviteit, dat zo rond de 90 procent blijkt te liggen. Dat maakt HP heel vergelijkbaar met vaccinaties, die een effectiviteit van 40 tot 99 procent hebben. Maar ik moet erbij zeggen: hoe meer onderzoek ik doe, hoe meer het voor mij duidelijk wordt dat de kwaliteit van het bewijs in de reguliere geneeskunde niet erg groot is.”

Laurens Dragstra fileerde in 2015 op de website KloptDatWel  de onderbouwing die Golden en zijn aanhangers bij voortduring aandragen. Het is ‘gevaarlijke kwakzalverij’, er is geen sprake van immunisering, van de aanmaak van antistoffen, schrijft Dragstra. Zijn webstuk gaat over een rechtszaak over het al dan niet inenten van een negenjarige kindje. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden achtte gewone, reguliere vaccinatie het meest in het belang van het kind en schoof zonder er veel woorden aan vuil te maken homeopathische profylaxe terzijde. Omdat de verwijzingen die Golden gebruikt klungelonderzoeken zijn. De meeste zijn slecht van opzet en slecht uitgevoerd en ook nog eens door hem zelf, onder meer in Cuba en niet gepubliceerd in serieuze wetenschappelijke bladen met een peer review-aanpak.

Vaxxed

Golden komt het desondanks opnieuw uitleggen, dit keer in Soesterberg aan een volle ‘kerk’ gelovigen, die ook nog eens ter bevestiging naar de film Vaxxed kunnen kijken mét Nederlandse ondertiteling. De Amerikaanse film die in 2016 het licht zag, is het geesteskind van Andrew Wakefield die voor regie en script tekende.

De Brit Wakefield meent uit zijn eigen onderzoek te kunnen afleiden dat het mazzelen-vaccin autisme veroorzaakt. Het artikel dat hij hierover in The Lancet (1998) schreef, moest hij in 2010 intrekken vanwege gesjoemel met gegevens. Dat jaar moest hij vanwege deze fraude ook zijn dokterstitel inleveren. Er zijn inmiddels veel onderzoeken uitgevoerd maar enig verband tussen autisme en vaccinatie is niet gevonden. Vaccin-haters zoals de NVKP hanteren het autisme-argument echter nog steeds en dwepen met de Vaxxed-film van Wakefield. 

Harry van der Zee

Op het oktobercongres in Soesterberg is gekkigheid troef. Niet onvermeld mag blijven dat ook de Nederlandse kwakzalverarts Harry van der Zee acte de présance zal geven. De homeopathische basisarts Van der Zee uit het Drentse Norg claimt in Afrika mensen te genezen van besmettelijke en vaak dodelijke ziektes zoals aids, tuberculose en malaria. Recentelijk heeft hij ebola aan dit lijstje toegevoegd. 

Van der Zee doet dit met ingestraalde flesjes water, iedere aandoening kent zijn eigen instralingsmuziekje.  Het is te gek voor woorden dat Nederlandse artsen in het afgelegen Afrika, ver weg van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), huis kunnen houden en valse beloftes doen met onbewezen flesjes gevuld met onzin. De homeopathische artsen Jan Scholten uit Utrecht en Leo van Gelder uit Amsterdam hebben recentelijk in een beroepszaak een waarschuwing  gekregen van het Centraal Tuchtcollege omdat ze aidspatiënten in Kenia behandelden met hun homeopathische middel (Iquilai), zonder daarvoor enig bewijs van effectiviteit te kunnen overleggen. Een mooi opstapje voor de IGZ om ook Van der Zee, die nog steeds actief is in Afrika (begin dit jaar in Kenia), op het tuchtrechtelijke matje te roepen.

Auteur Broer Scholtens

Broer Scholtens

Broer Scholtens (1949) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht en promoveerde er op onderzoek naar batterijen. Hij werkte vier jaar bij het tijdschrift De Ingenieur en bijna dertig jaar als wetenschapsjournalist bij de Volkskrant. Hij schreef jarenlang over technologie, (wind)energie, gezondheid, voeding en consumentenproducten.

Gerelateerde artikelen

artikelen - 29 april 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Canadees medium veroordeeld wegens miljoenenfraude / Australiërs meest geneigd om gezondheidsadvies op TikTok te geloven.

artikelen - 25 maart 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vier op de tien Zweden geloven in paranormale zaken / Indiaas ayurvedisch topmerk mag geen reclame meer maken.

artikelen - 23 februari 2024

Buitenlandrubriek met o.a.: Vraag naar Australische wichelroede-lopers neemt toe / Welke therapie gaat homeopathie-liefhebber Koning Charles gebruiken?